10 éves megtakarítás

Verba György

Ön szerint 10 éves távon hol érdemes megtakarítani?  Megtakarítani egyértelműen érdemes, sőt szinte kell is, de a pontos megtakarítás kiválasztása okozhat álmatlan éjszakákat. Mi most arra vállalkoztunk, hogy a 2 legnépszerűbb megtakarítási formát összehasonlítjuk Önnek, már havi 10.000 forinttól.

Hova forduljunk, ha megtakarítani szeretnénk?

 

2014-ben Magyarországon a 2 legnépszerűbb megtakarítási forma a bankokban elhelyezett betétek, és a unit linked életbiztosítások befektetési alapjai. Bővebben itt olvashat róla.

 

A két megtakarítás meglehetősen eltér egymástól, de mégis melyik megtakarítást válasszuk?

A banki lekötött betétek

 

A bankok alapvetően hitelezésre jöttek létre, nem befektetésre. De a világon mindenhol természetes a fejlődés, így a bankok már megtakarítási számlákkal is rendelkeznek.

 

A bankban lekötött pénzünkre előre ismertetett fix kamatot kapunk a lekötés lejáratakor. Ha véletlenül feltörnénk a lekötött betétet, és hamarabb kivennénk a pénzt a bankból, akkor általában nem kapunk rá kamatot, vagy csak a töredékét.

 

A rövidtávú lekötésekkel az a baj, hogy kamatadó és EHO fizetési kötelezettségünk van, vagyis a nyereségünk 16+6%-át, összesen 22%-ot az államnak kell adnunk. Technikailag a bank ezt elutalja helyettünk, így a gyakorlatban legalább ezzel nem kell vesződnünk.

A unit linked életbiztosítás

 

A biztosítók sem befektetések kezelésére jöttek létre, de ma már jelentős ágazatnak számítanak a befektetési szektorban. Szemben a banki lekötött betéttel itt nincs fix, meghatározott kamat, hanem a befektetési portfóliónk függvényében érhetünk el nyereséget. (rossz esetben veszteséget)

 

A unit linked életbiztosítás jóval magasabb költségekkel dolgozik, mint egy lekötött betét. Viszont 6 év után csak a fele kamatjövedelem után kell kamatadót és EHO-t fizetni, míg 10 év elteltével adómentesség válik a megtakarításunk. Nézzük meg, hogy melyik megtakarítás alkalmasabb 10 éves távon.

Fix kamat és adókötelezettség vs. változó hozam és adómentesség

 

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot a lekötött betét és a unit linked életbiztosítás összehasonlítására. A lekötött betétünk 3 hónapra ad nekünk 3,75%-os éves kamatot (semmilyen költséget nem számolunk a lekötött betétnél), míg a unit linked életbiztosításnál minden felmerülő költséggel számoltunk, és 7%-os éves hozammal kalkuláltunk. Itt megnézheti, hogy milyen egy jól összeállított unit linked és miért reális a 7% éves átlaghozam. 

Megtakarítás 10 évre

Megtakarítás 10 évre

 

A táblázatból is kivehető, hogy 10 éves távon a unit linked életbiztosítással járunk jobban, ami azt jelenti, hogy a befizetett adók jobban számítanak, mint a befektetéses életbiztosítás eleinte magasabb költségei.

 

Havi 30.000 forintnál már majdnem egy teljes éves díjnyi különbség alakul ki, konkrétan 345.160 Ft. (az éves díjunk jelen esetben 360.000 Ft)

A megtakarítás 10 évre is hasznos

 

A bankok és a biztosítók is megmutatták, hogy 10 éves távra bőven érdemes megtakarítani. És lám, a unit linked életbiztosítás már 10 éves távon is versenyképes. Az összehasonlításunk megmutatta a lényeges különbségeket egy általános lekötött betét, és egy általános unit linked életbiztosítás között. Önnek viszont egyedi kalkulációra van szüksége. Igényeljen megtakarítási szakértőnktől egy személyes konzultációt, ahol elkészíti Ön számára a személyes összehasonlítást.

Ezt a cikket 2499 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555