Start számla: Érdemes?

június 13, 2014
Start számla: Érdemes?

Jelenleg a Start számla az egyetlen államilag támogatott gyermek megtakarítás. De vajon ez elegendő ahhoz, hogy ezt válasszuk a gyermekünk megtakarításának. Előbb ismerjük meg kicsit közelebbről a Start számlát, és utána el tudjuk dönteni, hogy ez lesz-e gyermekünk számára az optimális előtakarékosság.

 

A start számla legfőbb tulajdonságai

 

Ez egy olyan megtakarítási számla, amit a Magyar Államkincstárnál lehet csak nyitni 2012. októberétől. Előtte ugyanis a kereskedelmi bankoknál lehet indítani ezt gyermek megtakarítást.

 

A 2006.01.01-e után született gyermek jogosultak a babakötvényre, aminek a mértéke 42.500 forint, amit erre a számlára utal az állam. Start számlát nyithatunk 2006 előtt született gyermekek számára is, de ezt az egyszeri 42.500 forint nekik nem jár.

 

Ahogy a bevezetőben is említettük ezt a megtakarítást az állam támogatja, a befizetéseink 10%-ával, de ez az összeg egy évben nem haladja meg a 6.000 forintot. Ezt a maximális havi 500 forint támogatást egy éves 60.000 forintos befizetésnél tudjuk kihasználni.

 

Az ide befizetett pénzekhez csak gyermekünk juthat hozzá 19 éves korában, előtte erre nincs lehetőség, és azt is fontos tudni, hogy egy jogszabály határozza meg, hogy mire lehet felhasználni azt itt összegyűjtött tőkét. (elsősorban tanulással kapcsolatban)

 

Egy 19 éves állampapírba fektetik a pénzt, ami infláció feletti 3%-os hozamot garantál.

 

Mikor válasszuk a Start számlát?

 

Ha nem tudunk rendszeres és folyamatos díjfizetést vállalni, akkor jó megoldás a Start számla, hiszen itt nincs díjfizetési kötelezettség.

 

Amennyiben csak havi 5.000 forintig tudunk bevállalni egy gyermek megtakarítást, akkor is optimális lehet a Start számla, és itt tudjuk a maximális támogatást kihasználni.

 

Mikor érdemes más megtakarítást is megvizsgálni?

 

Humorosan úgy is mondhatnánk, hogy a fent felsorolt két élethelyzeten kívül minden más esetben. J Korábban írtunk egy nagyon részletes összehasonlítást a gyermek megtakarításokról, amit ide kattintva tud elolvasni. Ezért inkább egy-két aggályunkat osztanánk meg Önnel a Start számlával kapcsolatban:

  1. A maximum havi 500 forintos támogatás miatt nem a megfelelő nagyságú gyermek megtakarítást indíthatjuk el, és nem érjük el a célunkat.
  2. Az inflációkövető befektetéssel az a probléma, hogyha alacsony az infláció (mint jelenleg), akkor a hozam sem elég magas.
  3. Ha nincs díjfizetési kötelezettség, akkor gyakran elmarad egy-egy befizetés, ami a lejárati összegre negatív hatással van.
  4. Még egy Start számla sem járt le, ráadásul az államnál vezetett megtakarításokkal rossza tapasztalatokat szereztünk az elmúlt időben. (magánnyugdíjpénztár)

 

Szerintünk ezeken a dolgokon érdemes elgondolkodni a Start számlával kapcsolatban.

 

Fontos, hogy jól válasszunk

 

A gyerek megtakarítással az a célunk, hogy gyermekünket anyagilag is a lehető legjobb helyzetbe hozzuk. Most, hogy a Start számlának mind az előnyeit, mind a hátrányait megismertük, így objektíven el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e ezt saját gyermekünknek. A nagy tétre való tekintettel, és a konkrét gyermek megtakarításért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációs időpontot, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk az egész pénzpiac kínálatát összehasonlítja Önnek az optimális megoldás megtalálása érdekében!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …