Unit linked adókedvezmény 2014

június 6, 2014
Unit linked adókedvezmény 2014

A jelenlegi magyar pénzpiacon talán a legösszetettebb megtakarítási forma a unit linked életbiztosítás, ami természetesen az adózásában is meglátszik. Ebben a cikkben bemutatjuk mind a 4 adóelőnyt, amivel rendelkezik a unit linked befektetéses életbiztosítás. 2014-ben ritka, hogy ilyen sok adóelőnnyel rendelkezzen egy pénzügyi konstrukció.

 

Mi a unit linked?

 

A unit linked, az a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. A befizetett díjakat a biztosító befektetési alapokban helyezi el, aminek az árfolyamnyeresége jelenti számunkra a hozamot. 10 év felett a legtöbb pénzt igénylő célunk eléréséhez jó megoldás lehet, például gyermek megtakarítás, nyugdíj, stb.

 

A kamatadó-, és EHO kedvezmény

 

Ezt a két adót a pénzügyi megtakarításaink után kell az államnak fizetni, a kamatadó a nyereségünk 16%-át, míg az EHO a nyereség 6%-át jelenti. Nos ha unit linked életbiztosításon keresztül takarítunk meg, akkor 6 év után csak a fent említett összege az adó, míg 10 év után egyáltalán nem kell adót fizetni, szemben egy folyószámlával, ahol minden hónapban vonják mind a kamatadót, mind az EHO-t.

 

Az illetékmentes öröklés

 

Lényeges szempont lehet, pláne ha gyermekünkről gondoskodunk, hogyha véletlenül meghalnánk a megtakarítási időszak alatt, akkor az összegyűlt tőke (és a haláleseti összeg) adó-, és illetékmentesen kerül a kedvezményezett bankszámlájára.

 

A 20%-os adókedvezmény

 

Amennyiben nyugdíjbiztosítással szeretnénk gondoskodni arról, hogy időskorunkban ne legyenek anyagi gondjaink, akkor erre az éves befizetéseink 20%-át, legfeljebb évente 130.000 forintot adókedvezmény formájában visszaigényelhetünk. Az adókedvezmény nemcsak az eseti, hanem a rendszeres díjainkra is vonatkozik. Ha megtörnénk a nyugdíjbiztosítást, akkor viszont az összes adókedvezményt 20%-os büntetéssel együtt az államnak vissza kell utalni.

 

A vállalkozások csúsztatott adózása

 

A cég köt egy élethosszig szóló, ún. whole life befektetéses életbiztosítást, akkor a rendszeres díjakat a cég költségként le tudja írni, és csak a lejáratkor (vagy visszavásárláskor) kell a befizetett díjak után 27%-os SZJA-t, és 16%-os EHO-t fizetni. Vagyis ez egyfajta halasztott adózás.

 

Adózás szempontjából kiemelkedő a unit linked

 

2014-ben nem tudunk ehhez hasonló megtakarítást mondani. Ebben a cikkben 4 nagyon fontos adózási előnyt mutattunk be, de mivel az adózási szempontok az állam miatt évről-évre változnak ezért jó, ha egy szakember segít minket. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk mindig naprakész információkkal tudja Önt segíteni a pénzügyeiben!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …