Államilag támogatott nyugdíjbiztosítás

Verba György

2014.01.01-től ismét igénybe lehet venni 20%-os adókedvezményt az életbiztosításokra. Hogy pontosabban megfogalmazzuk a nyugdíjbiztosításokra. De mi is ez a nyugdíjbiztosítás? Mire fizet nekünk? Megéri ilyen nyugdíjbiztosítást indítani? Az új dolgokkal kapcsolatban mindig rengeteg kérdés merül fel, de mi most lerántjuk a leplet a nyugdíjbiztosításról.

Miben más az életbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítás egy speciális befektetéssel kombinált (vagy vegyes) életbiztosítás. A két jelentős különbség nem más, mint a:

  1. futamidő korlátozása
  2. futamidő vége előtti visszavásárlás büntetése

 

Ahogy azt már megszokhattuk, ha az állam ad, akkor azért cserébe el is vár valamit. Jelen esetben a nyugdíjbiztosítás futamideje a megkötéskor hatályban lévő hivatalos nyugdíjkorhatárig kell szólnia (most 65 éves életkor). Mivel ez egy kimondott nyugdíj célú megtakarítás ezért, nem feltétlenül jelent gondot, hogy a hozzáférést szigorítják.

 

A visszavásárlás büntetése azt jelenti, hogy ha ehhez folyamodunk, akkor vissza kell fizetni az összes adókedvezményt, amit igénybe vettünk 20%-os büntetéssel sújtva. Ezt a 20%-kal növelt összeget levonják a kifizetendő egyenlegünkből, és ha ez nem fedezi, akkor az államnak be kell fizessük a különbözetet.

 

A nyugdíjbiztosításnak jogilag szabályozva az alábbi estekben kell fizetnie a biztosított, vagy a kedvezményezett részére:

  1. A biztosított halála esetén, értelemszerűen a kedvezményezettnek fizet
  2. A biztosított legalább 40%-os rokkantsága esetén, a biztosítottnak fizet
  3. A megkötéskor hatályban lévő nyugdíj korhatár elérésekor, a biztosítottnak fizet
  4. Hivatalos nyugdíjba vonuláskor, a biztosítottnak fizet

Milyen és mekkora az állami támogatás mértéke?

 

Először is, nem árt tisztázni, hogy itt nem állami támogatásról beszélünk, mint például a lakáskasszáknál, hanem adókedvezményről. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a befizetett adónkból igényelhetünk vissza bizonyos összeget. Az ide vonatkozó állami támogatásról itt kaphat bővebb információt.

 

Az összeg minden esetben az adott naptári évben befizetett díjak (lehet eseti díj is) 20%-a. Van azonban egy plafon, aminél többet nem igényelhetünk vissza. Ez a plafon az 130.000 forint.

 

Az adókedvezmény minden esetben a nyugdíjbiztosításunk egyenlegét növeli, vagyis nem rendelkezhetünk felette szabadon. Ez később kifizetődő lesz nekünk, mivel ez is termel számunkra hozamot, nyereséget.

 

Itt részletesen olvashat a nyugdíjbiztosítás létrejöttéről, és az állami támogatásról.

Milyen nyugdíjbiztosítások közül választhatunk?

 

Az a rendelet, ami nyilatkozik az államilag támogatott nyugdíjbiztosításról csak 2013. november elején került napvilágra. Innentől kezdve a jogászok el tudtak kezdeni dolgozni azon, hogy a gyakorlatban milyennek kell lennie a nyugdíjbiztosításnak. Ez egy hosszú folyamat, melynek az eredménye, hogy még nem mindegyik Biztosító rendelkezik nyugdíjbiztosítással. Alapjaiban nézve a jogászok 2 megoldást találtak jogszerűnek:

  1. új, korábban még nem létező szerződés
  2. záradékos, a már eddig is ismert életbiztosítást módosították

 

A nyugdíjbiztosításnak a korábban ismert életbiztosítások közül típus szerint megfelel a klasszikus vegyes életbiztosítás, illetve a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás is. A legtöbb Biztosító azonban a befektetéses életbiztosítást választotta a nyugdíjbiztosítás alapjául, mivel ez egy jóval korszerűbb, és várhatóan az ügyfél számára is jövedelmezőbb befektetési forma.

Hogyan válasszunk nyugdíjbiztosítást?

 

A cikkből egyértelműen kiderül, hogy komoly és fontos döntést hozunk meg, amikor kiválasztjuk, hogy melyik nyugdíjbiztosítást indítjuk el. Az állam 130.000 forinttal támogat minket évente, ezért ezt érdemes olyan helyen felhasználni, ahol a legjobb feltételeket adják meg számunkra. Megfelelő szakmai tudás és pénzpiaci ismeret nélkül indokolatlanul magas kockázatot vállalnánk fel, ami nem valószínű, hogy megtérül. Ha nyugodtan szeretne aludni tudván, hogy jó döntést hozott, akkor kérjen egy személyes konzultációt független szakértőnktől . Ő telefonon megkeresi Önt és ismerteti Önnel az apró betűs részeket is.

Ezt a cikket 2549 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555