5 befektetési tipp Warren Buffett-tól a biztos jövedelemhez

Richter Ádám

Milyen egy biztonságos, mégis jövedelmező megtakarítási stratégia? Erre a kérdésre kereste a választ az Entrepreneur című, magas presztízsű üzleti magazin, a milliárdos befektető, Warren Buffett tanácsait alapul véve. Meglepő válaszra jutottak: az egész életre szóló vegyes biztosítások a legbiztonságosabbak.

Warren Buffett tud egyet s mást a befektetésekről. 78,7 milliárd dolláros vagyonával ő az USA második leggazdagabb embere, és ezt a státuszt azzal vívta ki magának, hogy a pénzét jókor tette jó helyre. Buffett szerint a vagyonod gyarapításához két egyszerű elvet kell betartanod:

Egyes szabály: Sose veszíts pénzt!
Kettes szabály: Sose felejtsd el az egyes szabályt!

Nem is olyan bonyolult, igaz? Az Entrepreneur szakértői azért ennél tovább mentek, de az alapelvek nem változtak. Két szabály van most is:

  1. Minden egyes nap légy egy kicsivel gazdagabb!
  2. Ne veszíts pénzt a tőkédből vagy a bevételeidből!

Miután ezeket az elveket lefektették, elkezdtek ennek tudatában konkrét befektetéseken gondolkodni. A hagyományos megoldások, mint a kötvények, részvények, befektetési és részvényalapok, arany/ezüst, ingatlan, valuta stb. nem feleltek meg a felállított kritériumoknak, mert bizonyos kockázatokat hordoznak magukban.

Mi az az 5 feltétel, ami biztonságossá tesz egy befektetést?

  1. Garantált éves hozam.
  2. Tőzsdepiaci csőd esetén sem vesztesz pénzt.
  3. Likviditás – megkötések és büntetőkamatok nélkül férhetsz hozzá a megtakarításodhoz.
  4. Saját kontroll – te felügyeled a pénzügyeidet, és nem az állam. Az egyoldalú szerződésmódosítás sem lehet opció.
  5. Kedvező adózás.

A klasszikus befektetések, ahogy már említettem, minimum két kritériumot sértenek meg a fentiek közül, de olyan is van, amelyik mindet. Létezik viszont olyan megoldás, amire nem szoktak hagyományosan befektetésként tekinteni, mégis teljesíti az elvárásokat, ez az életbiztosítás.

Az életbiztosításoknak számos fajtája létezik, amiről viszont most szó lesz, az az egész életre szóló (whole-life) vegyes biztosítás. Ez egy megtakarítás és egy életbiztosítás egyben, ami fix lejárati összeget garantál. A biztosító maga fekteti be a pénzedet, cserébe a profitjukból fix jutalékot adnak neked minden évben. Mi van, ha nincs profit, így jutalék sem? Elviekben létezik ilyen eshetőség, de az Entrepreneur magazin szerint az USA elmúlt 160 évében – még a nagy gazdasági világválság (1929–33) idején is – a legtöbb biztosító fizetett jutalékot.

A megtakarításod likvid olyan értelemben, hogy bármikor kiveheted, de ha túl korán nyúlsz a pénzedhez, akkor valamennyit (10-80%) eltesz magának a biztosító (lásd: visszavásárlási érték). Tíz-húsz év után a megtakarítás teljesen likviddé válik, vagyis 0%-ot veszítesz a pénzed kivételével.

Ami a kontrollt illeti, érdemes olyan biztosítót választani, ahol az egyoldalú szerződésmódosítás nem lehetséges. Ugyanígy hasznos utánanézni az adózási kötelezettségeknek, amik akkor lépnek életbe, ha a futamidő lejárta előtt kiveszed a pénzed. 10 év után általában teljesen kamatadó-mentessé válik rendszeres díjas életbiztosításoknál.

Most már minden világos, ugye?

Ha nem, akkor sincs gond, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk.

Lehet, hogy neked a biztos hozam helyett fontosabb a magas hozam, mert mondjuk nem akarod a biztosítóra bízni, hogy mibe fektetik a pénzed. Ebben az esetben például beszélnénk neked a unit-linked, vagyis a befektetési alapú biztosításokról, és hogy mik ennek az előnyei, és mik a veszélyei.

Minden igényhez más megoldás társul. Ha szeretnél pontosabb képet kapni az életbiztosításokról, akkor egy díjmentes tanácsadás keretében felteheted a kérdéseidet.

Ezt a cikket 1388 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555