A unit linked biztosítás hozama

Verba György

Amikor pénzt halmozunk fel, vagyis megtakarítunk mindig egy sarkalatos kérdés, hogy mekkora nyereséget kapunk. A unit linked típusú életbiztosításoknál ezt nehezebb megállapítani, hiszen ez nem egy banki konstrukció, ahol előre megadják a kamatot. Persze ettől függetlenül nagyon jól lehet tervezni ezekkel a megtakarításokkal is.

 

Röviden a unit linked-ről

 

Szokták hívni befektetéses, illetve megtakarításos életbiztosításnak hívni ezt a konstrukciót. Ez egy igazi hosszú távú megtakarítás, amit speciális költségszerkezet miatt 10 éves futamidő alatt, csak kivételes esetekben érdemes választani. Azért befektetéses életbiztosítás, mert merőben máshogy működik egy ilyen megtakarítás, mint ahogy a bankokban megszokhattuk.

 

Itt nincs előre ígért kamat

 

Azt mindenképp meg kell értenünk, hogy a befektetéses életbiztosítások máshogy működnek, mint a mindenki által jól ismert banki lekötések. Ott ugyanis előre megmondják, hogy például ha lekötünk 1 évre 500 ezer forintot, akkor kapunk rá 2% kamatot a futamidő végén. Ezzel szemben a unit linked befektetéseknél minden attól függ, hogy az általunk választott befektetési alap(ok) árfolyama nőtt, vagy csökkent.

 

Akad egy-két kivétel azért a biztosítóknál is, amire jó példa az Union Biztosító Garantált eszközalapja, amely úgy működik, hogy negyed évente megadják, hogy mekkora hozamot ad, de nem ez a jellemző.

 

Miért jobb a hozam a kamatnál?

 

Magyarországon jelenleg rekord alacsonyan vannak a banki kamatok, éves szinten 2-3%-nál magasabb nyereségre nem tudunk szert tenni. Gondoljunk csak bele 1 év alatt 100 ezer forint után mindössze 3 ezer forint kamatot kapunk, ez nagyon kevés.

 

Ezzel szemben a hozamokat az adott befektetési alap értékének (ezt nevezzük árfolyamnak) változása generálja. Ennek a legnagyobb előnye, hogy nincsen korlátozva, hogy mekkora lehet a nyereségünk.

 

Már pedig az eszközalapok hozamait, vagy árfolyamait minden biztosító napi szinten közli a saját honlapján, és akár 5-10 évre visszamenőleg is meg tudjuk vizsgálni, hogy milyen eredményeket produkáltak. A tévhittel ellentétben a pénzügyi válság alatt is volt számos olyan eszközalap, amely nem termelt veszteséget. Az összes eszközalap eredményeit hely híján nem tudjuk felsorolni, de több mint 100 eszközalap 20% feletti hozamot ért el az elmúlt évben, és nem egy elérte a 60%-os nyereséget is.

 

Mekkora hozammal érdemes számolni?

 

Természetesen sok függ attól, hogy milyen befektetési alapokat választottunk, de egy jól összeállított portfóliótól, hosszú távon (ahogy a cikk elején is említettük) 7-8% hozam reálisan elvárható. Külön érdemes figyelni, hogy a legtöbb biztosítónál már választhatunk olyan befektetési alapokat is, amelyet a szakértők aktívan kezelnek, így szinte privátbanki szolgáltatást kaphatunk, anélkül, hogy több 10 millió forintot letennénk az asztalra.

 

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk

 

Jelenleg jóval több, mint 100 unit linkbiztosítás közül választhatunk, és ennek a jelentős része nem túl költséghatékony. Viszont van 8-10 olyan közöttük, amely ideális lehet egy gyermek, vagy nyugdíj megtakarításnak is akár, ezért alapos mérlegelés után írjunk csak alá egy ilyen szerződést. Épp ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk csak a legjobb ajánlatokat teszi le az Ön asztalára!

Ezt a cikket 2097 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555