A Nyugdíj Előtakarékossági Számla adózása 2014

Verba György

Magyarországon a nyugdíj előtakarékossági számla csak egy nagyon szűk szegmensnek alkalmas nyugdíj megtakarítási célra, részben kezeléséhez szükséges szakmai tudás, részben pedig a megszigorított lejárata miatt. Ami a nyugdíj előtakarékossági számla adózását illeti az idei évben nem volt olyan jelentős mértékű változás, mint 2013-ban (a NYESZ várakozási idő 3évről 10 évre nőtt), így nem is részleteznénk ki külön, hanem egyben leírjuk, hogy milyen fontos tudnivalók vannak az adózással kapcsolatban. Ha lemaradt volna az általános nyugdíj előtakarékosságok összehasonlításáról, akkor azt itt teheti meg.

Mire figyeljünk a Nyugdíj Előtakarékossági Számla megnyitásánál

  1. Nyugdíj előtakarékossági számlát minimum 5.000 forint befizetésével tudunk indítani, de fontos, hogy az idevonatkozó formanyomtatványokon, megjelöljük a „NYESZ-R” jelöléssel, ugyanis tulajdonképpen ezzel jelezzük, hogy ez nem egy sima befektetési számla, és jogosultak vagyunk az adókedvezményre (az adott évben befizetett összeg 20%-a, maximum 100.000 forint, kivéve a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak, mert nekik maximum 130.000 forint). Értelem szerűen ezt csak egy számlánál tegyük meg, különben jogosulatlanul veszünk igénybe adókedvezményt, amire súlyos büntetéseket fizethetünk később.
  2. Ellentétben a bankszámlával, ahol a kamatot mindképpen megkapjuk, a NYESZ esetében a befizetett összegek és a visszatérített adó után a számlavezetők általában nem fizetnek kamatot. Így érdemes az értékpapír számlán kereskedni, hogy hozamot termeljen számunkra, vagyis megbízásokat adni különböző befektetésekre.

Milyen megbízásokat lehet eszközölni?

  1. magyarországi, illetve az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamaiban rendelkezésre bocsátott értékpapírra,
  2. Magyarország, illetve az Európai Gazdasági Térség szabályozott piacára bevezetett értékpapírra,
  3. a Magyar Állam, és az EGT tagállamok által kibocsátott pénzpiaci eszközökre és állampapírokra
  4. eladási-vételi ügyletekre

Milyen költsége van a Nyugdíj Előtakarékossági Számlának?

 

A számla fix költsége a számlavezetési díj, amely pénzintézetenként eltérő. Ezt a költséget tartalmazza a szerződés, de a maximális összeg, amit felszámolhat a számlavezető költségként az a számlán jóváírt éves átlagos befizetések 1%-a. A minimális összeg pedig 2.000 forint.

Az osztalékot nem számolva a hozamok adómentesek

 

Abban az esetben ha részvényekkel is kereskedünk, akkor a részvénynek két fajta nyeresége lehet, az egyik az árfolyamnyereség, a másik pedig az osztalék nyereség.A Nyugdíj Előtakarékossági Számla nagy előnye, hogy amíg ezen a számlán kereskedünk, addig az adás-vételek következtében keletkezett nyereség után nem vagyunk sem kamatadó, sem EHO megfizetésére kötelesek. Ahogy a címben is említettük ez alól egyedül az osztalék típusú nyereség a kivétel, ez után ugyanis 16%-os SZJA fizetési kötelezettséggel él velünk szemben az állam.

Milyen lehetőségek vannak a Nyugdíj Előtakarékossági Számla megszűntetésére?

 

Alapvetően 3 opció van arra, hogy a számlavezetőnknél megszűntessük a nyugdíj előtakarékossági számlánkat:

 • Számlavezetőt váltunk, ilyenkor semmilyen adókötelezettség nincs, ha az előző számlánkon lévő tőkét hiánytalanul átutaljuk az új számlavezetőhöz
 • Ha a Nyugdíj Előtakarékossági Számláról  hiánytalanul átutaljuk az egyenlegünket egy TBSZ számlára, itt azonban két dologra érdemes figyelni:
  • 1. az átutalás évében már nem vagyunk adókedvezményre jogosultak
  • 2. az átalakítás és az azt megelőző évre igénybevett adókedvezményt 20%-kal növelten egyéb jövedelemként le kell adózni.
 • A Nyugdíj Előtakarékossági Számla végleges megszűntetése, és az összegyűlt összeg szabad felhasználása (1. nyugdíjba vonulás miatt, 2. nyugdíjas kor előtt)

 

Készítettünk egy táblázatot ez utóbbi lehetőségre, hogy mi történik, akkor ha megszűntetjük a Nyugdíj Előtakarékossági Számlánkat. Nagyon fontos, hogy ez csak a 2013.01.01 előtt nyitott nyugdíj előtakarékossági számlákra vonatkozik, (A jelenleg meglévő Nyugdíj Előtakarékossági Számla számlák 90%-ára ez érvényes.

A NYESZ számla adózása 2014-ben

A NYESZ számla adózása 2014-ben

 

Egyértelműen látszik a táblázatból is, hogy van ennél rugalmasabb megtakarítási forma is, mivel ha nem nyugdíj célra használjuk fel, akkor minden esetben az igénybevett adókedvezmények 120%-t kell visszafizetni, és még a hozam, illetve kamatjövedelem is SZJA és EHO köteles, ami összesen 43%.

Miben más a 2013.01.01 után nyitott Nyugdíj Előtakarékossági Számla számla megszűntetése?

 

A változás az előző táblázathoz képest rendkívül egyszerű: megszűnt a 3 éves határ. Vagyis aki 2013.01.01 után indít magának Nyugdíj Előtakarékossági Számlát, annak adómentes nyugdíjszolgáltatásra csak a számla megnyitását követő 10 év letelte után lesz jogosultsága. Itt van még egy kiskapu: Akkor is van lehetőség adómentes nyugdíjszolgáltatásra, ha rokkantnyugdíjasnak nyilvánítottak bennünket, erről szól az SZJA törvény 1. számú mellékletének 6.5-ös alpontja. Nézze meg, hogy 2014-re milyen jelentős változás köszönt be a nyugdíj előtakarékosságoknál.

Mit kell tudnunk a nyugdíj előtakarékossági számláról?

 

Ebben a cikkben megnéztük, hogy mire figyeljünk a számlanyitásnál, milyen költségek merülhetnek fel és kielemeztük, az összes lehetőséget, hogy hogyan férhetünk hozzá a megtakarításunkhoz. Megállapíthatjuk, hogy befektetési tapasztalat nélkül elhibázott lépés ezt a nyugdíj előtakarékossági formát választani, továbbá azt is, hogy vannak a pénzpiacon ennél jóval rugalmasabb és könnyebben elérhető nyugdíj előtakarékossági forma is. Ha Önt érdekli ezek a lehetőségek, akkor szakértőnk egy személyes konzultáció keretein belül szívesen bemutatja Önnek a lehetőségek tárházát.

Ezt a cikket 2571 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555