A magyarok 32%-a alulbiztosítottnak érzi magát a koronavírussal szemben

Richter Ádám

A Generali a világ 22 országára kiterjedő reprezentatív felmérést készített, melyben Magyarország is részt vett. Az eredmények tanulságosak.

Sok magyar úgy érzi, hogy szüksége lenne most valamilyen kockázati biztosításra, amit korábban nem kötött meg. Ebből is látszik, hogy sok veszély és kockázat kiszámíthatatlan, előre nem látható.

A kockázati biztosítások felesleges óvatoskodásnak és pénzkidobásnak tűnhetnek „békeidőben”, de nagyobb baj, hogy nincsenek kéznél, amikor szükség lenne rájuk.

Ezt most a magyarok is megérezték: a megkérdezettek 32%-a érzi úgy, hogy alulbiztosított a koronavírus veszélyeivel szemben. 43%-uk új életbiztosítás megkötésén gondolkozik.

Ezekre az életbiztosításokra nőtt meg a kereslet

14% szeretné magát védeni a krónikus betegségek ellen, vagyis a kezeltetés költségeinek fedezésére kötne biztosítást. Ez nem is annyira meglepő egy világjárvány idején.

De az sem meglepő, hogy sokan érdeklődnek a jövedelembiztosítások iránt: 22%-uk védené valahogyan a bevételét munkahelyvesztés esetén. Az a gond, hogy a baj már sok esetben megtörtént: a felmérésből kiderült, hogy a magyarok 63%-a már március végén is tapasztalt bevételkiesést a koronavírus-járvány következményeként. A megkötendő biztosítás oka az lehet, hogy

78%-uk szerint a helyzetük még ehhez képest is romolhat.

Így látjuk a jövőt mi, magyarok

A megkérdezettek egyharmada otthoni munkára kényszerült, ők legalább 3 hónap home office-ra számítanak, ami azt jelenti, hogy szerintük június végéig marad a távmunka. Azóta tudjuk, hogy valahol már enyhítettek ilyen téren, bár Budapest még mindig óvatos. A munkaidejük nem lett rövidebb: bevallásuk szerint nagyjából ugyanannyi időt töltöttek számítógép előtt, mint a munkahelyükön.

Elsőre talán pesszimistának tűnhet a magyarok hozzáállása a fentiek alapján, de meglepő módon még az optimistábbak közé tartozunk a 22 ország közül: a megkérdezettek 51%-a állt optimistán a helyzethez. Ez persze relatív, mert a maradék 49% viszont pesszimista volt, így nagyjából fele-fele arányban megosztott lehet a társadalom.

A nyugdíjasok például a testi épségük mellett a mentális egészségük miatt is aggódnak. A legbiztonságosabb helyzetben a teljes munkaidőben dolgozók érzik magukat.

Így teljesítettek a biztosítók

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, mennyire elégedettek az emberek a biztosítójukkal a válság alatt. Hasonlóak az arányok, mint az optimista-pesszimista tábornál: közel 50% elégedett azzal, ahogy a biztosító kezelte a helyzetet, valamivel több mint 50% viszont elégedetlen.

Az elégedetlenek nehezményezték, hogy a biztosítójuk nem kereste fel őket, és nem foglalkozott velük érdemben. Az elégedettebbeket felkeresték telefonon vagy emailben. A többség részéről egyértelmű elvárás volt, hogy a biztosítójuk gyorsan alkalmazkodjon az új helyzethez, és rugalmasan kezelje azt, emellett empatikusan viszonyuljon az ügyfelek felé.

A szándék megvan, de a tettek egyelőre hiányoznak

Látszik tehát, hogy sok a bizonytalanság, és sokan elgondolkodtak új életbiztosítás kötésén. Meglátjuk, mit hoz a jövő: eddig a megkérdezettek elenyésző része tett bármilyen lépést annak érdekében, hogy új biztosítása legyen.

Ezt a cikket 775 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555