Nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény

július 9, 2014
Nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény

Nagyon sokat lehet hallani, hogy az állam nem fog megfelelő nyugdíjat fizetni. Ez szinte biztosan így is van,de nem érdemes ezen rágódni, mert azért nem hagy magunkra teljesen. Az igaz, hogy saját magunknak kell előteremtenünk a nyugdíjunk egy részét, de az állam is hozzáad 20%-ot a megtakarításunkhoz. Nézze meg, hogy mit kell tudni erről a hozzáadott 20%-ról!

 

Az állam és a nyugdíj

 

Jelentős változások kellős közepén vagyunk 2014-ben, hiszen már csak pár év választ el minket attól, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer összedőljön. A felosztó-kirovó néven is ismert szolgáltatási hálózatnak kevesebb a bevétele, mint a kiadása, és ezt a hiányt, már tudja sokáig ellensúlyozni. A legnagyobb kiadási tétel az állami nyugdíj, ami várhatóan jelentős mértékben csökkeni fog egy minimális összegig. (jelenleg 28.500 forint a minimális nyugdíj) Az állam azonban nem hagy minket magunkra az öngondoskodásban, hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os támogatásban részesít adókedvezményeken keresztül.

 

A 3 kiemelt nyugdíj előtakarékosság

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás is élvezi az állam támogatását. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente maximum 150.000 forint, a NYESZ-nél évente legfeljebb 100.000 forint (59 évesnél idősebb embereknek 130.000 forint), míg a nyugdíjbiztosításnál maximum 130.000 forint az az összeg, amit visszaigényelhetünk a nyugdíj előtakarékosságunkra, az SZJA-ként befizetett adónkból.

 

Az adókedvezményről általánosan

 

Ahogy fent is említettük, mindenhol egységesen a befizetéseink 20%-át igényelhetjük vissza, az SZJA-nkból.

 

Az adókedvezmény minden esetben a nyugdíj megtakarításunk egyenlegét fogja növelni, amihez csak a szolgáltatáskor férhetünk hozzá. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szolgáltatásig extra hozamokat fog termelni számunkra.

 

Ha megtörnénk a nyugdíj előtakarékosságunkat, akkor az addig igénybe vett adókedvezmények 120%-át az államnak vissza kell utalni, ezzel az állam azt akarja elérni, hogy idő előtt ne éljük fel a nyugdíjra félretett pénzünket.

 

Ki veheti igénybe az adókedvezményt?

 

Az adókedvezmény igénybevételének első feltétele, hogy rendelkezzünk valamelyik államilag támogatott nyugdíj előtakarékossággal, melyekről bővebben itt írtunk. (link)

 

A második feltétel pedig az, hogy az befizetett adónk azon része, amelyet SZJA (személyi jövedelemadó) néven fizetünk be, elérje a visszaigényelendő összeget.

 

Mindössze az alábbi esetekben nincs fedezet az adó visszatérítésre:

  1. Ha nincs bejelentett bérünk (nincs adó, így nincs SZJA sem)
  2. Ha KATA-s vállalkozók vagyunk (nekik nincs SZJA adónemük)
  3. Ha több gyermek után igénybe vettük a családi adókedvezményt (ugyanúgy az SZJA-ból térítik)

 

Minden egyéb esetben ki tudjuk használni ezt a lehetőséget, amivel érdemes élni, mert nagyon pozitív hatással van a nyugdíj előtakarékosságunk végeredményére.

 

Használjuk ki az adókedvezményt egy nyugdíj előtakarékossággal!

 

Ebben a cikkben leírtuk minden lényeges tulajdonságát az államtól visszaigényelhető adókedvezménynek. Az állam tulajdonképpen azt kéri, hogy segítsünk neki azzal, hogy gondoskodunk magunkról, amiért premizál minket, és valljuk meg őszintén a befizetéseink 20%-a nem kevés. A megfelelő nyugdíj előtakarékosság kiválasztásához, és a legoptimálisabb adókedvezmény kihasználásához igényeljen egy személyes nyugdíj tanácsadást! Szakértőnk felkeresi Önt, és a megfelelő kalkulációk elvégzése után együtt ki tudják választani az optimális megoldást!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …