Autóval jársz? Jelentősen drágul a kötelező biztosítás

Zubor Zalán

Bőven az infláció felett drágulnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, öt év alatt átlagosan csaknem 70 százalékkal nőtt a kgfb-k ára. Ma egy átlagos autós 50 ezer forint fölött talál csak kötelező biztosítást, de a biztosítóknak még így is veszteséges az üzletág.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint csaknem 70 százalékkal emelkedtek a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás az elmúlt öt évben. Az adatokat kommentálva Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs igazgatója az M1 műsorában arra emlékeztetett, hogy 5 évvel ezelőtt az Európai Unióban még a második legalacsonyabb volt a magyarországi kgfb havi díj, átlagosan mintegy 1700 forint volt havonta a kötelező biztosítások havi alapdíja, ami mára 2600 forintra nőtt.

Nem csökkent a kötelezők adója

Éves szinten ma már kevés autós talál 49 ezer forintnál alacsonyabb kötelezőt. A Netrisk adatai szerint az idei első negyedévben 49 900 forint volt a személyautókra megkötött kgfb átlagdíja. A kötelezők ára annak ellenére növekedett az egy évvel korábbi mértékhez képest (nagyjából 1,6 százalékkal), hogy időközben megszűnt, azaz az árból kikerült az ún. baleseti adó, ami főszabályként az éves kgfb 30 százalékát tette ki. Ezt ugyanis egyből felváltotta az új, szintén 30 százalékos biztosítási adó. Így csupán annyi változott, hogy a biztosítók most már a bruttó, adókkal terhelt, valóban kifizetendő összeget teszik közzé. Az autósok által ténylegesen kifizetendő díj mértéke azonban nem csökkent.

A Napi.hu gyűjtése szerint a nagy biztosítóknál közel azonos szinten, 50 ezer forint körül mozgott idén a kötelező átlagos díja. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.-nél átlagosan 50 328 forintos éves díjért köthettek kötelezőt a személyautóval rendelkező ügyfelek. A Netrisknél is 50 ezer forint körül alakult az átlagtarifa, de júliusban már 52 500 forint fölött járt az átlagdíj. Az Unionnál szintén 50 ezer forint körüli az átlagdíj. A legalacsonyabb biztosítási díjat a Groupamánál és a K&H-nál számolták fel, előbbinél átlagosan 48,8 ezer forint, utóbbinál pedig 40 ezer forintnál kevesebb volt az éves átlagdíj.

Hogy függ össze a kötelező a munkaerőhiánnyal?

A díjak emelkedésének több oka is lehet. Az MNB tavalyi adatai szerint az emelkedés elsődleges oka a károk értékének növekedése volt. Ugyan a kárgyakoriság csökkenő tendenciát mutat, az egy kárra jutó kárfelhasználás viszont több mint 12 százalékkal nőtt az elmúlt években.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy több autós szenved (vagy okoz) súlyos balesetet, mint korábban, vagy, hogy az új autók sérülékenyebbek, így drágább a megjavításuk. Inkább a szervizekben felszámolt díjak emelkedése miatt jelentenek nagyobb költségeket a javítások az autósoknak és a biztosítóknak. E mögött elsősorban a szakképzett technikusok hiánya és a szektorban tapasztalható béremelkedés áll, de szerepet játszik a drágulásban az alkatrészek árainak emelkedése, valamint a forint gyengülése is.

Hogy jön ki az ár?

Az újonnan megkötött kgfb rendszeres díját több tényező is befolyásolja. Ezek egyike a biztosított gépjármű kategóriája, a nagyobb autóknál értelemszerűen drágább a kötelező is. A Netrisk adatai szerint a 151 kilowattnál nagyobb teljesítményű személygépkocsiknál A0 fokozatban már 90 ezer forint fölött van az átlagdíj, igaz, B10-ben csupán 31 401 forint. A közepes (76-150 kilowattos) járműveknél A0-ban 68 ezer, B10-ben 27,2 ezer forint egy átlagos kgfb éves díja, az ennél kisebb teljesítményű autóknál pedig 51,5 ezer, illetve 22,5 ezer forint körül alakulnak a díjak.

Szintén fontos tényező a tulajdonos életkora: ahogy az EU országaiban mindenhol, Magyarországon is többe kerül a fiatalabb vezetők biztosítása. Ennek oka a biztosításhoz kapcsolódó ún. bónusz-malusz rendszer, amely annál olcsóbbá teszi a kötelező biztosítást, minél több időt vezetett az illető balesetmentesen. Magyarországon az első fokozat (B1) eléréséhez egy, a legmagasabbhoz (B10) pedig tíz év balesetmentes vezetés kell, így jellemzően igen drága a 25 évnél fiatalabbak kgfb-díja: az első autó biztosításának éves alapdíja akár százezres nagyságrendű is lehet.

Mikor várható csökkenés?

A közeljövőben nem valószínű, hogy számíthatunk a kötelezők árfolyamának csökkenésére. A biztosítási piacról szóló felmérések alapján az üzletág még most is csak veszteséget termelt a biztosítóknál, amelyet a szűk esztendőkben más területek nyereségéből pótoltak. Bár a múltban a piacra több új, kisebb biztosító is megpróbált betörni a versenytársaknál alacsonyabb díjakkal, ezek jellemzőn 2-3 év után csődöt jelentettek.

Érdemes azonban észben tartani, hogy a biztosítók számos díjkedvezményt kínálnak, amelyek akár harmadával is csökkenthetik a kötelező díját. Kedvezmény jár például, ha bankszámláról fizetjük be a biztosítási költséget, vagy ha az éves díjat egy összegben fizetjük be.

Ezt a cikket 1021 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555