Önkéntes nyugdíjbiztosítás

április 30, 2014
Önkéntes nyugdíjbiztosítás

Az önkéntes egy érdekes szó a magyar nyelvben. Jelentése szerint a szabad akaratunkból vállalkozunk valamire, vagy csinálunk valamit. Ez azért érdekes, mert nyugdíjbiztosítás indítani nem kötelező ugyan, de nem is szabad akaratunkból indítjuk el, hanem azért mert szükségünk lesz rá. Az önkéntes szót fel is cserélhetné a kötelezően ajánlott kifejezés.

Miért kell önkéntes megtakarítás?

 

Egy világszerte jelenlévő probléma okozza, hogy az államok nem tudnak elegendő nyugdíjat fizetni a lakosság idősebbik részének. Az egész pénzhiányt tulajdonképpen a demográfiával lehet magyarázni, vagyis a társadalmak túlnyomó többsége egy öregedő társadalom, így már nem ideális a dolgozók és az eltartottak aránya. Van ahol kicsit jobb a helyzet, és a jobb életszínvonalért kell megtakarítani, de van ahol az életben maradásért. Kis hazánk a kettő között helyezkedik el valahol, de csak tájékoztató jelleggel a nyugdíjminimum havi 28.500 forint. Ebből hogyan lehet megélni?

Miért válasszunk életbiztosítást megtakarításnak?

 

A befektetéses életbiztosítások számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekkel más pénzügyi konstrukciók nem, és ezeket érdemes egy nyugdíj megtakarítás keretein belül kihasználni.

 

Az első ilyen például az életbiztosítás mivoltából fakadó többletszolgáltatás, vagyis esetleges halálunk esetén a kedvezményezettünk adómentesen kapja meg a biztosító térítését.

 

Szabadon állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat a biztosító kínálatából, így mi tudjuk megmondani, hogy milyen kockázatok mellett szeretnénk minél magasabb hozamot realizálni.

 

Profi alapkezelők intézik a tényleges befektetésünket a legjobb tudásuk szerint, mi pedig ha úgy döntünk, évente többször díjmentesen válthatunk befektetési portfóliót.

 

A nyugdíj megtakarításunk jó esetben nem egy rövidtávú előtakarékosság, így az életbiztosításon keresztül adóelőnyökhöz is juthatunk, hiszen 6 év után csak az eredeti kamatadó (16%), és EHO (6%) helyett csak összesen 11%-át kell a nyereségünknek leadózni, míg 10 év után semmilyen adófizetési kötelezettségünk nem áll fenn.

Miért önkéntes nyugdíjbiztosítás?

 

Az olyan befektetéses életbiztosításokat, amelyekre 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintra rúgó adókedvezményt lehet igényelni, úgy hívjuk, hogy nyugdíjbiztosítás. Az előző bekezdésben említett előnyök mind vonatkoznak a nyugdíjbiztosításra, de ezen felül is érdemes még egy-két dolgot tudni.

 

Nemcsak halál és lejárat esetén térít (a lejárat a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatár), hanem az alábbi 2 esetben is:

    1. Tényleges nyugdíjba vonulás esetén, ide tartozik a korengedményes nyugdíjba vonulás, illetve a hölgyek 40 év munkaviszony után történő nyugdíjazása.
    2. Rokkantság esetén, ha a TB szerint a rokkantságunk mértéke eléri legalább a 40%-ot.

 

A befizetéseink (legyen akár rendszeres díj, akár eseti díj) 20%-át, minden évben visszaigényelhetjük az államtól adókedvezmény formájában, ami a nyugdíjbiztosításunk egyenlegére fog érkezni, így ez is plusz hozamot termel számunkra.

 

Ha pénzt szeretnénk kivenni a nyugdíjbiztosításból a szolgáltatása előtt, akkor kalkuláljunk azzal, hogy az igénybe vett adókedvezmények 120%-a ilyen esetben az államot illeti meg. (törvény szerint)

Gondoskodjunk magunkról!

 

Most, hogy kielemeztük, hogy az önkéntes szó jele értelmében azt jelenti, hogy kötelezően ajánlott, el kell fogadnunk ezt a szituációt. Van számunkra olyan megfelelő nyugdíj megtakarítás, amivel fájdalom mentesen tudjuk felhalmozni az időskori megélhetésünkhöz szükséges tőkét. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, hogy szakértő kollégánk még részletesebben megismertesse Önnel a nyugdíjbiztosítás, és együtt megtalálják az Ön önkéntes nyugdíjbiztosítását.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …