Az életbiztosítások típusai

Verba György

Az életbiztosításoknak nagyon sok fajtája van, legyen szó akár befektetéses életbiztosításról, akár kockázati biztosításról. Mivel ezeket a Biztosítók még különböző fantázianevekkel is ellátják, így a laikusnak még nehezebb is átlátni. Néha még számunkra is nehézséget okoz egy életbiztosítást név alapján beazonosítani, pedig napi 24 órában ezzel foglalkozunk. Úgy gondoltuk, ha nem is a fantázianeveket, de az életbiztosítások típusait bemutatjuk Önnek.

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Alapvetően szedjük szét két részre az életbiztosításokat, ez a kettő pedig legyen a befektetés jellegű és a kockázati életbiztosítások.

 

Befektetéses életbiztosítások:

    1. Vegyes életbiztosítások
    2. Unit linked életbiztosítások

Kockázati életbiztosítások:

    1. Kockázati életbiztosítás
    2. Balesetbiztosítás, egészségbiztosítás*
    3. Szolgáltatás alapú egészségbiztosítás*

A felsorolás nem a Biztosítási Törvénykönyv (BIT) szerinti besorolás, mert ott a *-gal jelölt két biztosítás nem minősül életbiztosításnak.

Befektetéses életbiztosítások

Ha végignézzük a biztosítási piac fejlődését, szépen végigkövethetjük az életbiztosítások evolúcióját. Egyre jobban alkalmazkodnak az életünkhöz, egyre rugalmasabbak és egyre többet szolgáltatnak. Nézzük meg a két fő típusát a befektetéses életbiztosításnak

Vegyes életbiztosítás: A kockázatkerülő ügyfeleknek ideális megoldás, mert alacsony, de fix technikai kamattal dolgozik. Azért vegyes életbiztosítás a neve, mert egyszerre van biztosítási védelmünk és megtakarításunk is. Mivel ez egy drága és elavult konstrukció, ezért ma már inkább csak gyermek célú megtakarításokat választani szoktunk. Ebből is kizárólag a Term Fix módozatot a haláleseti díjátvállalás és a garantált lejárati szolgáltatása miatt.

Unit linked életbiztosítás: Ezt hívjuk, befektetési egységekhez kötött életbiztosításnak. Valójában nem is az életbiztosítás a lényege (bár kiegészítő biztosítások is tehetőek bele), hanem maga a befektetés. Így ugyanis szakmai tudás, és megfelelő idő ráfordítás nélkül is rendelkezhetünk olyan befektetéssel, amely szép hozammal kecsegtet. Jelen pillanatban az életbiztosítások közül ez a konstrukció van az evolúciós piramis csúcsán.

Kockázati életbiztosítások

Az életbiztosítások ezen fajtái a klasszikus biztosítói szolgáltatások közé tartoznak. Leegyszerűsítve, ha valami baj történik a Biztosító fizet. Nézzük is végig őket:

Kockázati életbiztosítás: Bármilyen okból fakadó problémánk van, ami szerepel a biztosítási tételek közt, és nem került kizárásra, arra térít számunkra. Például ha megrokkanunk, akkor rokkantági térítés, ha megműtenek minket, akkor műtéti térítés, de elsősorban arra találták fel a biztosításoknak ezt a típusát, hogy pénzt hagyjunk magunk után halálunk esetén, ne pedig adósságot.

Balesetbiztosítás, egészségbiztosítás: Elsősorban a kieső jövedelmek pótlására alkalmas biztosítási forma. A balesetbiztosítás, csak a balesetből fakadó sérülésekre térít, míg az egészségbiztosítás (szokták betegségbiztosításnak is hívni) a betegségekből fakadó problémák esetén nyújt anyagi segítséget. Klasszikus balesetbiztosítási elem a közlekedési baleset során elszenvedett sérülések térítése, egészségbiztosításnál pedig például a daganatos betegségek után fizetett biztosítási összeg.

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítás: Ez egy a többitől teljesen eltérő életbiztosítás, mivel itt nem „fájdalomdíj” jellegű szolgáltatás van, vagyis ha baj történik, akkor fizet a Biztosító, hanem itt egy szolgáltatást nyújt. Ez egy VIP orvosi ellátásra irányuló szolgáltatás, Magyarországon még gyerekcipőben jár, de egyre nagyobb teret követel magának.

Milyen életbiztosítást válasszak?

Ugyan ebben a cikkben végignéztük az életbiztosítások típusait, de arra szeretnénk felhívni az Ön figyelmét is, az általunk is ismert esetek közel 86%-ban nem érdemes egy életbiztosításon belül lefedni, a megtakarításunkat, és a kockázati védelmünket. A külön szerződésekkel nem csak anyagilag járunk jobban, de átláthatóbb, és könnyebben kezelhetőek lesznek pénzügyeink. Gondoljunk bele abba, hogy a mobiltelefonnal ugyan tudunk internetezni és fotózni is, de ha jó képeket akarunk csinálni, akkor fényképezőgéppel fogunk fényképeket csinálni, valamint ha otthon vagyunk nem a telefonon fogunk internetezni, hanem a számítógépen. Személyre szóló, konkrét ajánlatért, javaslatért vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel.

Ezt a cikket 2587 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555