A magyarok jobban féltik a vagyontárgyaikat, mint az életüket

Zubor Zalán

A Generali országos reprezentatív felmérése szerint a vidéken élő magyarok sokkal jobban tartanak az otthonukat, ingóságaikat vagy autójukat érő károktól, mint a budapestiek. A biztosító kutatása szerint a kisebb településeken lakók 61 százaléka biztosítja valamilyen módon vagyontárgyait, miközben a budapestieknek csupán 17 százaléka.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogyan intézik legszívesebben az ügyfelek biztosítási ügyeiket. Bár az online ügyintézés egyre hangsúlyosabb, a magyarok kétharmada még mindig igényli a személyes tanácsadást. Ez különösen igaz a kisebb településeken élő ügyfelekre: 65 százalékuk a személyes egyeztetést preferálja, aminek részben demográfiai okai vannak: a vidéki ügyfelek átlagéletkora magasabb, és az ügyfélszolgálatok mellett nagy arányban támaszkodnak a tanácsadók segítségére.

Az ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból kiderül az is, mely vagyontárgyaik biztosítását tartják a legfontosabbnak az emberek. A vidéki válaszadók legnagyobb része a lakását félti, 37 százalék, ha lehetséges, személyesen konzultál lakásbiztosításról a biztosító szakembereivel. 28 százalék a megtakarítását érintő biztosításnál, 18 százalék pedig az autójára kötött biztosításnál várja el a személyes egyeztetést.

„Ezek az eredmények egybecsengnek a tavalyi kutatásunkkal is, akkor ugyanis azt láttuk, hogy a biztosítással rendelkezők a legnagyobb arányban a lakáskároktól félnek. Nem véletlen tehát, hogy ebben a kérdésben, azaz az otthonukat érintő ügyekben szeretnek biztosra menni és szakértőhöz fordulni. Általánosságban is elmondható, hogy nagyobb figyelmet fordítunk értéktárgyainkra, mint saját egészségünkre: a megkérdezettek 46 százaléka rendelkezett személybiztosítással, míg 61 százalékuk vagyonbiztosítással”

– mondta Márta Róbert, a Generali Biztosító értékesítési területért felelős igazgatósági tagja.

A személyes konzultációkat általában egy-egy biztosítótársaság szakemberével folytatják le, de ha még nem választottunk biztosítót, érdemes lehet független tanácsadót megkeresni.

Sokaknak fontos a személyes konzultáció

A Generali hangsúlyozta, hogy felmérés alapján települések között nagy a különbség a biztosítási tanácsadók szerepét illetően is. A kisebb városokban és falvakban élő ügyfelek 56 százaléka intézi biztosítási ügyeit tanácsadó bevonásával, miközben ez a szám a megyeszékhelyeken 28 százalék, a fővárosban pedig mindössze 16 százalék. A kelet-magyarországiak is kiugró arányban kérnek segítséget a szakértőktől, 41 százalékuk szeret személyre szabott tippeket kapni a biztosítási szerződés megkötését megelőzően.

A Generali tapasztalatai szerint ezek a tanácsadók a vidéki közösségekben gyakran igazi „hírességek”, jóval nagyobb a bizalom velük szemben, mint a nagyobb városokban.

Idén jobb a választék lakásbiztosításokból

A lakásukra sokan egyszer megkötnek egy biztosítást, és utána már nem változtatnak rajta, de ehelyett megéri néhány évente megvizsgálni, milyen lehetőségek vannak még a piacon. A lakásbiztosítást akkor is érdemes megújítani, ha az otthonunkat felújítottuk, vagy új ingóságokat szereztünk be, hiszen könnyen lehet, hogy emiatt újfajta kockázatok is felmerültek, amire a biztosításunk épp nem terjed ki.

A téma azért is aktuális, mert idén az MNB bevezette a fogyasztóbarát otthonbiztosításokat minősítő új sztenderdeket. A fogyasztóbarát lakáshitel minősítésért a cégeknek pályázniuk kell saját hitelkonstrukcióikkal, és a cím elnyerése érdekében a legtöbb társaság kedvezőbbé tette a szolgáltatásai feltételeit.

Az MFO (Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás) osztályú szolgáltatásoknak olyan előírásoknak kell megfelelniük, mint például a bővített alapcsomag, mely kiterjed minden, a háztartásokat egzisztenciálisan fenyegető kockázatra, beleértve a környezeti csapás és külső okra visszavezethető 15 alapkockázatot (tűz, vihar, villámcsapás stb.), valamint még 5 olyan gyakori kockázatot, melyek általában csak kiegészítőként érhetők el (mint a már említett betörés- vagy vízkár). Szintén előírás, hogy az MFO-nak lehetővé kell tennie, hogy speciálisan egy-egy kártípusra kössön az ügyfél kiegészítő biztosítást valamint, hogy megfelelően tájékoztassák az ügyfelet, és tegyék lehetővé az online ügyintézést.

Érdemes időnként áttekinteni a biztosítási piacot

A biztosítók egyébként a fogyasztóbarát minősítéstől függetlenül is gyakran licitálnak egymásra, új termékeket vezetnek be, ami miatt máskor is érdemes szétnézni a piacon, és ha megéri, kedvezőbbre cserélni a jelenlegi biztosításunkat. A Netrisk.hu adatai szerint idén, a fogyasztóbarát termékek bevezetése miatt a lecserélt biztosítások aránya elérte a 32 százalékot, de már a korábbi években is 10 százalék körül mozgott ez az arány.

A rendszeres vizsgálat mellett további érv, hogy az évek során változik a vagyoni helyzetünk, és egyre több és nagyobb értékű eszköznek lehet szüksége biztosításra, az ingatlan értékének emelkedéséről nem is beszélve. Ilyen értéknövelő esemény például egy felújítás, ha új autót veszünk, esetleg kisállat került a családba.

Biztosítást válthatunk úgy, hogy a meglévő biztosítónknál maradunk, általában ez jár kevesebb ügyintézéssel. Ez esetben elég egy szerződésmódosítás, amelyet bármikor kezdeményezhetünk, legtöbbször akár az interneten keresztül is.

Ha biztosítót is váltanánk, akkor először le kell mondanunk a meglévő szerződésünket. Ezt szintén bármikor megtehetjük, kivéve a meglévő biztosításunk kötésének évfordulóját megelőző 30 napot – érdemes tehát megjegyezni, mikor írtuk alá az eredeti szerződést. A lemondáshoz (interneten vagy ügyfélszolgálaton keresztül) meg kell adnunk személyes adatainkat és a szerződés adatait, és rendezni az esetlegesen még fennálló díjtartozást. Fontos tudni, hogy a biztosítás nem azonnal, hanem csak a legközelebbi évfordulóval szűnik meg (ezért létezik a 30 napra vonatkozó korlátozást), vagyis ezután köthetjük meg az új biztosítást.

Ezt a cikket 598 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555