Az utasbiztosítás több mindent térít, mint hinnéd

Richter Ádám

Így a nyár közepén, mikor mindenki nyaralni megy, különösen aktuális téma lehet az utasbiztosítás. Persze, ilyenkor kevesen gondolnak arra, hogy mi történik velük baj esetén, és sokan nem is tudják, mennyi mindenre jó egy utasbiztosítás.

Mostanra már a legtöbben lefoglalták a nyaralót, megvették a repülőjegyet, és beszerezték az új fürdőruhát, de utasbiztosítást nem biztos, hogy kötöttek. Talán felesleges plusz költségnek tűnik, hiszen így is átlagosan 14 ezer forintot költünk külföldön fejenként minden egyes nyaralással töltött napon. Viszont akivel történt már baj, az tudja, hogy milyen jól jön ilyenkor a segítség, és

sokan többet el sem indulnának külföldre úgy, hogy előtte nem kötöttek utasbiztosítást.

Érthető, hogy a tikkasztó időben mindenki inkább a pozitív élményeket várja, amit majd egy nyaralás nyújthat, de azért lássuk be, téged is érhet kellemetlenség külföldön, nem is kevés. Egy utasbiztosítás számtalan területen segíthet a kár kompenzálásában.

Egy utasbiztosítás fedezheti a baleseti ellátást, ami különösen hasznos azoknak, akik sportolni is szeretnének külföldön, főleg ha extrém sportról van szó. A biztosító fizetheti a baleseti mentés (pl. helikopterrel) költségeit, a kórházi napidíjat és vizitdíjat, vagy a magánkórházi ellátást. A biztosítás térítheti a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árát, sőt baleset esetén a családtagok külföldre utazásának és szállásának költségeit is.

A reptéren gyakori a káosz

De nem csak a balesetek jelenthetnek problémát. 2015-ben például 23 millió poggyász veszett el a világ repterein, és a repülőgépek késése, túlfoglalása vagy a járattörlés is teljesen mindennaposak. Az utasbiztosítás bizonyos értékhatárig téríti a személyes értéktárgyak elvesztését. A csomagok 6-12 órán túli késéséért is fizethetnek kompenzációt, mert ilyenkor előfordulhat, hogy külföldön kénytelenek vagyunk váltás ruhát venni, amíg a sajátunk nem érkezik meg. Ha annyit késik egy járat, hogy csak a következő nap indítják útnak, akkor a szállás és az étkezés költségeit is térítheti az utasbiztosítás.

Nem mindegy, melyik irodánál veszel jegyet

Megkeserítheti a nyaralást az is, ha csődbe megy az utazási iroda, amelyikkel utaztok. Sajnos nemrégiben is előfordult ilyen eset, nem először és nem utoljára. Természetesen az elővigyázatosság a legfontosabb, azaz megbízható utazási irodát kell választani (a szakértők szerint főleg a kisebb cégek jelentenek kiemelt kockázatot). Ha mégis baj történne, és egy hirtelen jött csőd miatt meghiúsulna vagy előbb véget érne a nyaralás, akkor a biztosító téríti a fel nem használt szolgáltatások árát. Vagyis az utasbiztosítás fedezheti

  • – a repülőjegy,

  • – a szállás,

  • – az autóbérlés,

  • – a belépőjegyek és a bérletek árát.

 

A július elején csődöt jelentő Green Holidays Kft. károsultjai például összesen 500 millió forintos kártérítést kapnak a biztosítótól, és a kifizetések már e hónap végén megtörténhetnek.

Nem árt tisztázni, hogy az utasbiztosítás egy kockázati típusú életbiztosítás. Sokszor hallhatjuk családtagjaink, ismerőseink körében, hogy valaki életbiztosítással takarít meg, ilyenkor azonban az életbiztosításoknak egy hibrid fajtájáról van szó: ez a típus befektetés és kockázati életbiztosítás is egyben. Ezeket

megtakarításos életbiztosításoknak

hívják, és ez, a nevéből adódóan, tartalmaz balesetvédelmi elemeket is, viszont azt tudni kell, hogy ezeket elsősorban nem emiatt kötik. A magas hozampotenciál az, ami vonzó lehet azoknak, akik ezt a megoldást választják (a konkrét hozamkilátásokról itt írtunk). Ez annyiban kapcsolódhat a nyári szabadságokhoz, hogy aki hatékonyabban spórol, annak több pénze marad nyaralásra is.

Készülj fel a nyaralásra!

A megtakarításos életbiztosítás tehát egész évben, az utasbiztosítás pedig közvetlenül nyaralás előtt jöhet kapóra. Ha bármelyikkel kapcsolatban kérdésed van, esetleg anyagi és baleset elleni biztonságra vágysz, akkor írj nekem!

Ezt a cikket 1283 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555