Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2014

május 7, 2014
Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye 2014

A XX. század végén, a XXI. század elején létrejöttek a nyugdíj előtakarékosságok. Ezekre több okból is szükség van, de az embereket motiválni kell ezek használatára, hiszen korábban nem volt ilyen megoldásokra szükség. Az állam kezében az egyik legfőbb motivációs eszköz az adókedvezmény. A nyugdíj megtakarítási szerződések szinte ordítanak, hogy őket válasszuk. Vizsgáljuk hát meg egy kicsit alaposabban!

A nyugdíj előtakarékosság születése

 

A nyugdíj előtakarékosságnál nem kell semmiféle nagy ördöngösségre gondolni, mert mióta létezik a pénz fogalma, azóta mindig is voltak olyan (tudatos) emberek, akik nem egyből felélték a pénzünket, hanem félretették későbbre. Ezt nevezzük előtakarékosságnak. A XX- század vége, XXI. század eleji demográfiai és gazdasági változásai pedig egyfajta kényszerpályára állítja az embereket, hiszen az államok nem tudják olyan mértékben finanszírozni őket, hogy életszínvonaluk ne csökkenjen nagymértékben. Így jöttek létre a nyugdíj megtakarítások.

A nyugdíj előtakarékosságok és az állam

 

Ahogy fentebb is írtuk az államok, de térjünk inkább haza: Az állam nem tudja biztosítani számunkra azt az életszínvonalat, amelyen aktív, dolgozó életünk alatt éltük napjainkat. Ezt kialakult patt helyzetet az állam úgy próbálja feloldani, hogy a nyugdíj előtakarékosságok, az öngondoskodás felé próbál terelni minket. Erre a legjobb módszer az, ha támogatja ezeket a megtakarításokat, mert ki ne szeretne plusz pénzt kapni? Nos, 2014-ben Magyarországon 3 különböző nyugdíj előtakarékosság is 20%-os támogatottságot tudhat maga mögött az állam részéről, ilyen kiemelt támogatással egyetlen másik szegmens sem rendelkezik, egyszer s mind megadva a nyugdíj előtakarékosságok kiemelt fontosságát.

Mekkora adókedvezményt kaphatunk?

 

Törvényi szabályzás szerint egy évben, egy adófizető állampolgár legfeljebb 280.000 forintot igényelhet vissza az SZJA-ként befizetett adójából. Azonban a 3 20%-os adókedvezménnyel megtámogatott nyugdíj előtakarékosságnál egyenként is vannak éves felső limitek. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében ez 150.000 forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknál 130.000 forint), míg a 2014-ben életre hívott nyugdíjbiztosítások esetében 130.000 forint.

Az adókedvezmények

 

Az állami támogatást adókedvezmény formájában tudjuk igénybe venni, vagyis minden évben az adóbevallásunkban kell nyilatkoznunk arról, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel.

 

Amennyiben KATA-s vállalkozók vagyunk, vagy több gyerek után igénybe vettük a családi adókedvezményt, esetleg nincs bejelentett bérünk, akkor sajnos nem áll módunkban adójóváírást igényelni.

 

Az adóvisszatérítést a támogatott nyugdíj megtakarításokra fogja utalni az állam, tehát azonnal nem szabadon felhasználható, így viszont legalább további nyereséget termel nekünk.

 

Az adókedvezmények a szolgáltatás előtti pénzkivétel korlátozását hozták magukkal, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 évig semmilyen pénzt nem tudunk kivenni, utána sávosan növekszik a pénzvisszavétel lehetősége. A NYESZ-nél az adókedvezmények 120%-át vissza kell utalni, és a nyereséget egy jövedelemként 27% + 16%-os adókulccsal leadózni. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosításnál a legenyhébb a „büntetés”, hiszen itt csak az igényelt adóvisszatérítést kell 20%-kal növelten az állam kasszájába juttatni.

Ne feledjük, hogy a 0 20%-a 0!

 

A 2014-es évben egyértelművé vált, hogy a nyugdíj előtakarékosságokra szükség van, mi ebben a cikkben megmutattuk, hogy melyik 3 nyugdíj megtakarítási formánál élhetünk az adóvisszatérítéssel. Az adókedvezmény első szabálya azonban az, hogy indítsunk magunknak egy nyugdíj előtakarékosságot, hiszen a 0 befizetés után járó adókedvezmény pontosan 0 forint. Kérjen Ön is egy személyes konzultációt, ahol szakértőnk az igényei alapján megtalálj a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, hogy erre igényelhessen adókedvezményt.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …