A unit linked típusú életbiztosítások

Verba György

A pénzpiacon talán a legellentmondásosabb megtakarítás a unit linked életbiztosítás. Ez elsősorban abból adódik, hogy sokan nem megfelelően használják. Biztos Ön is hallott már negatív kritikákat az ilyen típusú szerződésekkel kapcsolatban, azonban érdemes egy kicsit megnézni a tényeket is. Biztos Ön sem szívesen dönt a pletykák alapján, hanem a dolgok mélyére néz, nehogy lemaradjon egy jó lehetőségről. Ezért most összeírtunk tényszerűen mindent, amit tudnia kell a unit linked életbiztosításokról, hogy könnyebben tudja meghozni saját, objektív döntését.

 

Miben más, mint a korábbi biztosítások?

 

A unit linked biztosítás, fordítás szerint befektetési egységekhez kötött életbiztosítást jelent. Korábban úgynevezett klasszikus vegyes életbiztosításokon keresztül tudtunk megtakarítani, de ezek a termékek inkább arra voltak jók, hogy legyen egy 5-8 millió forintos kockázati védelmünk (ha meghalunk, ennyit kap a kedvezményezettünk). Abban az esetben pedig, ha a biztosító nem szolgáltatott, akkor a lejáratkor visszakaptuk a befizetett pénzt, talán egy kis többlettel.

 

Ezzel szemben a unit linked termékek esetén határozottan elkülönül a kockázati védelem és a befektetés. A szerződés aláírásának pillanatában tudjuk, hogy a havi befizetéseinkből mekkora összeg megy kockázati díjakra, és pontos mennyi áramlik a befektetési alapokba. Azokba a befektetési alapokba, amelyeket mi választunk ki, és utána profi alapkezelők menedzselnek, így szinte biztosan magasabb összeget kapunk a lejáratkor, mint egy klasszikus vegyes életbiztosítás esetén. Hol tudjuk ezt hasznosítani?

 

Számos területen segítséget nyújt

 

A unit linked életbiztosításoknak egyedi költség felépítésük van, így akkor érdemes ezt a megtakarítási formát választani, hogyha 10 éven túl van szükségünk a felhalmozott megtakarításra. Az életünkben pedig nem is egy ilyen cél adódik, ha jól belegondolunk.

 

Először is Magyarországon mindenki szeretne saját lakásban/házban élni, amihez sok millió forintra van szükség. Ilyenkor elsősorban az államilag támogatott lakáskasszákra gondolunk, de számos esetben egy unit linked biztosítás is hasznos lehet, amiről részletesen itt tud olvasni. Ezek mellett a gyermekeink életkezdésének a támogatása is egy olyan feladat, amelyre jó 18-20 évünk van, így ide mindenképp javasolt egy ilyen megtakarítás, ráadásul olyan szolgáltatással, amely sehol máshol nem elérhető. És ne feledjük a nyugdíjat! Mindenki tisztában van vele, hogy nagy a baj (még az állam is), ezért ide választhatunk olyan speciális unit linked életbiztosítást, amelyre 20%-os, akár évente 130 ezer forintos adókedvezményt tudunk visszaigényelni. Persze az emberek nem csak azért választják az ilyen típusú biztosításokat, mert sok mindenre lehet használni, hanem mert számos előnye van.

 

Amiért az emberek a unit linked életbiztosítást választják

 

A legfőbb előny természetesen az, hogy olyan nyereségeket értünk, és érhetünk el, amelyeket befektetési tudás és tapasztalat nélkül máshol nem. Itt ugyanis a profi alapkezelők minden nap azzal foglalkoznak, hogy minél sikeresebb legyen a megtakarításunk (nem véletlen, hogy a költségek százalékos formában vannak megadva).

 

Ezekhez a megtakarításokhoz adózási előnyök is tartoznak, hiszen 10 évtől teljes kamatadó, és EHO fizetés mentességet élvezünk, ami azt jelenti, hogy sok százezer forint marad pluszban a zsebünkben.

 

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a unit linked biztosításokon keresztül örökölt pénz adó-, és illetékmentes. Sőt, az itt felhalmozott pénz nem perelhető, és nem is végrehajtható, vagyis mindenkivel szemben maximális biztonságban van a pénzünk.

 

Az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy a megtakarítási piacon több száz ilyen típusú szerződés található, amelyből Önnek csak 3-4 az, amely kiemelkedően eredményes lesz. Éppen ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk egyedi igényfelmérés, és kalkulációk alapján megtalálja a sok szerződés közül azt a párat, amelyből Ön nyugodt szívvel választhat, hiszen objektívan ki lesz mutatva, hogy melyiket miért érdemes elindítani.

Ezt a cikket 2440 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555