Tedd fel a kérdést: mi lenne a családoddal nélküled?

október 17, 2017

Az év első felében 377-en haltak meg a magyar utakon. Több száz családnak jelent ez kitörölhetetlen traumát, pedig csak fél évről beszélünk. Az ember beleborzong, és arra gondol, mi lenne, ha ez vele történt volna meg.

Aztán a többség elhessegeti a gondolatot, és minden megy tovább, ahogy addig. Érdekes, de valamiért nem hisszük el, hogy velünk is történhet baj, de a szeretteinkért már sokkal inkább aggódunk. Egy felmérés szerint az emberek 57%-a jobban félti a hozzá közelállókat, mint saját magát, ami egy érdekes pszichológiai jelenség.

Tudatosítanod kell magadban, hogy amennyiben családfenntartó vagy, felelősséggel tartozol másokért, és az életed nem különválasztható a családodétól. A te sorsod a családod sorsa. Tedd fel a kérdést: ha holnap meghalsz egy autóbalesetben, mi lesz a családoddal? Hogy fogja őket érinteni, ha te már nem tudod őket anyagilag támogatni?

Egyedül nem megy (vagy csak nehezen)

A mai családok többsége kétkeresős modellben működik, vagyis mindkét szülő keresetére szükség van, és előfordul, hogy még így is alig marad pénz hónap végére, amit félre lehetne tenni. Elvált szülőknél ugyanúgy két emberen múlik a gyerekek támogatása. Gondolj bele, mi történne, ha a te fizetésedet kivonnánk az egyenletből. Márpedig ez történne egyik napról a másikra. A baleseti halálra nem lehet felkészülni, ezért mindig készülni kell rá.

Persze, el lehet mondani, hogy a magyarok tavaly év végéig 700 ezer darab kockázati életbiztosításra szerződtek. Hogy mekkora összegre, az már más kérdés. A többség egy-kétmillió forintos térítési összeggel beéri, és megnyugszik a lelkiismerete. Valójában viszont mire elég ennyi pénz? Ha te havi 150 ezer forintot keresel, ami egyébként átlag alatt van, egy évben még az is 1,8 millió forint. Vagyis a családod fél-egy évig húzza ki a fizetésed nélkül (ha nincs komolyabb megtakarításod).

Mennyi mindenre kellene még költeni?

És eközben lehet, hogy kisebb gyerekeid vannak, akiket szeretnél később egyetemre járatni, de akkor már lehet, hogy albérlet is kelleni fog, és élniük is kell valamiből 22-23 éves korukig. Ha céged van, amit főként te üzemeltetsz, és amitől nagyban függ a családod megélhetése, akkor még nagyobb kockázat lenne, ha valami miatt nem tudnád tovább vezetni, és bedőlne a cég. Rajtad múlik, hogy milyen életet szeretnél fenntartani a szeretteidnek. Számold ki a következő 10 évre a keresetedet, és érdemes arra az összegre leszerződni. Valószínű, hogy legalább 10-20 millió forint körüli számot fogsz kapni.

Talán kijelenthetjük, hogy ennyit meg kell, hogy érjen a család biztonsága. Mikor kidobott pénznek hiszed, gondolkodj el azon, hogy az év második felében is esélyes, hogy meghal további 300 ember az utakon, és év végéig körülbelül 1700-an halnak meg otthoni balesetben (a többéves statisztikák ezt vetítik előre). Talán meglepő, de háromszor annyian halnak meg otthon, mint a közutakon – ott, ahol a legkevésbé gondolnál rá. Biztosan nem szeretnél köztük lenni, de sosem tudhatod.

Tájékozódj, mielőtt döntenél

Nézd meg azt is, pontosan mire kötsz biztosítást. Egy korábbi cikkben foglalkoztunk már a témával, és ott is elmondtuk, hogy minden jogos kárigénynél fizet a biztosító, de csakis akkor. Lehet, hogy csak baleseti halál következtében fizetnek, betegségnél nem (mert így szerződtél velük). Lehet, hogy csak baleseti rokkantság miatt térítenek, egy stroke miatti leszázalékolásnál nem. Ezért is fontos, hogy kikérd szakértő véleményét, mielőtt döntést hoznál.

Szerencsére tudunk neked segíteni. Ha úgy érzed, szeretnél a családod jólétét biztosítani minden körülmények között, akkor írj nekünk, és segítünk kiválasztani a neked szóló életbiztosítást.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …