Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés

május 6, 2014
Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés

A nyugdíjbiztosítás legnagyobb előnye egy átlagos befektetéses életbiztosításhoz képest az nem más, mint hogy ugyanakkora anyagi ráfordítással, magasabb lejárati összeget kapunk. Egy mondatban: „Ha rövid a kardod, told meg egy lépéssel!” Mi ezt a bizonyos 20%- os adóvisszatérítést helyeztük a cikk középpontjába.

A nyugdíj megtakarítás lényege

 

Mint minden megtakarításnak, a nyugdíjbiztosításnak is az a lényege, hogy a lejáratkor rendelkezésünkre álljon a megfelelő mennyiségű tőke. Mivel azonban jelenleg most a nyugdíjról beszélünk kis túlzással (talán?) azt is mondhatnánk, hogy a megélhetésünk függ egy jó és eredményes nyugdíj megtakarítástól. A roskadozó felosztó-kirovó rendszer ugyanis már nem tud sokáig fennmaradni, és az államtól mindössze a keresetünk 40-60%-ára számíthatunk.

Mit hívunk nyugdíjbiztosításnak?

 

Egy olyan befektetéses életbiztosítást hoztak létre 2014.01.01-től, amire 20%-os adókedvezményt lehet igénybe venni. Az adókedvezmény miatt egyéb tulajdonságait is meg kellett változtatni egy átlagos befektetéses életbiztosításnak, elég csak arra gondolni, hogy a lejáratát az állam határozza meg, nem mi. A nyugdíjbiztosítás ugyanis a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárig szól, ami jelenleg a 65. születésnapunk. Ezen felül úgy szól a törvény, hogy a nyugdíjbiztosításnak térítenie kell ezen felül:

    1. ha nyugdíjba vonulunk (korengedménnyel, vagy 40 év munkaviszony után),
    2. ha megrokkanunk (a TB szerint legalább 40%-os sérülés),
    3. ha meghalunk.

Mekkora érték az adókedvezmény?

 

Számszakilag az adókedvezmény a mértéke a befizetett díjaink 20%-a, egy évben maximum 130.000 forint. Ebből könnyedén ki tudjuk számolni, hogy a maximális adóvisszatérítést egy éves 650.000 forintos befizetésnél tudjuk kihasználni, vagyis ebben az esetben 780.000 forint dolgozik a minél magasabb nyugdíjunkért.

 

Nem árt azt sem elfelejteni, hogy nemcsak a folyamatos díjakra, hanem az eseti díjakra is vonatkozik az adóvisszatérítés lehetősége.

 

Az adókedvezmény jelentőségét tovább növeli, hogy az állam a nyugdíjbiztosításunknak erre a célra kialakított eseti számlájára utalja az adójóváírást, ami így további hozamokat is termel.

Mit kell tudnunk az adóvisszatérítésről?

 

A gyakorlatban ezt az összeget az SZJA-ként befizetett adónkból van lehetőségünk visszautaltatni, így arra figyelnünk kell, hogy legyen SZJA-nk. (nem bejelentett munkaviszonynál, KATA-s vállalkozásnál nincs)

 

Az adójóváírás mértéke minden évben 20%, és minden évben legfeljebb 130.000 forint.

 

Az adókedvezmény egy olyan szigorítást hozott magával, hogyha pénzt vennénk ki a futamidő alatt a nyugdíjbiztosításból, akkor az addig igényelt adójóváírásokat plusz 20%-os büntetéssel az államnak el kell utalni.

Az extra nyereség, az adóvisszatérítés

 

Az adókedvezmény, vagy adóvisszatérítést legegyszerűbben egy bónusznak érdemes felfognunk. Milyen jó érzés alapból, hogy a pénzünk dolgozik értünk, pláne úgy, hogy nekünk csak 500.000 forintba kerül évente, hogy 600.000 forint termelje a hozamokat. Az adókedvezmény azonban nem teszi egyformává a biztosító különböző nyugdíjbiztosításait, így több mint 50 különböző konkrét nyugdíjbiztosítást kell összehasonlítani, a helyes döntés meghozatala előtt. Igényeljen Ön is egy személyes pénzügyi konzultációt, ahol szakértőnk megismeri az igényeit, és megtalálja az Ön nyugdíjbiztosítását!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …