Amikor már kevés az ingyenes EU-s egészségbiztosítási kártya

Zubor Zalán

Tavalyhoz képest idén nyáron már legalább 10 százalékkal többen kötöttek utasbiztosítást a magyarok külföldi nyaralásuk előtt. Mire figyeljünk az ingyenes biztosításoknál? Mire jó az EU-s egészségbiztosítás? Áttekintjük, mire érdemes figyelni az utasbiztosításoknál.

A tavalyi nyaralási szezon idején a külföldre utazók mintegy 50 százaléka kötött valamilyen utasbiztosítást. Idén a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint már 60 százalékos volt az arány. Ezt részben megmagyarázza, hogy egyes termékekhez, például bankkártyákhoz ajándékként jár az ingyenes utasbiztosítás, de növekedett a többi biztosítástípus, az egyénileg kötött szerződések aránya, valamint az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát használók száma is.

Az ingyenes, olcsó biztosítások csalódást okozhatnak

A biztosítási szakemberek általában óva intenek attól, hogy az ingyenes vagy a legolcsóbb megoldásokat válasszuk. Ilyen például az, ha a bankkártyával adott ingyenes utasbiztosítással utazunk. Ezek a biztosítások ugyanis jellemzően igencsak hiányosak, leginkább csak az elvesztett vagy ellopott poggyász után fizetnek viszonylag alacsony kártérítést, részben fedezik a külföldi orvosi kezelést, valamint a váratlan esemény miatt szükséges hazaút költségeit. Az autóval utazók számára rossz hír, hogy ezek a csomagok nem minden esetben tartalmaznak felelősségbiztosítást.

A bankkártyás biztosítások jellemzően nem terjednek ki a sportolás közben elszenvedett balesetekre. Sportolásként értelmezhető például az úszás, búvárkodás, vitorlázás is, és az ezekből adódó sérülések kezelését nem fedezi az ingyenes utasbiztosítás.

Mire elég az EU-s egészségbiztosítási kártya?

Magyarországon igen sokan váltották ki az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EKK): tavaly nyáron közel 28 ezren kértek segítséget egészségügyi problémák miatt a Europ Assistance Magyarországtól. A kártyát ingyenesen lehet igényelni az OEP-nél, és a segítségével térítésmentesen vehetünk igénybe bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államokban. Ahogy a neve is mutatja, a kártya csak az orvosi ellátás költségeit fedezi, ráadásul ezeket sem teljes körűen.

Egyrészt a kártya csak az európai országokban érvényes, Európán kívül útra tehát semmit nem ér. Másrészt pedig a jogszabály értelmében az EKK-val a külföldi országokban csak olyan szolgáltatásokat vehetünk igénybe ingyenesen, amelyet Magyarországon alanyi jogon járnak az állampolgároknak, vagyis azoknak is, akik nem fizetnek TB-t vagy nincs magán-egészségbiztosításuk.

Magyarán az EKK csak a sürgősségi kezelést és az alapellátást, vagyis az egészségügyi szolgáltatások töredékét fedezi, és ezeket is csak az adott ország állami kórházaiban.

Nem téríti a járóbeteg-ellátás esetén az orvosi vizitdíjat, a fekvőbeteg-ellátásnál a kórházi napidíjak összegét, nem beszélve a krónikus betegségek kezeléseiről. Komolyabb, külföldi egészségügyi ellátáshoz mindenképpen fizetős utasbiztosítás szükséges.

Az EEK kártya emellett értelemszerűen nem biztosítja a poggyászt, poggyászbiztosítást, jogvédelmi, felelősségbiztosítási, valamint asszisztenciaszolgáltatásokat sem. Messze nem elegendő tehát csak ezzel a kártyával a zsebünkben útnak indulni.

Utasbiztosítások: több szolgáltatás egyben

Ha külföldi útra indulunk (különösen, ha Európán kívülre), a legjobb, ha egyedi, fizetős utasbiztosítást kötünk. Az utasbiztosítások fő előnye, hogy egyszerre, egy összeg befizetése után ad védelmet többféle, nyaralás közben felmerülő problémára, olyan esetekre, amikre egyébként többféle biztosítással (autóbiztosítások, egészségbiztosítás, balesetbiztosítás stb.) tudnánk felkészülni. Az utasbiztosítás a nyaralás helyétől és jellegétől, a biztosítottak számától és életkorától függően 5-20 ezer forint egyszeri költséget jelenthet, ami akár százezres és milliós nagyságrendű károkat (új repülőjegy, elveszett csomag, ellopott autó) is megtéríthet.

Az utasbiztosítások nemcsak a megtörtént károkat térítik, de 24 órás asszisztenciaszolgáltatást is nyújtanak. Már az alapcsomagok esetében is napi 24 órában, telefonon kérhetünk információkat, jogi segítséget vagy akár tolmácsolást is. Utóbbi különösen jól jöhet, ha a nyelvi nehézségek és a külföldi jogi környezet hiányában magunk nem tudnánk intézni az ügyeket a kórházban, rendőrségen vagy a külföldi gépjármű-biztosítóval.

Az utasbiztosítás további előnye a digitális ügyintézés, amellyel a biztosítási összegeket akár a káreset után egy-két órával már kézhez is kaphatjuk.  A biztosítási védelem igénylése minden biztosítónál lehetséges az interneten keresztül, néhány esetben bankautomatán keresztül is lehetséges az ügyintézés.

Milyen utasbiztosítást érdemes választani?

Mielőtt megkötnénk egy biztosítást, érdemes megnézni, pontosan mekkora összegeket fizet a biztosító az egyes káresemények után. Csiszár Ágnes utazási tanácsadó szerint érdemes legalább középkategóriás biztosítást megkötni, hiszen a biztosítás díja szinte már jelentéktelen összegnek számít az utazás értékéhez képest.

Érdemes észben tartani, hogy az utasbiztosítások ára eltérhet attól függően, melyik országba és milyen módon utazunk – az autós utazások biztosítása például tipikusan magasabb, ugyanakkor a nagyobb kockázat miatt ilyen utak előtt éri meg a leginkább utasbiztosítást kötni. Az interneten több kalkulátort is találhatunk, amelyekkel kiszámíthatjuk, hogy egy-egy szolgáltatónál mennyibe kerülne a nyaralásunk biztosítása, és azt is, hogy milyen káresemények esetén mekkora térítést várhatunk.

Ezt a cikket 1034 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555