Új év, új életbiztosítás

január 13, 2017

2017 eddigi legnagyobb pénzügyi ajándéka az etikus életbiztosítási koncepció. Átláthatóságot, precizitást és pontos magyarázatokat hoztak az új megtakarítási célú életbiztosítások, és azt is megmutatták, hogy a biztosítás – akármilyen drágának is hitték eddig az emberek – a költségek mögé pillantva már nem is kerül olyan sokba.

Miben különbözik az etikus életbiztosítás elődeitől?

 

Senkit ne tévesszen meg az elnevezés. Az, hogy az új koncepciót etikusnak nevezték el, nem jelenti azt, hogy a korábbi biztosítások etikátlanok lennének. Pusztán arról van szó, hogy az etikus termékek igyekeznek szem előtt tartani az emberek igényeit, mondhatni “humánusak”.

Hogyan valósul ez meg?

 

Az MNB etikus életbiztosítási koncepció keretében összeállított unit-linked ajánlása nagy hangsúlyt fektet az érthetőségre, a világos és egyértelmű információközlésre. Az etikus koncepció vezérelve a transzparencia, azaz az átláthatóság, ennek jegyében megszűnnek a rejtett költségek, így minden pontosan kimutatható és tervezhető lesz.

Pontosan mik a változások?

2017. január 1-től az MNB tiltja a rejtett költségek felszámítását a megtakarítási célú életbiztosítások esetében.

Az átláthatóság miatt egységesítik a termékek költségeinek megnevezését – így nem kell majd azon tipródni, az adott költségnév vajon mit takar, vagy más termékek mely költségeivel sorolható azonos kategóriába.

Az egységes elnevezések a következők lesznek: szerződéskötési díj (azaz az első 2-3 évben levont költség), vagyonkezelési díj (azaz a teljes állományra vetített, folyó költség), adminisztrációs díj, díjbeszedési költség (amit az határoz meg, hogy utalással, csekken vagy beszedési megbízással fizet az ember).

Új elvárás, hogy a hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban. Tehát szélesítik a palettát.

2017-től az MNB a rendszeres díjakból beérkező minimum befektetendő díjrészt is megszabja.

A költségreformok természetesen a teljes költségmutatókra (TKM) is hatással vannak, idén szigorú szabályozás alá került a TKM teljes számítási módszertana.

Nemcsak átláthatóbbak, olcsóbbak is lettek a biztosítások

 

Az egyszeri díjas termékek TKM-je már ötéves távon is jelentősen kisebb, mint korábban volt. Az alsó TKM értéke 0,26 százalékponttal, a felső TKM-é pedig 1,39 százalékponttal csökkent.

A rendszeres díjas termékek esetén még nagyobb változás tapasztalható. A tízéves TKM olcsó eszközalapokkal számolva 0,89, drágább eszközalapokkal kalkulálva pedig 2,13 százalékponttal lett kevesebb.

Mit érez meg ezekből a szerződő?

 

Mindent. Aki már az etikus életbiztosítási koncepcióban köt biztosítást, pontosan tudni fogja, milyen költségek terhelik, és ami a legfontosabb: mindenki érteni fogja, mit ír alá. Ha bővebben szeretne tájékozódni az etikus életbiztosítási koncepció nyújtotta lehetőségekről, írjon nekünk, és szakértőnk minden kérdésére válaszol.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …