A unit linked biztosítás: Megválaszoltuk a 3 legfontosabb kérdést!

Verba György

Megtakarítási szempontból megkerülhetetlenek a unit linked biztosítások, mégsem egyértelmű a megítélésük. Vannak akik, szeretik, és elégedettek vele, de akadnak olyanok is, akik általában az alábbi három problémától tartanak. Nézzük meg, hogy megéri-e ezektől tartani!

 

Igaz vajon, hogy túl drága, nem éri meg?

 

A drágaság egy relatív fogalom, tehát érdemes megtalálni azt a pontot, amihez viszonyítjuk. Tehát, mondjuk egy Opel drágának minősül egy Suzukihoz képest, de olcsónak mondható egy Audihoz képest. Valahogy így van ez a megtakarításoknál is, egy bankbetéthez képest nyilván drágább, de a nagy kérdés az, hogy mennyi költséget vonnak le a megtakarításainkból, hanem az, hogy mennyi pénz marad, ha a nyereséget is beleszámoljuk. Ebben a tekintetben pedig minden kétséget kizárólag előkelő helyen szerepelnek a unit linked biztosítások, persze az olcsóbbak. Arra figyeljünk hogy több száz unit linked biztosításból, csak 3-4 lehet nálunk is a legjobb.

 

Milyen időtávra érdemes választani?

 

A unit linked egyik legfőbb szabálya, hogy akkor éri meg, ha a megfelelő időtávra indítjuk, és hamarabb nem nyúlunk a pénzünkhöz. Sokan elfelejtik, hogy valójában nekik a megtakarítási időszakban nem pénzük van, hanem értékpapírjaik, így amikor a 3-4 év után hirtelen ki akarjuk venni a pénzünket, akkor egyrészt emiatt, másrészt pedig a költségek miatt nem lesz pozitív az egyenlegünk. Éppen ezért a unit linked típusú megtakarításos életbiztosításokat nem javasoljuk 10 éves megtakarítás alatt senkinek. Minél hosszabb ideig takarítunk itt meg, annál magasabb lejárati összegre számíthatunk, tehát ha 4-5 éves távban gondolkozunk csak, akkor inkább válasszunk TBSZ számlát, vagy egy lakáskasszát!

 

Mi történik, ha nem tudok fizetni?

 

Ismét egy olyan sarkalatos ponthoz érkeztünk, amit sokat félreértenek. A unit linked biztosításoknál ugyanis folyamatos díjfizetés vállalunk, vagyis a szerződés lejáratáig minden egyes részletet befizetünk. Ez elsőre ijesztően hangzik, de nem kell pánikba esni, mert ezeknél a szerződéseknél is van lehetőség arra, hogy felfüggesszük a befizetéseket egy időre, sőt akár abba is lehet hagyni anélkül, hogy kivennénk a pénzt a lejárat előtt. A csúnyán kifejezve díjfizetési kötelezettség pedig egy pozitív dolog, hiszem így biztosan minden egyes havi megtakarítás a megfelelő helyre kerül, és nem vásárolunk helyette olyan dolgokat, amelyek nem fontosabb, mint az a célunk, amit a megtakarításból fogunk finanszírozni.

 

Ideális hosszú távú megtakarítás

 

A unit linked biztosítás tulajdonképpen egy olyan befektetés, ahol nem kell értenünk a pénzügyekhez, mégis magasabb nyereségünk lehet, mint egy sima banki lekötésnél. A fent bemutatott 3 kérdés a leggyakoribb, amelyekre megtaláltuk a megnyugtató választ, hiszen csak nyerhetünk vele, ha ezt a pár szabályt betartjuk. Amennyiben kérdése van, vagy szeretne egy megtakarítással közelebb kerülni későbbi céljaihoz, akkor igényeljen egy személyes konzultációt! Egy óra alatt megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Ezt a cikket 2003 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555