3 tény, hogy miért válasszunk befektetés alapú életbiztosítást!

Verba György

Igenis még mindig vannak olyan megtakarítási lehetőségek Magyarországon, ahol nem kell félni attól, hogy ellopják a pénzünket, vagy csődbe megy a cég ahol befektettünk. Az egyik ilyen lehetőséget a befektetéses életbiztosítások jelentik. Íme, 3 fontos tény, ami megmutatja, hogy miért nem kell félnünk, ha ezt a megtakarítási formát választjuk:

 

A brókerbotrány nem érinti

 

Magyarországon jelenleg, ha pénzről, megtakarításról van szó, akkor mindenkinek a brókerbotrány villan be. Érthető reakció, ebből azonban nekünk a megfelelő tanulságot kell levonnunk, vagyis jobban meg kell válogatnunk, hogy hol gyűjtjük a pénzünket rövid-, közép-, és hosszú távon.

 

Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a befektetés alapú életbiztosítások, hiszen a biztosítók nagy nemzetközi cégek, akik évente alsó hangon 170 milliárd forintot fizetnek ki évente az ügyfeleiknek. Ezen felül egymással olyan szoros kapcsolatban vannak (ezt hívják viszontbiztosításnak), így ha az egyik biztosító valamilyen csoda folytán beborulna, akkor automatikusan egy másik biztosító lép a helyére. Ez egyébként törvényi szabályzás is. Így a befektetéses életbiztosításokon keresztül olyan megtakarításunk lehet, amire nincs hatással a brókerbotrány, de vajon mi a helyzet az állammal?

 

Független az államtól

 

A második aggály, ami felmerül az emberekben, hogy a befektetés alapú életbiztosítás is a magánnyugdíjpénztár sorsára juthat. Azt fontos tudni, hogy a magánnyugdíj az nem a saját pénzünk volt, hanem egy speciális adó. Ilyenkor ugyanis az államnak fizetendő nyugdíjjárulék egy része (8,5%), nem az államkasszába vándorolt, hanem a mi nevünkön nyilvántartott nyugdíjpénztári számlára. Azt, hogy ezt hogyan tette vissza az állam a kasszába, az egy másik kérdés, ami a lényeges az, hogy nem a nettó fizetésünkből takarítottunk meg, hanem a munkáltatónkat kötelezték arra, hogy ide fizesse utánunk a nyugdíjjárulékot.

 

Ez egy befektetés alapú életbiztosítással nem történhet meg, hiszen itt egy üzleti alapon megköttetett szerződésről van szó, melyet mindkét fél önként vállalja az együttműködést. Az egyedüli kapcsolat a befektetéses életbiztosítás, és az állam között, hogy a nyugdíjbiztosítások után 20%-os, egy évben akár 130 ezer forintos adókedvezményt tudunk igényelni. Ezen felül is van még egy jó indok, a megtakarításos életbiztosításokra.

 

Magas nyereséggel kecsegtet

 

Ha valamikor, akkor most aztán igazán érdemes megnézni, hogy hova tesszük a megtakarított pénzünket. Érintettük már a brókerbotrányt, de azt se felejtsük el, hogy 1,80% a jegybanki alapkamat, így a bankoknál is csak nagyon alacsony kamatot kaphatunk.

 

A befektetés alapú életbiztosításoknál nem jelentkezett ez a probléma, hiszen az elmúlt egy évre visszamenőleg (sőt 5 évre is) bőven találhatunk kedvünkre való eszközalapot.

 

Biztosítói eszközalap hozamok

Biztosítói eszközalap hozamok

 

Az elmúlt egy év hozamai senkit ne tévesszenek meg, akadhatnak ilyen évek, de nem érdemes minden évben ekkora hozamra számítani. Reálisan, egy jól összerakott portfólió, amely tartalmaz olyan eszközalapokat is, amelyet az alapkezelők aktívan kezelnek, egy 6-8%-os éves hozamot érdemes remélni, pláne ha aktívan kezelt, ún. menedzselt alapokba is fektetünk.

 

Akkor éred el a célodat vele, ha a legjobbat választod!

Összegezve, jelenleg a biztosítóknál elérhető befektetés alapú életbiztosítások jelentik a legbiztosabb, és mellette nyereséges megtakarítási formát. Az azonban megint nem mindegy, hogy melyik biztosítónál indítunk szerződést, pláne nem mindegy hogy melyik konkrét megtakarítást írjuk alá. A biztosítási piac legjobb 5%-ából érdemes választani, amely azonban mindenkinek más, és más szerződést jelent. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk megtalálja Önnek az ideális szerződést!

Ezt a cikket 2092 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555