A unit linked biztosítás jellemzői

Verba György

Jelenleg az egyik leghatékonyabb megtakarítás, a unit linked életbiztosítás, és általánosságban sok tévhit kering róla. Most összegyűjtöttük egy helyre a legfontosabb tudnivalókat, a magyarul befektetési egységekhez kötött életbiztosításról.

 

Megtakarítunk, és védelmünk is van egyszerre

 

A korábban életre hívott vegyes típusú életbiztosításokhoz képest jelentős előrelépés, hogy itt a befizetett havi 10-20 ezer forintunkról tudjuk, hogy mekkora része kerül befektetési alapokba, és konkrétan mekkora összeget emésztenek fel a költségek, és a kockázati díjrész.

 

Már választhatunk olyan befektetéses életbiztosítást is, ami valójában már csak befektetés, hiszen lehetséges, hogy a haláleseti szolgáltatás 0 forint legyen. Ezért is szokták elsősorban megtakarítási céllal indítani ezeket a unit linked életbiztosításokat.

 

Mekkora is lesz a nyereségünk?

 

Szinte ez az első kérdés, amikor megtakarítást választunk magunknak. Egy ilyen konstrukciónál azonban a legritkább esetben lehet erre konkrét számmal válaszolni, hiszen ez a befektetési alapok teljesítményétől függ. Nekünk annyi a feladatunk, hogy kiválasztjuk, milyen eszközalapokból tevődjön össze a portfóliónk, amellyel utána képzett szakemberek foglalkoznak napi szinten. Az elmúlt években egyes befektetési alapok 50% felett is teljesítettek, de egy normál kockázatú, aktívan kezelt portfóliótól hosszú távon 7-8% éves hozamot várjunk el.

 

Erre mindenképpen figyeljünk oda!

 

A unit linked életbiztosítások nem rövid távú megtakarítások, 10 év alatt nem érdemes választani, csak nagyon indokolt esetben. A költségszerkezete révén azonban 10 év felett, évről-évre egyre hatékonyabb.

 

Ez egy olyan megtakarítás, amelyen keresztül mi döntjük el, hogy a lejáratkor, vagy esetleg halálunkkor ki kapja meg (ráadásul adómentesen) a szolgáltatást. Arra azonban figyeljünk,hogy ha a kedvezményezett a biztosítási eseménytől számított 5 éven belül nem jelentkezik, akkor a biztosító már nem térít.

 

Óvatosan válasszunk közülük!

 

Számos előnyös, és egyedi tulajdonsága mellett azt kell még tudni a unit linked életbiztosításról, hogy iszonyatosan nagy különbségek vannak közöttük. Ez már az ún. Teljes Költség Mutatókon is látszik, de amit kiszámolunk két különböző, de ugyanolyan összegű megtakarítást, több millió forint eltérésre lehetünk figyelmesek. Éppen ezért unit linked életbiztosítás független szakértő segítségével válasszon magának, nehogy ne a megfelelő szerződést szignózza. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk konkrét kalkulációk után megtalálja az Ön számára legjobban teljesítő befektetési egységekhez kötött életbiztosítást!

Ezt a cikket 2072 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555