Az életbiztosítás, mint megtakarítás

Verba György

Az optimális és személyre szabott életbiztosítás nem csak abban segíthet, hogy szerettei jövőjéről gondoskodjon egy váratlan tragédia után. Egy jól kiválasztott életbiztosítással akár magának és családjának is anyagi tartalékot képezhet.  A megtakarítással kombinált életbiztosítás alapvetően kettős célt szolgál. Ez azt jelenti, hogy a baleset- és életbiztosítás mellett megtakarítási funkcióval is rendelkezik. Így nem csak egy, hanem több megoldás előnyeit is élvezheti a jellemzően 10-20 éves időtáv alatt.

Az életbiztosítási rész

A szerződés megkötésekor eldöntheti azt, hogy az életbiztosítási funkciót milyen mértékben szeretné kihasználni, de ez egyébként akár minimálisra is csökkenthető. Az életbiztosítási részbe befizetett pénzét a biztosító a kockázati díjak fedezésére fordítja. A kockázati díj mértékét befolyásolja többek között az is, hogy hány éves, milyen egészségi állapotban van, illetve veszélyes munkát vagy hobbit végez-e.  Az életbiztosítás a legtöbb esetben 16 és 65 év közötti személyre köthető, de lényeges az is, hogy előtakarékossági szerződés kapcsán milyen lejárati idővel számol.  A kockázati életbiztosítás természetesen a biztosított halála esetén nyújt térítést, míg a kiegészítő biztosítások egy nem várt baleset, betegség vagy éppen kórházi tartózkodás után nyújthatnak anyagi segítséget.
A megtakarításos életbiztosítás csak jogilag és adózási szempontból tekinthető életbiztosításnak, hiszen valójában előtakarékossági formaként nézhet rá. Ez viszont azt jelenti, hogy az életbiztosítás keretén belül felhalmozott pénze nem vonható végrehajtás és peres eljárás alá sem.

A megtakarítási rész

Az életbiztosítással kombinált megtakarítás megkötésekor arról is döntést kell hoznia, hogy milyen rendszerességgel, mekkora pénzmennyiséget hajlandó tartalékképzésre fordítani. A megtakarítási díj fizetése történhet havi, negyedéves vagy éves gyakorisággal is. A minimálisan előírt havidíj ugyan biztosítótársaságonként eltérő lehet, de kombinált megoldás révén havi 10-20 ezer forint alatt nem nagyon érdemes gondolkodnia.
A megtakarításra szánt pénzösszeget a biztosító a választott befektetési alapokba fekteti és befektetési egységekre váltja. A befizetett pénze tehát a banki kamatok felett képes hozamot termelni, hiszen kockázatvállalási hajlandósága alapján teheti le voksát egy vagy több befektetési alap mellett. Mindeközben a befektetés hozamát a jegybanki alapkamat további csökkenése sem befolyásolhatja. A befektetés teljesítménye annak a függvénye, hogy a visszavásárláskor a befektetési egységek árfolyama milyen mértékben emelkedett a megtakarítás elindítása óta.
Pénzéhez viszont akár a futamidő alatt is rugalmasan hozzáférhet, pontos részletek tekintetében érdemes tanulmányoznia a megtakarítás visszavásárlási táblázatát. A biztosítók esetenként azt is megengedik, hogy a már felhalmozott megtakarítási összeg terhére kötvénykölcsönt vegyen fel.

Ezt a cikket 2767 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555