Unit linked hozamok: Mi választunk!

október 27, 2015
Unit linked hozamok: Mi választunk!

Megtakarításokat azért indítunk, hogy jóval több pénz kapjunk vissza a lejáratkor, és erre kiválóan alkalmas a unit linked életbiztosítás. Az igazán nagy előny az, hogy mi választhatjuk meg, hogy mibe fektessék a pénzünket (a kínálatból), és ezt utána olyan emberek kezelik, akiknek érdekük, hogy minél magasabb legyen a nyereségünk. Íme, ilyen kockázatú befektetési alapok közül választhatunk:

 

Ezt kell tudni a befektetési alapokról

 

Amikor egy unit linked biztosítást választunk, akkor nem mondják meg előre, hogy mekkora kamatot kapunk rá, mert maguk az alapkezelők sem tudják pontosan. Ez azért van, mert itt befektetési alapokba áramlik a pénzt. Minden egyes befektetési alapnak van egy ún. üzletpolitikája, ami meghatározza, hogy pontosan milyen arányban lehetnek benne különböző (kockázatú) eszközök.

 

Ez a biztonságot nagymértékben elősegíti, hiszen egy részvény alap esetében (ami kockázatosnak mondható) sem feltétlen 100%-os a részvény arány, így egy esetleges zuhanó piacon jelentős veszteséget tudunk elkerülni.

 

Alacsony kockázat kis nyereséggel járhat

 

Természetesen számos alacsony kockázatú eszközalap található meg a különböző unit linked biztosításoknál, illetve a nyugdíjbiztosításoknál. Ezek elsősorban különböző pénzpiaci alapok, illetve likviditási alapok. Közös tulajdonságuk, hogy általában a befektetések nagy része bankbetétekben van, és csak a kisebb része kerül rövid lejáratú állampapírokba.

 

Ilyen befektetési alapok esetén szinte minimális a kockázatunk, ahogy jelenleg a hozamok is.

 

Elvárható hozam: évente 1-2%

 

Szintén az alacsony kockázatú alapokhoz sorolhatjuk a kötvényeket. Ezeknek az értékpapíroknak az egyetlen kockázata, hogy csődbe megy az a cég, aki a kötvényt kibocsátja. Konkrét példával szemléltetve, ha Magyar Kötvénybe fektetünk, akkor a lejáratkor csak akkor nem kapjuk meg a pénzünket, hogyha Magyarország csődbe ment, amire meglehetősen minimális az esély.

 

Elvárható hozam: 2-4%

 

A nagyobb nyereséggel kecsegtető ajánlatok

 

A unit linked biztosításokat elsősorban azért választjuk, mert nagyobb nyereséget szeretnék annál, mint amit a bankban elérhetünk. Erre azonban nincs esély, ha mindössze a legalacsonyabb kockázatú eszközalapokba fektetünk. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen ha teszünk részvény alapot a portfóliónkba, az nem azt jelenti, hogy azt a pénzt már el is veszítettük. Mindössze meg van az esélye, hogy olykor kisebb árfolyamveszteségünk lesz, de egy jó portfólióban ezt ellensúlyozza a többi eszközalap. Az elmúlt 5 évre visszamenőleg azért a részvényalapok zömében bőven 5-6% felett teljesítettek, viszont akadt olyan is, amely negatív hozammal, vagyis veszteséggel zárt.

 

Az arany középutat a menedzselt alapok jelentik

 

Amennyiben viszont nem vagyunk jártasak a befektetések világában, akkor a lehető legjobb megoldást a napi szinten kezelt menedzselt alapok jelentik. Itt egy kicsit kötetlenebb a befektetési alap üzletpolitikája, így az alapkezelő könnyebben tud reagálni egy-egy piaci változásra, amely extra nyereséget jelenthet, vagy pedig jelentős veszteség elkerülését. Adott esetben lehet, hogy az összes pénzünk államkötvényben van, viszont amikor mennek felfele a részvények árfolyamai, akkor akár 100%-ban részvényekből is állhat a befektetésünk. Így minden körülmények között igyekszik a legmagasabb hozamokra szert tenni. Mivel a unit linked biztosítások költségei százalékos arányban vannak megadva, ezért az alapkezelőnek is célja a minél magasabb nyereség, hiszen mindenki így jár a legjobban.

 

Sok múlik azon, hogy kivel szerződünk

 

Abban egyetérthetünk, hogy azért indítunk el egy ilyen típusú szerződést, hogy minél magasabb nyereségünk legyen. A különböző konstrukciók között is akadnak különbségek, de az igazi előnyök a lehető legjobb alapkezeléssel jönnek elő. Kimondottan akkor, ha olyan portfóliót állítunk össze, ahol az alapkezelő szabadabban dolgozhat. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és számításokkal, és kimutatásokkal segítjük Önt, hogy megtalálja a legjobb megoldást!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …