Nyugdíjbiztosítások

május 5, 2014
Nyugdíjbiztosítások

2014-ben életre hívtak egy új megtakarításos életbiztosítást, nyugdíjbiztosítás néven. A legnagyobb változás a sima befektetéses életbiztosításokhoz képest, hogy 20%-os adókedvezményt vehetünk rá igénybe. Ettől függetlenül ugyanúgy, mint a sima megtakarításos életbiztosításoknál nagy különbségek vannak a biztosítók különböző ajánlatai között. Mi most ilyen szempontból is megvizsgáljuk 2014 pénzügyi újszülöttjét.

A nyugdíj megtakarítások fontossága

 

2014-ben elértük azt, hogy a legszélesebb állami támogatással a nyugdíj megtakarítások bírnak, hiszen 3 teljesen különböző nyugdíj megtakarítási formára is 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni. Ezt figyelembe véve plusz az a tény, hogy a társadalmunk folyamatosan öregszik, és a Ratkó Anna neve után elhíresült generáció lassan nyugdíjba vonul, kellőképpen megindokolja a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát. Egy mondatban összefoglalva, ha nem teszünk félre a nyugdíjunkra, akkor barátkozzunk a gondolattal, hogy hogyan fogunk megélni a jelenlegi keresetünk feléből.

A nyugdíjbiztosítás fogalma

 

A nyugdíjbiztosítás egy olyan befektetéses életbiztosítás, ami 2013.12.31 után indult, és térít:

    1. halál esetén,
    2. lejáratkor (mindig az indításkor aktuális nyugdíjkorhatár betöltésekor),
    3. tényleges nyugdíjba vonuláskor (ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt megyünk nyugdíjba),
    4. rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os rokkantság)

esetén is. Így jogosultak vagyunk az éves befizetéseink 20%-át, maximum 130.000 forint adókedvezmény formájában visszaigényelni.

Miben hasonlítanak a nyugdíjbiztosítások?

 

Attól, hogy adókedvezményt lehet igénybe venni, egy-egy konkrét nyugdíjbiztosítás között is lényeges eltérések lehetnek, akár a költségek, akár a hozamok tekintetében. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük előre, hogy miben hasonlítanak a nyugdíjbiztosítások.

 

Először is, mindegyik nyugdíjbiztosításra lehet adókedvezményt igénybe venni, amit az állam a nyugdíjbiztosításunk külön erre a célra elkülönített eseti számlán kezel, hogy további hozamokat termeljen számunkra.

 

Ha megtörjük a nyugdíjbiztosítást és pénzt veszünk ki belőle, akkor az összes addig igényelt adókedvezményt 20%-os büntetőkamattal vissza kell utaljuk az államnak.

Miben különböznek a nyugdíjbiztosítások?

 

Kezdjük rögtön az elején, választhatunk egyszeri díjas nyugdíjbiztosítást, és folyamatos díjfizetésűt is, ezeken belül pedig forint és euró díjfizetésűt.

 

Fontos különbség, hogy típusa szerint a nyugdíjbiztosításoknál is van klasszikus vegyes nyugdíjbiztosítás, és unit linked típusú. A klasszikus vegyes egy fix lejáratú megtakarítási forma, ahol az esetleges többlethozamok 80-100%-át pluszban jóváírják. Itt nem rendelkezünk a befektetésünkről, és várhatóan alacsonyabb lejárati összege lesz, mint a unit linked típusú nyugdíjbiztosításoknak. Ilyen konstrukciót kínál például az ING, a Posta, vagy a Grawe. A unit linked típusú nyugdíjbiztosításoknál mi állítjuk össze a befektetési portfóliót, így van esély magasabb nyereséget elérni, Ezt az utat választotta például a Generali, a Metlife és az Uniqa is.

 

Fontos különbség még a nyugdíjbiztosítások között, hogy még a unit linked típusú nyugdíjbiztosítások között sem mindenhol rendelkezhetünk arról, hogy mibe fektessék az adókedvezményt. Így jelentős hozamoktól eshetünk el.

Válasszunk megfontoltan!

 

Jelenleg nagyjából 50 különböző nyugdíjbiztosítási ajánlat várja, hogy aláírjuk, és rajta keresztül építsük fel a nyugdíjas időkre szánt tőkénket. Ahogy írtuk is választhatunk egyszeri díjas, rendszeres díjas, forintos, eurós megtakarítást is, tehát igen széles a paletta. Az adókedvezmény pedig hiába ugyanakkora, nem biztos, hogy a lejáratkor is ugyanolyan plusz hozamokkal járul hozzá az egyenlegünkhöz. Igényeljen egy ingyenes személyes konzultációt, és nyugdíjbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt és az igényei alapján megtalálja azt a nyugdíjbiztosítást, amellyel idős korba anyagi jellegű problémáktól mentes lesz!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …