A unit linked biztosítás költségei

Verba György

Sokak szemében a unit linked életbiztosításokról az ugrik be, hogy magasak a költségek. Sőt, még a pénzügyekben jártas emberek is gyakran félreértelmezik a költségeket, és nem helyesen kalkulálnak. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat a unit linked biztosítások költségeiről.

 

Mi az a TKM mutató?

 

Egy pár évvel ezelőtt létrehozták az ún. TKM mutatókat, melyeknek a feladata, hogy nagyjából megmutassák, hogy éves szinten mekkora költséget von el tőlünk a biztosító. Az összes elérhető ilyen TKM mutatót itt találja. Nagyjából meg is felel a célnak ez a mutatószám, azonban akad egy-két tény, amire nem árt, ha odafigyelünk.

 

A TKM mutató magába foglalja mind a kezdeti költséget, az alapkezelési díjat, a vétel-eladási árrést, az adminisztrációs díjakat is, illetve azokat a bónuszokat, amelyeket a biztosító ad számunkra (extra pénz), bizonyos feltételek teljesülése esetén.

 

A TKM mutatókat 10, 15 illetve 20 évre adják meg százalékos értékben 210 ezer, vagy 250 ezer forint éves díjat feltételezve. Adódik az első kérdés, mi történik akkor, ha mi nem ekkora éves díjjal indítjuk a szerződésünket, Ilyenkor nincsen kimutatható TKM mutató.

 

Továbbá mi történik akkor, ha például egy nyugdíjbiztosítást kötünk, és 30 évünk van még a 65. születésnapunkig (ekkor jár le a nyugdíjbiztosítás)? Ilyenkor sincs egyértelmű támpont, hogy melyik szerződést válasszuk.

 

Ne csak a költségeket nézzük!

 

Amikor a jelenlegi jegybanki alapkamat folyamatosan negatív rekordokat döntöget, akkor hiába vannak alacsony költségek, nem megyünk semmire vele. Talán ez a legjobb példa arra, hogy ne csak a hozamot, vagy csak a költségeket nézzük, hanem komplexen vizsgáljuk a megtakarításokat. Azzal senki nem vitatkozik, hogy a unit linked biztosításokon keresztül magasabb hozamokat lehet elérni, mint az átlagos nyereség, ha ehhez egy arányos költségekkel rendelkező unit linked biztosítást választunk, akkor nem fogunk csalódni a végén.

 

Konkrét számítások után válasszunk!

 

A XXI. században már nem elegendő úgy választani, hogy majd jó lesz, vagy jókat hallottunk róla. A nehezen megkeresett pénzünket mindig a nekünk legjobb helyre kell félretenni, ezért csak konkrét összehasonlítások után érdemes választani. Amennyiben a lehető legjobb megoldást keresi, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Felkeressük Önt, és csak a konkrétumokra hagyatkozva, a legjobb lehetőségeket tesszük le az asztalára.

Ezt a cikket 2025 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555