2014-től változik a Babakötvény

Verba György

A legfrissebb információk szerint, már a Parlament előtt van egy új törvényjavaslat, amely a babkötvényt fogja szabályozni.
Ez a javaslat, azt mondja ki, hogy a 2014. január 31-e után született gyermekeknek a szülők csak az új hitelpapírba tehetik gyermekük Start-számlán gyűjtött pénzét. A 19 éves állampapír, (2032/S), amit kifejezetten a Start-számlához fejlesztettek ki minden évben 3 százalékponttal lesz magasabb az aktuális inflációnál. Ez azért hasznos,mert így nem kell az állampapírokat figyelni, hogy mikor jár le, mikor írják jóvá a kamatot.A törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály terjesztette be pénteken. Az Államadósság Kezelő Központ később ismerteti az értékpapírral kapcsolatos, fontos részleteket.

Még mindig nem bízunk az államban

A babakötvény 2006-os bevezetése óta 700 ezer gyermek kapta meg a 42.500 forint egyszeri támogatást, ebből 500 ezret letéti számlán helyeztek el. Vagyis ez azt jelenti, hogy nagyjából 200 ezer Start-számla fut ma Magyarországon. Ebből nagyjából 10.000 fut az államnál, és körülbelül még 500 ember váltott a kereskedelmi bankos konstrukcióról az államnál vezetett számlára. Ezek a változtatások rájuk vonatkoznak.(10.500 db a 200.000-ből)

A kérdés adott

Az állam ettől a változtatástól várja, hogy megugrik a náluk vezetett Start-számlák száma. Végiggondolva az új módosítások tovább korlátozzák a lehetőségeinket, ha gyermekünk számára szeretnénk takarékoskodni. Így még aktuálisabbá válik a kérdés: Start számla vagy Életbiztosítás?

Ezt a cikket 2680 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555