A unit linked biztosítás adózása

Verba György

Magyarországon számos megtakarítási forma létezik, melyek közül az egyik legnépszerűbb a unit linked életbiztosítás. Ráadásul, amikor befektetést keresünk, akkor a nyereség, és a rugalmasság, mellett kiemelten fontosak az adózási szempontok. A unit linked életbiztosítás ilyen szempontból is jó választás.

 

A unit linked életbiztosítás működése, röviden

 

Amikor egy ilyen megtakarítást választunk, akkor biztosan nem rövidtávra tervezünk. Egyedi költségszerkezete miatt 10 évnél rövidebb időre nem érdemes kötni. Az ide befolyó pénzt a biztosító az általunk megadott felosztás szerint (portfólió) befektetési egységekre váltja. A befektetési alapok árfolyamának a mozgása generálja a befektetésünk nyereségét, illetve az esetleges veszteséget. Ahogy többször is írtuk, egy jól összeállított portfóliótól éves szinten 7-8%-os hozam reális elvárás, hiszen lesznek időszakok, amikor a piac csökkenő tendenciát mutat, de jelenleg sok befektetési alap éves 20-25%-os hozammal büszkélkedik. Ráadásul adózási szempontból is kedvező lehet számunkra egy ilyen megtakarítás.

 

Az adózási előnyök

 

Először is elfelejthetjük a kamatadót, és az EHO-t is. Magyarországon ugyanis jelenleg a legtöbb megtakarítás nyeresége után 16% kamatadót, és 6% EHO-t kell megfizessünk, ez alól kivétel a TBSZ számla, a NYESZ számla és a unit linked életbiztosítás is. Vagyis amennyiben a rendszeres díjas befektetéses életbiztosításunk eléri a 10 éves futamidőt (egyszeri díjasnál elég 5 év is), akkor a teljes nyereséget megtarthatjuk magunknak.

 

Illetve azt se felejtsük el, hogy 2014.01.01 óta köthetünk olyan befektetéses életbiztosítást, konkrétan nyugdíjbiztosítást, akkor nem csak a fent említett adóelőnyökkel élhetünk, hanem 20%-os, akár éves 130 ezer forintos adókedvezményt is. Magyarul minden 1000 forint helyett 1.200 termeli nekünk a nyugdíjalapunkat évről-évre, részletekért kattintson ide.

 

A céges unit linked biztosítás

 

Amikor a megtakarításos életbiztosításokról beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a cégek által kötött életbiztosítások mellett. Ilyenkor ugyanis mindegy egyes befizetett forint költséget képez a cégnek, vagyis adóalapot csökkent. Ráadásul semmilyen adóvonzata nincsen 2018-ig. Innentől viszont vélhetően 51,17%-os adóvonzata lesz minden befizetés után. Lejáratkor pedig 16%-os SZJA, és 27% EHO-t kell megfizetni arra a részre, amelyet a munkáltató fizetett.

 

Használjuk ki a benne rejlő előnyöket!

 

Összegezve a unit linked életbiztosítást több célra is érdemes választani, amit az egyéb jó tulajdonságai mellett az adózása miatt is. A teljes nyereségünket megtarthatjuk adómentesen, adott esetben pedig még adókedvezményt is igényelhetünk a befizetéseink után. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a rendkívül sok konkrét ajánlat közül csak az érdemes aláírnunk, amellyel a legjobban járunk. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és szakértőnk a teljes megtakarítási piaci legjobb lehetőségeit fogja az asztalára tenni, így Önnek a legjobbakból kell csak választania!

Ezt a cikket 2008 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555