Az életed ér többet vagy a vagyontárgyaid?

Richter Ádám

A pénzügyi tanácsadói szakmában gyakran találkozom olyanokkal, akik mindenféle biztosítást kötnek az autójukra, a lakásukra vagy akár a laptopjukra is, de saját magukat nem biztosítják be. A családjukért aggódnak, magukért nem. Nem gondolják, hogy baj is történhet velük, pedig a kockázat mindig ott lebeg a fejük felett, ami a családjukra is kihatással lehet.

Az emberek egy jelentős része nincs felkészülve váratlan eseményekre. Nincs vészforgatókönyvük, ezért nem tudják, mi lesz velük és a családjukkal, ha baleset éri őket, vagy súlyosan megbetegszenek. Bele sem gondolnak ebbe az eshetőségbe, mert nincs problématudatuk. A baj csak mással eshet meg, de velük úgysem fog – gondolják ők naivan. Aztán ha mégis ők kerülnek bajba, cselekednének, de ekkor már talán késő.

Gondolj csak bele, milyen felelőtlenek tudnak lenni az emberek. Egy életen át gyűjtögetik az anyagi javaikat, azon vannak, hogy gyarapodjon a bankszámlájukon a pénz, de magukra nem vigyáznak. Az egész életüket derékba törheti egy karambol, egy munkahelyi baleset vagy egy hirtelen felszínre törő betegség. Ha oda az egészség vagy az élet, akkor a bankszámlán lévő pénz mit sem ér.

Vagyonokat elköltenek autóra és annak a fenntartására, vagyis benzinre, parkolásra, garázshasználatra, CASCO-ra és még sorolhatnám. Biztosítást kötnek az okostelefonuk kijelzőjére, a laptopuk pixeleire, garanciát hosszabbítanak a plazmatévére, eközben sajnálnak maguktól havi pár ezer forintot élet- és balesetbiztosításra. Mennyi pénz elmegy mindenféle hobbira, dohányzásra vagy alkoholra, és közben havi két mozijegy árát már luxusnak érzik életbiztosításra fordítani.

Eközben bekapcsolom a tévét, és azt látom a híradóban, hogy Magyarországon szenvednek a legtöbben daganatos betegségektől a térségben. Az internetes hírportálok is rendszeresen megírják, hogy mennyien esnek áldozatul a szív- és érrendszeri betegségeknek évről évre. A magyar halálesetek több mint 50%-át okozzák keringési rendellenességek. Nem értem, sok ember hogy tudja ezt tétlenül nézni.

Hogy gondolkodok én? Azon túl, hogy rendszeresen elmegyek szűrésekre, igenis fordítok pénzt a saját biztonságomra. Nem mindegy, milyen örökséget hagyok a családomra, ha baj történik. Azt akarom, hogy a gyerekeim hitelek helyett megtakarítást örököljenek tőlem, amiből majd finanszírozni tudják az oktatásukat, a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket és a későbbi életüket. A saját életemre fordított pénz nem luxus – minden más kiadás az igazán luxus.

Ha még nem néztél utána az életbiztosításoknak, akkor a fentiek tudatában érdemes elgondolkodnod rajta. Ha a szívedre teszed a kezed, rájössz, hogy az ellenérveid többsége kifogás. Lehetnek persze racionális aggályaid is egy életbiztosítással kapcsolatban. Számos fajtája létezik, nem tudhatod biztosan, neked melyik megoldás a legmegfelelőbb.

Én ebben tudok segíteni neked: megadok minden információt, hogy valóban azt a konstrukciót választhasd, ami a te elvárásaidat leginkább kiszolgálja. Ha szeretnéd felmérni, mik a lehetőségeid, írj nekem, és egy ingyenes tanácsadás keretében felteheted a kérdéseidet.

Ezt a cikket 1413 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555