Unit linked TKM

augusztus 24, 2015
Unit linked TKM

Kevés olyan ember akad, aki ne hallott volna már a TKM mutatóról, ám sajnos sokakat félre is vezet. Akadnak olyanok, akik megnézik ezt a jelölőszámot, és eldöntik egy befektetéses életbiztosításról, hogy jó-e. Az élet azonban nem fekete, és fehér, így érdemes ezt a mutatószámot is jobban megismerni, és nem csak ez alapján megítélni egy megtakarításos életbiztosítást.

 

Mit jelent a TKM mutató?

 

A Magyar Nemzeti Bank, azért hozta létre, hogy az ún. unit linked típusú életbiztosítások költségeit össze lehessen hasonlítani. A kezdeményezés mindenképpen hasznos, mindazonáltal a TKM mutatónak igenis akadnak hiányosságai. Alap esetben tehát a Teljes Költség Mutató egy olyan jelölőszám, amely egy típuspéldán keresztül bemutatja egy adott befektetéses életbiztosítás adott éves költségeit. De hol a hiba?

 

Számos dolgot nem mutat meg

 

Először is még képzett, pénzügyekben jártas emberek is gyakran félreértik, a TKM mutatót, hiszen kalkulálni szeretnénk egy várható lejárati összeget, akkor nem úgy kell számolni, hogy a vélt hozamból levonjuk a TKM értéket, és utána sima kamatos kamatot számolunk. Ha helyes számítást szeretne, akkor használja a megtakarítás kalkulátorunkat, ahol lépésről-lépésre, minden egyes költséget levonunk tételesen. Akár több millió forint különbség is lehet a két számítás között, és ez utóbbi a helyes.

 

A TKM általában feltételez egy éves 200-250 ezer forintos rendszeres díjas megtakarítást, amelyet átutalással, vagy csoportos beszedési megbízással fizetünk. Teljesen egyértelmű, hogy abban az esetben, ha nem 250 ezer forintot takarítunk meg évente (nagyjából havi 20 ezer forintot), hanem kevesebbet, vagy többet, akkor már nem igaz a TKM mutató. Adódik a kérdés, hogy ebben az esetben hogyan hasonlítsuk össze őket?

 

A TKM mutató ráadásul általában egy 35 éves személyre lett kimutatva, így az előző gondolatmenet alapján megint feltehetjük a kérdést, hogy mekkora a mi TKM mutatónk abban az esetben, ha nem 35 évesek vagyunk, hanem mondjuk 44?

 

Összegezve, nagyjából valóban segít ez a jelölőszám abban, hogy melyek az olcsóbb unit linked biztosítások, és melyek a drágábbak, de sajnos ennél többet nem mutatnak, így minden esetben egyedi kalkulációkra, és összehasonlításokra van szükség.

 

Számoljunk, ne csak a TKM alapján döntsünk!

 

Alapvető segítségnek jó szolgálatot tesz a TKM, de a végleges döntést semmiképp ne csak ez alapján hozzuk meg, a rugalmasság, a hozamkilátás egy megtakarítás esetén ugyanolyan fontos, mint a költségek. Amennyiben teljes körű összehasonlításra kíváncsi, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk megtalálja azt a megoldást, amely a lehető legkedvezőbb az Ön számára.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …