Nyugdíjbiztosítási adókedvezmény

június 23, 2014
Nyugdíjbiztosítási adókedvezmény

2014 egyik legnagyobb pénzpiaci újdonsága a nyugdíjbiztosítás, aminek az egyik legfőbb előnye az adókedvezmény. De mekkora is ez az adókedvezmény? Ki jogosult rá? Szeretnénk tisztába tenni ezeket a kérdéseket, ezért írtunk egy cikket, amiben mindent megtalál a nyugdíjbiztosítási adókedvezményekről.

 

Mit jelent a nyugdíjbiztosítás?

 

2014.01.01-től választhatunk magunknak államilag támogatott befektetéses életbiztosítást, vagyis nyugdíjbiztosítást. Ez már a harmadik olyan nyugdíj megtakarítás, amiből kiválaszthatjuk, hogy mivel szeretnénk finanszírozni nyugdíjas éveinket. A nyugdíjbiztosításnak törvényileg ebben a 4 esetben kell térítenie:

  1. lejáratkor (amikor elérjük a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, most 65. életév)
  2. nyugdíjba vonuláskor (amikor ténylegesen nyugdíjba vonulunk)
  3. rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os sérülés esetén)
  4. halál esetén (a megjelölt kedvezményezett kapja meg adómentesen a tőkét)

 

Nézzük meg, hogy mit érdemes az adókedvezményről tudni!

 

Az adókedvezmény

 

Az adókedvezményt a SZJA-ként befizetett adónkból tudjuk visszaigényelni a nyugdíjbiztosítások esetén is. Ez annyit tesz, hogyha nincs SZJA-nk, akkor nincs miből visszaigényelni adó jóváírást a nyugdíjbiztosítási számlánkra, ami az alábbi esetben történhet meg:

  1. Nincs bejelentett bérünk
  2. KATA-s vállalkozók vagyunk
  3. Több gyermek után kihasználjuk a családi adókedvezményt
  4. Másra használtuk fel az összesen 280.000 forint igényelhető adókedvezményt (pénztárak, más nyugdíj előtakarékosságok)

 

Hogy mekkora adókedvezményről beszélünk?

 

Az adókedvezmény kiszámítása

 

Az adó visszatérítés mértéke az éves befizetések 20%-a, egy évben legfeljebb 130.000 forint, amit , hogy éves 650.000-os nyugdíjbiztosításnál tudunk kihasználni. Fontos azonban, hogy nemcsak a folyamatos díjakra, hanem az eseti befizetésekre is igényelhetünk adókedvezményt. Vagyis ha rendszeresen fizetünk 300.000 forintos nyugdíj megtakarítás, és minden 2. évben további 100.000 forintot helyezünk el az eseti számlán, akkor alapesetben 60.000 forint adókedvezményt veszünk igénybe, amikor pedig eseti díjat is elhelyeztünk, akkor pedig 80.000 forintot.

 

Arra figyeljünk, hogyha pénzt veszünk ki a nyugdíjbiztosításból, akkor az összes igényelt adókedvezmény 120%-át az államnak vissza kell utalni.

 

Adókedvezménnyel a magasabb nyugdíjért

 

Most, hogy jobban megismertük a nyugdíjbiztosításra igényelhető adókedvezményt, megállapíthatjuk, hogy egy olyan lehetőséggel állunk szemben, amit kár lenne elszalasztani. Az évente 20%-os adójóváírással, a piaci bónuszok nem tudják felvenni a versenyt, ezért ha nyugdíj megtakarítást szeretne, azt javasoljuk, hogy mindenképp ilyen előtakarékosságot válasszon. Ha szeretné megtalálni a legjobb nyugdíj megtakarítást, akkor igényeljen egy személyes konzultációt! Nyugdíj megtakarítási szakértőnk megismeri a lehetőségeit, és elvárásait, majd a teljes pénzpiac kínálatából kiválasztja, hogy melyik nyugdíj megtakarítással jár a legjobban!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …