Utasbiztosítás vagy balesetbiztosítás, melyiket válasszuk?

november 7, 2013
Balesetbiztositas és utasbiztositas

Gyakori kérdés ügyfeleink körében, hogy érdemes-e kötni akkor is utasbiztosítást, ha már van balesetbiztosításunk? Nem felesleges? Azt gondoltuk, hogy írunk róla egy kicsit bővebben még a síszezon megkezdése előtt. A válasz sejthető, de nézzük meg a konkrétumokat, és vonjuk le a megfelelő konzekvenciát.

 

Fontos: Mielőtt megelégednénk azzal, hogy a bankkártyánkhoz tartozik utasbiztosítás, nézzük meg, hogy milyen térítéseket tartalmaz, nehogy meglepetés érjen minket. Kellemetlenül fog ugyanis érinteni bennünket, ha a például ellopják a laptopunkat és 5.000 forinttal kell vigasztalódnunk. Vagy rosszabb esetben kórházba kerülünk és a 1,5 milliós ellátásból csak 200.000 forintot térít nekünk a biztosítás.

Melyek az utasbiztosítások alapszolgáltatásai?

A Biztosítók utasbiztosítási szolgáltatásai négy csoportba sorolhatók.

 1. asszisztenciaszolgáltatás
 2. élet-, betegség-, balesetbiztosítás
 3. poggyászbiztosítás
 4. jogvédelemi szolgáltatás

Az asszisztenciaszolgáltatás egyfajta olyan speciális call center, ahol baleset esetén, vagy egyéb témával kapcsolatos érdeklődésünkre adnak választ, illetve segítenek az ügyintézésben. Például, hogy hova menjünk orvoshoz, ha nem sürgősségi ellátásra van szükségünk, vagy egy autó meghibásodás esetén kiküldik az autómentőt is.

 

A klasszikus személybiztosítási modul a személyi sérülések esetén térít, hasonlóan a baleset- és életbiztosításokhoz.

 

A poggyászbiztosítás, mint a nevében is benne van a magunkkal vitt tárgyak sérülésére, elveszése, eltulajdonítása esetén térít.

 

Tanács: Poggyászok esetén figyeljünk a megfelelő limitek kiválasztására és lehetőleg olyan eszközöket vigyünk magunkkal, amit számlával tudunk igazolni, mert a Biztosító is eszerint térít.

 

A jogvédelemi szolgáltatásnál, ha nem szándékosan okozunk kárt egy harmadik félnek külföldi tartózkodásunk során, akkor anyanyelvű ügyvédet rendelnek ki mellénk a biztosítás keretein belül, aki a mi érdekeinket védi. Gyakori eset az autós karamboloknál. Konkrétan déli szomszédunknál a legtöbb közúti baleset peres úton végződik.

Melyek a balesetbiztosítások alaptulajdonságai?

 

A balesetbiztosítás nagy előnye, hogy a kockázati életbiztosítások árának töredékéért, hozzá lehet jutni magas összegű kártérítéshez.

 

Van ugyan korhatár limit (felső 65-70 év körül), de a belépési kortól nem függ a díjunk nagysága. (akár 44 Ft/nap)

 

Az egész világra kiterjedő, 0-24 órás védelmet biztosít számunkra.

 

Bővebben a http://eletbiztositas.konnyuhitel.hu/Eletbiztositas/bejegyzes/balesetbiztositasok-osszehasonlitasa oldalon tud a részletekről olvasni.

 

Mikor szolgáltat az utasbiztosítás?

 1. Abban az adott időintervallumban fizet, amikorra szól a biztosítás.
 2. Arra a konkrét helyre szól, ahova utazunk, illetve az utazás közben érintett helyekre.
 3. Személyi-, poggyász-, jogi- és akár autó károkra is nyújt szolgáltatást.

Mikor szolgáltat a balesetbiztosítás?

 1. Díjrendezettség mellett minden olyan esetben kártérítést fizet, amikor az adott sérülés szerepel a biztosításunkban.
 2. Az egész világra kiterjesztett a szolgáltatása pótdíj nélkül, a nap 24 órájában.
 3. Csak személyi károkra fizet.

Megjegyzés: Az eddig leírtak alapján megállapítható, hogy a balesetbiztosítás és az utasbiztosítás nem konkurense egymásnak, hanem kiegészítik egymást.

 

Utasbiztosítások fajtái:

 

A Biztosítók többféle módozatot hoztak létre a különböző életszituációk és kockázataik miatt. Az első ilyen az utazásunk célja, ami lehet:

 

– nyaralás vagy üzleti út (alacsony kockázat)

– sport, rafting, hegymászás… (magas kockázat)

– síelés, amely azért van külön, mert ez a legnépszerűbb utazási sport (magas kockázat)

 

Ezen felül a területi hatályok is jelentős mértékben befolyásolják a kockázatot, és a díjat is. Általában van egy Európa hatályú, és ezeknél drágábbak a magasabb kockázatú országok, régiók, ilyenek például Észak-Amerika, Afrika kockázatosabb országai.

Nézzünk konkrét példákat

 1. szituáció: Magyarországon az utazásunk előtt 2 nappal autóbalesetet szenvedünk és eltörik a lábunk, amelyet meg kell műteni, 7 napot töltünk a kórházban.Ebben az esetben csak a balesetbiztosítás térít.
 2. szituáció: Repülős utazás esetén elveszik az egyik táskánk, 300.000 Ft értékű kárt okozva nekünk.Ebben az esetben csak az utasbiztosítás térít.
 3. szituáció: Nyaralás közben autóbalesetet szenvedünk, és a kórházban megműtenek minket. Ebben az esetben az utasbiztosítás kifizeti a kinti ellátásunk árát. Amennyiben jogi problémánk támad, egy helyi anyanyelvű ügyvéd képvisel minket. A balesetbiztosítás pedig kifizeti a műtéti térítést nekünk és a kórházi napi térítést is, illetve ami még ebbe a kockázati körbe tartozik. Töltsünk ismét 7 napot a kórházban.

Nézzünk meg, hogy egy átlagos balesetbiztosítás és egy átlagos utasbiztosítás esetén ez mit is jelent pontosan. A balesetbiztosítás éves díja 25.000 forint az utasbiztosítás 9 napra 4500 forint.

Balesetbiztosítás és utasbiztosítás

Balesetbiztosítás és utasbiztosítás

 

A fenti táblázat jól megmutatja, hogy ez a két biztosítás milyen jól egészíti ki egymást. Utasbiztosításra mindenképp szükség van, mert ha külföldön betegség miatt kell kórházba mennünk, akkor is rendezi a költségeink, míg a balesetbiztosítás erre nem terjed ki, ahogy a poggyász- és asszisztenciaszolgáltatásra sem. A 3. szituáció esetén az utasbiztosításunk szolgáltatásaként kint ellátnak, meggyógyítanak, ha kell, hazaszállítanak (biztosítói költségen) és a balesetbiztosítás térít még nekünk 570.000 forintot. (jól jön ez a pénz, amíg nem tudunk újra munkába állni)

Konklúzió

Az utasbiztosításon nem éri meg spórolni, mert olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyet a balesetbiztosítás nem, és ez fordítva is igaz. Ez a két biztosítási forma együtt adja meg számunkra a legbiztonságosabb védelmet. Mindenkinek azt javasoljuk, ha külföldre utazik, ne sajnálja a pénzt egy jó utasbiztosításra, és mindenkinek javasoljuk, hogy válasszon magának egy balesetbiztosítást. Szívesen segítünk benne.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …