A legjobb megtakarítás gyerekeknek

Verba György

Emberi mivoltunkból kiindulva mindig a legújabbat, a legjobbat, a legszebbet keressük, és talán meg is találjuk. Ez alól természetesen a pénzügyeink sem képeznek kivételt, itt is mindig a legjobbra vágyunk. Ebben a cikkben segítünk, hogy ne csak keresse, hanem meg is találja a legjobb gyermek megtakarítást, amivel gyermek anyagilag is a legjobban jár.

 

Hol találjuk a legjobb gyerek megtakarítást?

 

Gyermek megtakarításokat több helyen is találunk a pénzpiacon, de bármilyen marketing kampánnyal is találkozunk, megállapítható, hogy elég szűk szegmensből tudunk igazán hatékony gyermek megtakarítást választani. Mindenesetre az állam, a bankok, a biztosítók, és a pénztárak is kínálnak különböző gyermek megtakarítást, vegyük gyorsan sorra őket, hogy melyik mikor lehet a legjobb!

 

A banknál a legjobb a gyerek megtakarítás?

 

Határozottan kijelenthetjük, hogy jelenleg a bankoknál választható gyermek megtakarítási számlák a nyereségesség tekintetében jelentősen el vannak maradva a többi gyermek megtakarítással szemben. Jelenleg is 2-3%-os kamatot kaphatunk a pénz után, ami nem sok, és az igazi előnye a likviditása az egy gyermek megtakarításnál sokadrangú szempont, hiszen itt hosszú évekre előre tervezünk. Lépjünk is tovább a következő gyermek megtakarításra!

 

Válasszunk lakáskasszát a gyereknek?

 

Itt már tudunk olyan életszituációt mondani, ahol ez lesz a legjobb gyermek megtakarítás, mégpedig ha gyermekünk 4-5 múlva lakást szeretne vásárolni, és mi szeretnénk neki a lakás önerejének kiépítésében segíteni. Az állam ezt a megtakarítást az éves befizetéseink 20%-ával, maximum 72.000 forinttal támogatja évente. De kis gyermekeknek nem alkalmas, hiszen ha mondjuk 5 éves a gyermek, akkor a maximális 10 éves megtakarítási időszakkal számolva is 15 éves lesz a gyermek. Erősen kérdéses, hogy ebben a korban a gyermek lakást vásárolna, vagy esetleg albérletbe költözne. Nézzünk meg egy szabadabban felhasználható gyermek megtakarítást!

 

A START számla lesz a legjobb?

 

Az előbb nem véletlenül írtunk szabadabbat, és nem szabadot, mert egy jogszabály szerint lehet felhasználni, de lényegesen szélesebb körben (lakás, életkezdés, tanulmányok), mint a lakáskasszát. Az állami támogatás mértéke itt havonta 500 forintban (a befizetések 10%-a) ki is merül, ami nem egy olyan összeg, ami számottevő lenne. Reálisan egy 5% körüli átlaghozamot várhatunk el tőle, mert egy infláció feletti plusz 3%-ot garantáló állampapír a mögöttes befektetés. Itt tud részlesen megismerkedni a START számlával. A START számla már alkalmas tőkefelhalmozásra, most pedig nézzük meg mit ajánlanak a biztosítók!

 

A biztosítók többet tudnak a többi megtakarításnál?

 

A biztosítóknál indítható gyermek megtakarítási programokban felgyülemlett összeget a gyermek teljesen szabadon használhatja fel, szemben az előbb bemutatott gyermek megtakarításokkal. Befektetési szempontból is ideális, hiszen mi magunk állíthatjuk össze a befektetési portfóliót, amit aztán szakemberek a legjobb tudásuk szerint kezelnek. Ami igazán különlegessé teszi a gyermek megtakarítási programokat az egy olyan opció, amely lehetővé teszi, hogy a szülő (biztosított) halála esetén a biztosító magára vállalja a díjfizetést a futamidő végéig, így garantálva, hogy gyermekünk megkapja a neki szánt pénzösszeget. Arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy még gyermekünk nagyon fiatal korában indítsunk ilyen megtakarítást, mert 10 év alatt nem ajánlott a speciális költségszerkezete miatt. Korábban nagy részletességgel itt írtunk a gyermek megtakarítási programokról.

 

Hogyan találjuk meg a legjobb gyermek megtakarítást?

Ennek a cikknek az a célja, hogy megismerje azokat a gyermek megtakarításokat, amelyek szóba jöhetnek az Ön gyermeke számára is. Mindenkinek más és más igényei és lehetőségei vannak, így a legjobb gyermek megtakarítás is más, és más. Úgy tudja megtalálni a legjobb megoldást, ha nem kockáztat, és bevon egy független szakértőt a döntésébe. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja az Önnek és gyermekének legjobb gyermek megtakarítást!

Ezt a cikket 2939 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555