Unit linked biztosítások adókedvezménnyel

november 9, 2015

Immár második éve tudunk kötni olyan speciális unit linked biztosításokat, amelyre jár a 20%-os adókedvezmény. Ezeket hívjuk nyugdíjbiztosításnak. Ilyenkor év vége felé mindenki igyekszik a lehető legtöbb pénzt eltenni, hogy minél több adójóváírást tudjon visszaigényelni az államtól. Ez nem csak rövid, de hosszú távon is kifizetődő lesz.

 

Amit adókedvezményről tudni kell

 

Nagyon fontos, hogy az adókedvezmény nem jár alanyi jogon, ezt nekünk minden évben igényelnünk kell az SZJA-ként befizetett adónkból. Az SZJA (személyi jövedelemadó) a bruttó bérünk 16%-a (jövőre 15% lesz), ami azt jelenti, hogy egy havi bruttó 150 ezer forintos fizetés esetén egy évben 288 ezer forintot fizetünk be ilyen formában. A nyugdíjbiztosításokra pedig a befizetett díjaink 20%-át, évente maximum 130 ezer forintot tudunk visszatéríteni, egy gyors számolás után kijön, hogy ehhez 650 ezer forintot kell megtakarítani. Ezekből a számokból látszik, hogy nem igazán fordul elő az, hogy ne tudjuk igénybe venni a minket megillető adókedvezményt.

 

Azt azonban fontos tisztázni, hogy ezt csak kimondottan nyugdíj célra lehet indítani, így ha a szolgáltatás előtt vissza akarnánk venni a pénzt, akkor az igényelt adókedvezményeket 20%-kal növelten kell az államnak elutalni.

 

Miért jó az adókedvezmény?

 

Az adójóváírással azt érjük el, hogy minden befizetett pénzünk 120%-a termelje a nyereséget számunkra. Leegyszerűsítve minden 10 ezer forint után 12 ezer forint kerül befektetésre, persze miután az államtól megérkezett a 20% adóvisszatérítés. Ez pedig sok extra forintot jelent nekünk nyugdíjas éveinkre:

 

Sokat számít a nyugdíjbiztosítások adókedvezménye

Sokat számít a nyugdíjbiztosítások adókedvezménye

 

A táblázatban egy olyan havi 15 ezer forintos nyugdíjbiztosítással számoltunk, amely évente 8%-os hozamot ér el, és évente 3%-os értékkövetést alkalmazunk. Az inflációval most nem kalkuláltunk.

 

Ahogy vártuk minél előbb kezdünk el félretenni a nyugdíjunkra, annál jobban járunk, de a számok akkor is megdöbbentőek. 40 év megtakarítás akár több mint 13 millió extra forintot jelenthet a 81,4 millió forintos nyugdíjalapunkból. De 12 év alatt is jól jön a plusz 736 ezer forint, lesz mire elkölteni.

 

Építsünk minél magasabb nyugdíjvagyont!

 

Ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen sokat számít a 20%-os adókedvezmény, ami jár a nyugdíjbiztosítások után. Persze nem kell túlvállalnunk magunkat a rendszeres díjakat illetően, hiszen arra is van lehetőségünk, hogy az év végén tegyünk be plusz pénzt, ezzel is plusz adójóváírásra szert téve. Ha ilyen, és ehhez hasonló gyakorlatias ötletekre kíváncsi, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Megtakarítási szakértőnk felkeresi Önt, és megtalálja az optimális megoldást, hogy a lehető legmagasabb nyugdíja legyen.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …