Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény

április 23, 2014
Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény

2014-ben az adófizetők egy újabb lehetőséget kaptak, hogy abból a sok adóból, amit befizetnek, valamennyit vissza tudjanak szerezni az államtól. Az új nyugdíjbiztosítás lehet az eszköz, amellyel akár 130.000 forint adó visszatérítéssel is élhetünk. Nézzük meg, hogyan tudjuk ezt az új lehetőséget hatékonyan kihasználni!

A nyugdíjbiztosítás fogalma

 

Ha veszünk egy befektetéses életbiztosítást és hozzáadunk egy 20%-os adókedvezményt, akkor tulajdonképpen meg is kaptuk a nyugdíjbiztosítást. Ez persze nagyon leegyszerűsített definíció, de helytálló. A nyugdíjbiztosításnak azonban szigorúbb törvényi szabályzása van, mint a megtakarításos életbiztosításnak, és ezek a szabályok javarészt minket támogat. Példának okán a nyugdíjbiztosításnak 4 eseménykor is térítenie kell:

    1. Lejáratkor, amikor elérjük a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg a 65. életévünk.
    2. Nyugdíjba vonuláskor, gondoljunk a korengedményes nyugdíjra.
    3. Rokkantság esetén, ha legalább 40%-osan megrokkanunk a társadalombiztosító szerint.
    4. Halál esetén, a kedvezményezettünk adómentesen megkapja a szerződés egyenlegét, és/vagy a biztosítási összeget

 

Ilyen széleskörű szolgáltatással csak a nyugdíjbiztosítás rendelkezik, sem a NYESZ, sem az önkéntes nyugdíjpénztár nem tudja ilyen szempontból felvenni a versenyt.

A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye

 

A nyugdíjbiztosításra a befizetett díjaink 20%-át, maximum évente 130.000 forintot tudunk adójóváírás formájában visszaigényelni. A számokból kiderül, hogy éves 650.000 forintnál élhetünk a maximális összeg visszatérítésével.

 

Érdekesség, hogy nem csak a rendszeres díjakra, hanem az eseti befizetéseinkre is vonatkozik az adókedvezmény, tehát ha az év végi prémiumunkat elutaljuk a nyugdíjbiztosítási számlánkra, akkor ennek a 20%-a is növeli a nyugdíj megtakarítási számlánk egyenlegét.

 

A visszaigényelt adókedvezmény minden esetben a megtakarításunk egyenlegét fogja növelni, ami azt garantálja, hogy a 20%-ok további hozamot termelnek számunkra.

 

Ha feltörnénk a nyugdíjbiztosításunkat, akkor az igényelt adókedvezményeket +20%-os büntetéssel az állam kasszájába vissza kell utalnunk.

Mennyit jelent a 20% adójóváírás?

 

Sok példával lehetne illusztrálni, hogy 20% pluszjóváírás mennyit is jelent, de fogjuk fel úgy, mint egy 13. havi fizetést. Ha belegondolunk az éves fizetésünk 20%-a kicsit több mint 2 havi fizetésünk, ami nem rossz pénz.

 

Gondoljunk csak bele, hogy egy havi 20.000 forintos nyugdíjbiztosításnál, ahol 8%-os éves hozammal számolunk 3-3% infláció és indexálás mellett, 25 év alatt a 22.476.142 forintos egyenlegünkből 4.466.935 forintot tesz ki az adókedvezmény, és a hozamai. Kár lenne ezt a 4 millió forintot nem megszerezni, egyetért velünk ebben?

Ne hagyjuk elveszni a 20% adókedvezményt!

 

A nyugdíjbiztosítás egy széles szolgáltatási körrel rendelkező nyugdíj megtakarítási forma. Az a maximális 130.000 forint, amit visszaigényelhetünk rá könnyen jelentheti azt a különbséget idős korunkban, hogy vajas kenyeret eszünk, vagy kerül a szendvicsre egy kis felvágott, vagy sajt is. Ahhoz, hogy az említett 20% adókedvezmény Önhöz kerüljön mindössze annyi a feladat, hogy elindít magának egy nyugdíjbiztosítást. Mivel azonban több, mint 45 különböző nyugdíjbiztosítás van jelenleg a piacon (és folyamatosan jönnek újabbak), érdemes egy független szakértőt felkeresni, hogy a lehető legjobban járjon. Igényeljen egy személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, aki egy órás beszélgetés alkalmával megtalálja azt a nyugdíjbiztosítást, ami biztosítja, hogy időskorában mindig legyen felvágott a szendvicsében.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …