Nyugdíj előtakarékosság kalkuláció

május 1, 2014
Nyugdíj előtakarékosság kalkuláció

A nyugdíjunk nem tréfa dolog, komolyan kell vegyük. Ez konkrét, és precíz számítások elvégzése nélkül nem is valósulhat meg. Mi most megmutatjuk Önnek, hogyan kell precízen elkészíteni egy nyugdíj előtakarékossági kalkulációt, és hogy miért érdemes ezen a fronton is együttműködnünk.Miért szükséges a kalkuláció?

 

Igazság szerint erre, a kérdés a válasz elég egyértelmű, hiszen honnan tudjuk, hogy nagyságrendileg mennyi pénzt kell félre tennünk? Egy 30 éves havi 300.000 forintos keresettel rendelkező hölgynek nem ugyanakkora nyugdíj előtakarékosságra van szüksége, mint egy 46 éves 250.000 forintos keresetű úrnak.

 

Fontos: Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, hogy elindítunk egy havi 5-10.000 forintos megtakarítást, és el hisszük, hogy megoldottuk a nyugdíjkérdést.

Mi szükséges egy nyugdíjkalkulációhoz?

 

Ahogy fent is írtuk, sok kis apró részletből tevődik ki egy precíz számítás. A legfontosabb adatok a korunk, a bejelentett munkabérünk, hogy mióta dolgozunk. A hangsúly a bejelentetten van, ezzel kell számolni, ha esetleg valaki több pénzből akkor is. Ezek alapján a jelenlegi szabályok szerint már lehet egy közelítő számítást végezni, hogy nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatunk. Ez még olyan „apróbb” befolyásoló tényezők vannak, hogy hány napot voltunk fizetés nélküli szabadságon, táppénzen, illetve a gyermek mellett. Tegyük fel, hogy megkaptuk eredményül, hogy a fizetésünk, 58%-át kapjuk meg állami nyugdíjnak. (ez nem is számít rossznak jelenleg)

 

A jelenlegi jövedelmünkből (ténylegesen amennyiből élünk) levonva az összeget, amit állami nyugdíjra kapunk kijön az eredmény, ami azt mutatja meg, hogy havonta mennyivel kevesebb pénzből kéne megélnünk, ha nem takarítanánk meg.

A nyugdíj megtakarítás választása

 

Tudjuk, hogy mennyi pénz hiányzik havonta, tudjuk, hogy mekkora tőkét kell kiépítenünk. A különböző (akár államilag támogatott) nyugdíj előtakarékosságok között jelentős eltérések lehetnek egy adott kalkuláció során, így több megoldást is érdemes megnéznünk. A kalkuláció során fontos, hogy számoljunk azzal, hogy romlik a pénz vásárlói értéke (infláció), így az eredményt a mai vásárlói értéken érdemes kimutatni.

 

Fontos annyira ismerni a különböző nyugdíj előtakarékosságokat, hogy tudjuk, melyiknél milyen hozammal érdemes számolni. Egy teljesen konzervatív befektetéstől, ahol csak pénzpiaci és kötvény alapokból áll a portfóliónk, nagy hiba lenne elvárni hosszú távon éves 8-9% hozamot.

Nézzünk egy próbaszámítást!

 

A személyünk Takács Aladár, aki jelenleg 40 éves, és havonta 220.000 forintot keres meg. Aladár 23 évesen kezdett el dolgozni, és várhatóan 65 éves korában megy nyugdíjba. Közelítő számítások szerint nagyjából 99.344 forint állami nyugdíjra számíthat. Magyarul havi 120.656 forint hiány kell kipótolni a nyugdíj előtakarékosság által. Vegyünk alapul egy nyugdíjbiztosítást, hiszen ha Aladár ezt még az idén elindítja, akkor biztosan 65 éves korában lejár a szerződés. Egy éves 8%-os átlaghozammal számolva 3-3% indexálás és infláció mellett havonta nagyjáról 41.000 forintot kell nyugdíj célra fordítani. És most jöhetnek a pénzintézetek által kínált konkrét megtakarítások közül kiválasztani, ami a legjobban passzol hozzánk.

Bízzuk a szakértőkre!

 

Ön is láthatja, hogy egy igényes, körültekintő nyugdíj előtakarékosság kalkuláció az egy meglehetősen összetett és bonyolult feladat. Megfelelő számítások, és kalkulátorok használta nélkül pedig, nincs is értelme miről beszélni. Mi nagy hangsúlyt fektetünk az igényes és körültekintő kalkulációk elkészítésére, hiszen ez a feladatunk. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, ahol szakértőnk elvégzi, és megmutatja Önnek ezeket a számításokat, és megtalálja az ideális nyugdíj előtakarékosságot.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …