Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény

április 25, 2014
Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény

Végeztünk egy felmérést az ügyfeleink körében, hogy ki mit gondol a nyugdíjasok anyagi lehetőségéről, és hogy ők hogyan képzelik el saját nyugdíjas korukat. A túlnyomó többség magasabb színvonalon szeretne élni, mint jelenleg. Erre jó esélyünk lehet, ha kihasználjuk a nyugdíjcélú megtakarításokra igényelhető adókedvezményt.

Mi a nyugdíj célunk?

 

Természetesen mindenkinek más és más a nyugdíj célja, de mi még nem találkoztunk olyan emberrel, aki kevesebb pénzből szeretett volna élni, mint aktív dolgozó korában. Sőt ügyfeleink jelentős része (közel 70%-a) úgy gondolja, hogy 40 év munka után megérdemlik, hogy jobb körülmények közt éljenek, mit előtte. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az állam valamilyen szinten ehhez hozzá fog járulni, még az is elképzelhető, hogy akár a keresetünk 65%-ával.

Hogyan segít az adókedvezmény?

 

Létezik a magyar pénzpiacon 3 olyan nyugdíjcélú megtakarítás, amelyre a befizetett díjaink után 20%-os adókedvezményt igényelhetünk vissza az SZJA-nkból (személyi jövedelemadónkból). Mindhárom előtakarékosságnál az állam a megtakarítási számlánkra utalja vissza a pontos összeget, ami azért nagyon hasznos, mert így lehetővé teszi számunkra, hogy további hozamokat termeljen nekünk.

 

Ezen gondolatmenet szerint érdemes úgy felfognunk az adókedvezményt, mintha egy külön megtakarítás lenne. Gondoljon csak bele, hogy elindít egy havi 25.000 forintos nyugdíj megtakarítást, és az állam indít mellé egy másik havi 5.000 forintos nyugdíj előtakarékosságot.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítást választhatunk?

 

Fent már említettük, hogy összesen 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk. Ez a 3, a nyugdíj előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás. Elég jelentős különbségek vannak közöttük, ami a mi választásunkat könnyíti meg. Jelentős eltérés mutatkozik a maximális igénybe vehető adójóváírás mértékében is:

  1. A NYESZ számlánál évente 100.000 forintot igényelhetünk vissza kivéve, ha elmúltunk 59 évesek, hiszen ekkor már 130.000 forintot.
  2. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál legfeljebb 150.000 forinthoz juthatunk hozzá évente adó visszatérítés formájában.
  3. A nyugdíjbiztosításnál az igényelhető adójóváírás nagysága évente 130.000 forint.

 

Nézzen meg egy bővebb összehasonlítást a nyugdíj megtakarítási formákról!

A 20%-os adókedvezmény tulajdonságai

 

Van pár nagyon fontos tudnivaló az adókedvezményről, amit most gyorsan meg is osztunk Önnel.

 

Adókedvezményt csak akkor tudunk visszaigényelni, ha:

  1. fizetünk adót (SZJA-t)
  2. nem vagyunk KATA-s vállalkozók, itt ugyanis nincs SZJA
  3. nem használjuk ki a családi adókedvezményt több gyermek után
  4. nem használtuk fel másra az egy főre igényelhető maximális adókedvezményt (280.000 Ft)

Az adókedvezményt minden évben igényelnünk kell az adóbevallásunkban, egyébként az állam nem fogja automatikusan kiutalni számunkra.

 

Ha megtörjük bármelyik nyugdíjcélú megtakarításunkat, akkor az addig igényelt adókedvezményeket 20%-os büntetőkamattal együtt vissza kell utalnunk az állam számára.

Az adókedvezmény csak akkor hasznos, ha kihasználjuk

 

Most, hogy egy kicsit részletesen megismerkedtünk a nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezményeivel megállapíthatjuk, hogy egy olyan lehetőség, ami mellett nem érdemes elmenni. A 20%-os plusz jóváírást viszont csak akkor kapjuk meg, ha indítunk egy nyugdíj előtakarékosságot, mert ugye a matematika szabályai szerint a 0-nak a 20%-a is 0. Igényeljen Ön is egy szakmai konzultációt nyugdíj megtakarítási szakértőnktől, aki megkeresi Önt, és minden tudásával azon lesz, hogy elérje a célját, és jobb színvonalon élhessen nyugdíjas korában, mint jelenleg.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …