5 jó indok, hogy a megtakarításos életbiztosítást válasszuk

Verba György

Bizonytalan, hogy indítson-e egy megtakarításos életbiztosítás? Biztos hallott már róla jókat, illetve rosszakat is. Mi most összegyűjtöttünk Önnek 5 olyan fontos érvet, amely segítségére lehet a döntés meghozatalában. Íme:

 

1. „Mert díjfizetési kötelezettséget vállalunk”

 

Bármilyen furán is hangzik, de az egyik legnagyobb előny valóban a díjfizetési kötelezettség. Mi magyarok gyakran az utolsó pillanatra tartogatjuk még a fontos dolgokat is, így egyes helyzetekben előfordulhat, hogy a hónap végére elköltjük a megtakarításra szánt pénzt. De nem is kell erre gondolni elég, ha csak a nagy rohanásban elfelejtjük elutalni. A biztosító azonban rendszeresen küld nekünk díjfizetési emlékeztetőt, így minden egyes díjunk be lesz fizetve, és elérjük a megtakarítással azt a célt, amelyet kitűztünk magunk elé. Sőt, a legtöbb befektetéses életbiztosításnál már akár az eseti befizetéseinket is át tudjuk utaltatni a rendszeres megtakarítási számlára.

 

2. „Lesz egy haláleseti szolgáltatásunk is”

 

Sokan nem gondolunk arra, hogy a mai rohanó világban milyen veszélyeknek vagyunk kitéve. Elég csak kimenni az utcára, jön egy ittas állapotú sofőr, vagy csak egy véletlen baj, és máris ott a baj. Ilyenkor pedig jól jön egy életbiztosításnak a haláleseti szolgáltatása, mert legalább a temetési költséget fedezni fogja, a megtakarított pénzen felül természetesen. A megtakarításos életbiztosításoknál (egy-egy kivételtől eltekintve) mindig van haláleseti szolgáltatás, sőt akár mi magunk növelhetünk is a térítés értékén.

 

3. „Nem érinti a brókerbotrány”

 

Az átlagemberek nagy többsége jelenleg óvatos, bármilyen befektetési szolgáltatást választani, a brókerbotrány miatt. Azt azonban fontos tudni, hogy a biztosítók ebben a témakörben, úgy is mondhatjuk, hogy ez egy más kávéház, amely elsősorban a sokkal szigorúbb törvényi szabályozásnak is köszönhető. Gondoljunk csak bele, olyan több százéves intézményekről beszélünk, amelyek évről-évre több mint 120 milliárd forintot fizetnek az ügyfeleknek kártérítési szolgáltatásként. Ilyen teljesítések mellett meg sem érzik egy 10-20 millió forintos megtakarítás kifizetését.

 

4. „Nagybefektetői előnyökhöz jutunk”

 

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások egyik fontos tulajdonsága, hogy mi magunk döntünk, hogy milyen jellegű eszközalapokba fektesse be, majd kezelje az alapkezelő a pénzünket. Választhatunk kockázati besorolás szerint, regionális, vagy típus szerint is. Érdemes a költségeket is megemlíteni, mert sokan mondják, hogy ezek a megtakarítások drágák. Találni a megtakarítási piacon ezeknél a konstrukcióknál olcsóbb megoldást is, de vagy nincs esély akkora hozamokat realizálni, mint itt, vagy csak jóval magasabb kockázat mellett. Továbbá azt se feledjünk, hogy szinte minden költségünk százalékos formában van megadva, vagyis minél nagyobb a mi nyereségünk, annál jobban jár a biztosító is. Egy életképpel megfogalmazva, nem csak egy csónakban ülünk, de egy irányba is evezünk.

 

5. „Az állam is támogatja”

 

A megtakarításos életbiztosítások többféle állami támogatást, illetve adóelőnyt is élveznek. Először is itt van a kamatadó-, és EHO kedvezmény. Magyarországon a pénzügyi megtakarítások esetén a nyereség 16%-át (kamatadó), és 6%-át (EHO) le kell adózni. A rendszeres díjas életbiztosítások esetén 6 év után csak a felét (összesen a nyereség 11%-át) kell adóként befizetni, míg 10 év után teljesen adómentessé válik a megtakarított pénz.

 

Ezen felül pedig itt van nekünk egy speciális megtakarításos életbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás. Itt nemcsak, hogy nem kell kamatadót, és EHO-t fizetni, de még a befizetéseink 20%-át, egy évben akár 130 ezer forintot is visszaigényelhetünk SZJA kedvezményként. Kattintson ide, és ismerje meg a nyugdíjbiztosításokat!

 

Alaposan mérlegelje a különböző lehetőségeket!

 

Végigolvasva a fent leírt 5 érvet, megállapíthatjuk, hogy az egyik legbiztonságosabb előtakarékosság a megtakarításos életbiztosítás. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg több mint 4-500 ilyen jellegű életbiztosításból választhatunk és ennek mindössze az 5%-a az amely minden szempontból ideális választás lehet. Amennyiben nincs megfelelő pénzpiaci ismerete, akkor feleslegesen kockáztat, ha nem kér segítséget a választásban, hiszen több millió forint különbség is lehet 2 megtakarításos életbiztosítás között. Kérjen tőlünk egy személyes konzultációt, mert életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, és konkrét számításokkal segít Önnek, hogy azt a befektetéses életbiztosítást válassza, amellyel a lehető legjobban jár!

Ezt a cikket 2110 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555