Vezetés közben telefonálni majdnem olyan veszélyes, mint ittasan vezetni

március 29, 2017

A mobilkészülékek terjedésével a közúti balesetek egyre nagyobb hányadát okozza a vezetés közbeni telefonhasználat. A törvény tiltja ugyan, de a jogértelmezés túl tág és a büntetés nem elég elrettentő. Amíg ezek nem változnak, a balesetek száma sem fog csökkenni.

Pontos magyar adatunk nincs, de Amerikában a közlekedési balesetek 23%-át a sofőrök mobilhasználata okozza. Az okostelefonok elterjedése óta nemcsak telefonálni és sms-t küldeni lehet egy készülékkel, hanem alkalmazásokon keresztül csevegni, közösségi médiát használni vagy webet böngészni. Minden egyes telefonhasználat minimum 5 másodpercet von el a figyelmedből, ami közúton rengeteg időt jelent.

A mobilozó vezetők reakcióideje 50%-kal csökken. Ez rosszabb eredmény, mintha valaki vezetés előtt meginna gyorsan két pohár sört, és úgy ülne a volán mögé. Az ittas vezetés káros hatásai közismertek, ezért is fontos hangsúlyozni, hogy sok esetben az okostelefonok veszélyei sem kisebbek.

Mit mond a törvény?

A KRESZ-be 1998-ban került be a következő szabályozás: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Ez ma már elég pontatlannak számít. Mi van abban az esetben, ha a vezető nem a kezében tartja a telefonját, hanem mondjuk maga mellé teszi, vagy a vállához szorítja? Mi számít használatnak? Csak a telefonálás, vagy az is, ha nyomogatja, esetleg ha csak a GPS funkció miatt nézi a készüléket, és egyszerűen csak a kezében tartja? Nincs hivatalos állásfoglalás ezekben a kérdésekben.

Milyen büntetés jár érte?

A helyszíni bírság 10 ezer forintba kerül, a szabálysértési feljelentést követő eljárásnál 20 ezer forintot kell fizetni. Tekintve, hogy mekkora bírságokat szabnak ki mondjuk gyorshajtásnál, ezek nem tűnnek túl elrettentő összegeknek. Három büntetőpontot adnak érte, és csak 18-nál veszik el a jogosítványt.

A közlekedési balesetek nem válogatnak

A tavalyi év során 16 600 közúti baleset történt az országban, ezek közül majdnem 5 ezer járt súlyos sérüléssel. Sajnos 565-en életüket is vesztették, akik közt bizonyára volt idős és fiatal is. Ezért is fontos kordában tartani a mobilozási szokásainkat, mert a jobb reakcióidő életeket menthet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindig az szenvedi el a legnagyobb kárt, aki a balesetet okozza. Lehet, hogy te sosem iszol és telefonozol vezetés közben, de attól még másnál ez előfordulhat.

Nemrég írtunk arról, hogy egy biztosítás milliókkal tudja segíteni a családot, ha netán valami baj történne, és ennek a havi költsége nem feltétlen több két mozijegy áránál, csak időben kell élni a lehetőséggel. Ha te is be akarod biztosítani a családod életét, akkor keress fel, és szívesen segítek egy díjmentes tanácsadás keretében.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …