Nyugdíj megtakarítási lehetőségek

május 5, 2014
Nyugdíj megtakarítási lehetőségek

A pénzügyileg tudatosan élő emberek bőven találnak maguknak megfelelő nyugdíj megtakarítást. Választhatunk kedvező adózású, de akár adókedvezménnyel támogatott nyugdíj előtakarékosságot is. És biztos Ön is ismeri a mondást: „Aki keres, az talál”, mi pedig kielemezzük ezeket a találatokat.

Miért nyugdíj megtakarítás?

 

Akár demográfiai, akár gazdasági okokat nézünk, akár csak józan ésszel gondolkozunk, minden arra utal, hogy félre kell tegyünk idős korunkra. Már a jelenlegi nyugdíjasok sem elégedettek az állami nyugdíjukkal, pedig ők többre jogosultak, mint amire mi számíthatunk. Már ez önmagában elégnek kell lennie ahhoz, hogy feleszméljünk, és elindítsuk a nyugdíj megtakarításunkat. De melyiket érdemes?

Adókedvezménnyel, vagy nélküle?

 

Nyugdíj megtakarítási célra az alábbi megtakarítási formák lehetnek alkalmasak:

  1. TBSZ számla
  2. Befektetéses életbiztosítás
  3. Önkéntes nyugdíjpénztár
  4. Nyugdíj előtakarékossági számla
  5. Nyugdíjbiztosítás

 

Az utolsó 3 megtakarításra a befizetéseink 20%-át adókedvezmény formájában jóvá írathatjuk a megtakarítási számlánkon, az első kettőnél erre nincs lehetőség ott mindössze a kamatadó-, és EHO fizetési kedvezményt tudunk kihasználni.

 

Az éves 20% extra amit kapunk, többet nyom a latba, mint a nyereségünk esetleges kedvezőbb adózása, arról nem is beszélve, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárnál, és a nyugdíjbiztosításnál szintén meg van ez a fajta kedvezmény. Máris leszűkítettük a nyugdíj megtakarítások körét 3-ra, most nézzük meg őket egy kicsit közelebbről.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Ez egy konzervatív nyugdíj előtakarékosság, hiszen általában 3 portfólió közül választhatunk, amelyeknek az összetételét az állam korlátozza, ennek az előnye, hogy alacsony kockázat mellett fektethetünk be, viszont egyben hátrány is. Azért hátrány, mert amikor szárnyalnak a részvények és valódi magas nyereségre lehet szert tenni, akkor ezt a hullámot nem igazán tudjuk meglovagolni.

 

Azt említettük, hogy 20% adókedvezményt vehetünk igénybe, de azt nem, hogy évente az adó visszatérítés nem lehet nagyobb, mint 150.000 forint.

 

Azt jó ha tudjuk, hogy az adókedvezmény csak a saját befizetéseink után jár (cafeteria után nem), és 10 év előtt nem tudunk hozzáférni a pénzünkhöz.

A Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

 

A profi befektetők, és guruk optimális nyugdíj megtakarításának is hívhatnánk, hiszen ez egy olyan értékpapírszámla, amelyen aktívan kereskedni kell, hogy hozamot termeljen számunkra. Jelentős hátrány azonban, hogy csak Magyarországon kibocsátott és forintban nyilvántartott értékpapírokba tudunk fektetni, a külföldi befektetési lehetőségeket sajnos nincs módunk kihasználni.

 

A 20%-os adókedvezmény felső határa sávosan van meghatározva, hiszen aki 2020-ig nyugdíjba vonul, az 130.000 forintot igényelhet évente, viszont a fiatalabbak „csak” 100.000 forintot.

A nyugdíjbiztosítás

 

Ez egy olyan speciális befektetéses életbiztosítás, ami nem csak lejáratkor, (az indításkor aktuális nyugdíjkorhatár, most 65. születésnap) és halálesetkor fizet, hanem:

  1. korengedményes nyugdíjba vonuláskor, és
  2. TB szerinti legalább 40%-os rokkantság esetén is.

 

Szabadon állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat, mind magyar, mind külföldi eszközalapokból, amit ezután szakemberek kezelnek.

 

Az adókedvezmény pedig egységesen mindenkinek 20%, maximum 130.000 forint egy naptári évben,ami nem csak a rendszeres díjakra vonatkozik, hanem az eseti befizetésekre is.

Ha megtalálta ne engedje el….

 

azt a nyugdíj megtakarítási lehetőséget, amelyik a legszimpatikusabb. Most megmutattunk Önnek 5 nyugdíj megtakarítási formát, amiből 3-ra adókedvezményt is igénybe vehet, de azt ne felejtse el, hogy ezek a megtakarítások az adókedvezménytől még nem lesznek egyformák. Egy havi 20.000 forintos megtakarításnál, akár 2-3 millió forint különbség is lehet egy 15 éves távon. A mi feladatunk, hogy megmutassuk Önnek azokat a lehetőségeket, amivel jobban jár. Igényeljen egy ingyenes pénzügyi konzultációt, ahogy nyugdíj megtakarítási szakértőnk az Ön igényeinek felmérése után megtalálja az ideális nyugdíj megtakarítást!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …