Nyugdíj megtakarítások: Erre figyeljünk!

május 26, 2014
Nyugdíj megtakarítások: Erre figyeljünk!

2014 egy olyan év Magyarországon, amikor az emberek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nyugdíj megtakarításokra. Mi ezt örömmel vesszük, hiszen ez tényleg nagyon fontos, de akad számos olyan dolog, amire érdemes odafigyelni, erről szól ez a cikk.

 

A nyugdíj megtakarítás feladata

 

Ahogy az utca ember mondja: „Ha nem teszek félre pénzt, éhen halok”, ez azért kicsit túlzó, de közelít az igazsághoz. Az állam nem lesz képes megfelelő mennyiségű nyugdíjat a rendelkezésünkre bocsátani, ahhoz hogy meg tudjuk tartani az életszínvonalunkat. A nyugdíj megtakarítások feladata a keletkezett anyagi űrt betölteni.

 

Az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok

 

Szerencsére nem egy, de nem is kettő, hanem 3 ilyen nyugdíj megtakarítás várja, hogy rajta keresztül takarítsunk meg. Az önkéntes nyugdíjpénztárra, a nyugdíj előtakarékossági számlára, és a nyugdíjbiztosításra is 20%-os adókedvezményt lehet igényelni. Részleteket itt talál az adókedvezményről. Nézzük meg, hogy melyiknél mire érdemes odafigyelni!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál nem árt ha tudjuk, hogy az állam szigorúan meghatározza a portfóliók összetételét, nem lehet magas részvényarány. Így érdemes a „legkockázatosabb” portfóliót választani, hiszen ott várható relatív magasabb hozam, a kockázatok pedig itt is alacsonyak.

 

A saját befizetéseink után 20%, legfeljebb évente 130.000 forint adókedvezményt vehetünk igénybe, a hangsúly a sajáton van, vagyis a cafeteria keretein belüli befizetésekre nem jár.

 

A NYESZ 

 

Egyszerre csak egy nyugdíj előtakarékossági számlánk lehet, amit NYESZ-R jelzéssel kell ellátni. Befektetés technikailag oda kell figyelni. hiszen egy értékpapír adás-vételnél hiszen ha nyereséges volt az alap, akkor kamatadó (16%) és EHO (6%) fizetési kötelezettség áll fenn.

 

Évente 20%, maximum 100.000 forint adókedvezményt vehetünk igénybe, de ha elmúltunk 59 évesek, akkor 130.000 forintot.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

Attól még, hogy adókedvezményt vehetünk igénybe a nyugdíjbiztosításokra, még nem lettek egyformák, hiszen ugyanolyan jelentős költségbeli, és várható hozambeli különbségek vannak köztük, mint a sima unit linked életbiztosítások közt.

 

Az igényelhető adókedvezmény évente 20%, legfeljebb 130.000 forint, ezért érdemes olyan nyugdíjbiztosítást választani, ahol mi rendelkezhetünk arról, hogy milyen befektetési alapokba kerüljön.

 

Gondosan mérlegeljünk, és válasszunk!

 

Most, hogy megmutattuk mire érdemes odafigyelni az egyes megtakarításoknál meg van Önnek a megfelelő alaptudása, hogy elkezdjen konkrét megoldásokat keresni. Egy esetleges rossz választás azonban több millió forintunkba kerülhet, ezért inkább kérjen egy személyes konzultációs időpontot, ahol nyugdíj megtakarítási szakemberünk az igényei alapján megtalálja az Önhöz passzoló nyugdíj előtakarékosságot!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …