Az életbiztosítás adózása 2013-tól

Verba György

Nem kérdéses, hogy meglehetősen nagy változások következtek be az életbiztosítások kapcsán. Előző cikkünkben már említést tettünk a nemek szerinti megkülönböztetés eltörléséről, most azonban az életbiztosítás adózása kerül terítékre. Az életbiztosítás adózása leginkább a különböző vállalkozásokat érinti, de ez részben a magánszemélyekre is igaz, ugyanis ebben az esetben is születtek változások.

 

A magánszemélyek számára fontos tudni, hogy az Unit-linked életbiztosítások esetében 2013-tól változások lépnek elő a kamatadó számításában. Amennyiben a szerződés rendszeres díjas, a megkötése utáni 10.-ik évtől nincs kamatadó, a hatodik évtől pedig az adó 8 százalék. Az egyszeri díjas szerződések, illetve a rendszeres díjas életbiztosítások eseti számlája kapcsán a harmadik év után 8 százalék, az ötödik év után pedig szintén nincs kamatadó. Egyéb esetekben a kamatadó egységesen 16 százalék.

 
Az életbiztosítás adózása a vállalkozások esetében már jóval bonyolultabb képet mutat, aminek a részletes ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő életbiztosítás megkötése esetén. Az életbiztosítások besorolása három fontos típust említ: Whole life, megtakarítási és kockázati életbiztosításokat. A kockázati életbiztosítások, és befektetési, vagy megtakarítási jellegű biztosítások esetében más és más az adózás, így nélkülözhetetlen az egyes típusok alapos ismerete.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni az életbiztosítások adózásával kapcsolatosan, keressen minket bizalommal a feltüntetett elérhetőségeink egyikén. Ugyanakkor, a weboldalunk áttanulmányozása során is válaszokat kaphat a kérdéseire!

Ezt a cikket 2740 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555