Melyik befektetést válasszam 2014-ben?

Verba György

Az év vége felé közeledve mindenki kicsit átgondolja mi történt vele idén. Jó dolgok, rossz dolgok egyaránt. Ilyenkor szoktuk a pénzügyeinket is átgondolni. Idén jó helyen voltak a befektetéseim? Ami idén működött jövőre is működni fog? Érdemes máshova csoportosítanom a likvid tőkém? A gyermek- és nyugdíjcélú megtakarításaim a legjobb befektetési alapokban vannak? Sok kérdés merül fel bennünk, mi ezt most igyekszünk mind megválaszolni.

Milyen portfóliónk legyen 2014-ben?

Mivel a mai Magyarországot a rendkívül alacsony kamatkörnyezet jellemzi, ezért az emberek a banki betétek helyett, az állampapírok és a befektetési alapok felé fordultak, mert keresik a magasabb hozam lehetőségét. Ahogy nőtt az igény más befektetési lehetőségek felé, úgy fejlődtek ezek a befektetési formák. (Tőke- és árfolyam garantált alapok) Természetesen az arany befektetést is érdemes mérlegelni, valamint jelentős változás várható a Start-számla (gyermekcélú megtakarítás egyik formája) működésében is. Aki ezt a cikket végigolvassa mindegyik említett befektetési formára kap egy tippet tőlünk. Vegyük szépen sorra a befektetési lehetőségeinket:

 

“Befektetni egyszerű, de nem könnyű. Mi akkor félünk, amikor mindenki más mohó, és akkor vagyunk mohók, amikor mindenki más fél.” Warren Buffet

Mit tudnak az állampapírok?

Az állampapírok speciális kötvények, vagyis hitelviszonyt testesítenek meg. Leegyszerűsítve, az államnak adunk kölcsön pénzt. Legfőbb funkciójuk az inflációkövetés, vagyis a pénzünk értékállóvá tétele. A kockázatunk itt alacsony kategóriába sorolható, csak állami kockázatunk van. Ideális rövid és középtávú befektetés az állampapír, kiválóan helyettesíti a lekötött betéteket, és egyéb banki konstrukciókat.

 

Konkrét javaslatunk: Prémium Államkötvény

Miben mások a vállalati kötvények?

A vállalati kötvények már egy fokkal kockázatosabbak, mint az állampapírok, mert itt nem állami kockázat van, hanem vállalati. Ezért mindenkit szeretnénk arra figyelmeztetni, hogy csak nagy és neves cég kötvényeit vásárolja meg, hiába ígérnek nekünk máshol mesés hozamokat. Alaposan olvassuk át a feltételeket, mert a kötvények háttere sem mindegy, hogy strukturált, vagy alárendelt viszonyt testesít meg. Nyugodtan válasszunk OTP vagy MOL kötvényeket, a cégek adatait bárki megnézheti, minimális az esély, hogy bármelyik céget is csőd fenyegesse. A vállalati kötvények hozama két részből tevődik össze:

 

  1. Névérték-piaci érték: Egy kötvényt adott árfolyamon kibocsátanak (legyen 1 forint) és az árfolyama az eladások és vételek miatt változik (legyen 1,02 forint), ebből lehet nyereségünk vagy veszteségünk. (vagyis jelen esetben 2% hozamot nyertünk)
  2. Fix kamat: Előre megadják a fix kamatot, például egy évre 5%.

 

A példánk alapján egy év alatt 2+5=7, vagyis 7%-os éves hozamot értünk el.

 

Ez egy klasszikus középtávú befektetés, 3-5 éves távra javasolt szinte minden esetben, kivéve, ha lakáscélról van szó. Lakáscélnál a lakáskassza az állami támogatás miatt verhetetlen ezen a távon. TBSZ számlán keresztül javasoljuk a vállalati kötvények megvásárlását, továbbá olyan befektetőknek, akik figyelik a kötvény névértékét is. A Quaestor cégcsoport kötvényeit csakis magas pénzügyi szakértelemmel rendelkező ügyfeleinknek javasoljuk, mert azokat nem a Quaestor cég bocsátja ki, hanem egyre erre a célra létrehozott Kft. (nincs megfelelő tőke mögötte), aki továbbadja a befektetett pénzt a Quaestor cégcsoportnak. Tehát ha a cégcsoport valamelyik tagja nem törleszt vissza a kötvénykibocsátó Kft felé, akkor számolnunk kell azzal a kockázattal, hogy elveszíthetjük a befektetett pénzünket, mivel sem OBA, sem pedig BEVA védelem nincsen az ilyen típusú kötvényekre. A céges mérleg alapján továbbá a Quaestor cégcsoport forrásának legnagyobb része idegen forrás, amelyből az következik, hogy sokkal magasabb kockázatot kell vállalunk. (Ez olyan mintha egy olyan embernek adnánk 3 millió forintot kölcsön, akinek van ugyan 10 millió forintja, de abból 8 millió forint adósság.)

 

Konkrét javaslatunk: OTP Opusse, OTP, Perpetual és MOL Magnolia

2014 az arany éve lesz ismét?

Az elmúlt évek az aranyról szóltak a köztudatban, még akkor is, ha a 2013-as évben nem ez volt tapasztalható. Való igaz az arany egy klasszikus menekülő befektetési forma, hiszen az értékállósága és a stabilitása kiemelkedő, amikor zuhannak a részvények árfolyamai. Számos MLM cég is jött létre az arany befektetésére, de kevesen tudják, hogy tízből nyolc ember nem fizikai aranyat vett, hanem ETF-t, vagyis az aranyhoz igazodó értékpapírt. Hátránya az arany befektetésnek, hogy drágán lehet hozzájutni, ugyanúgy, mint az MLM cégek saját elnevezésű életbiztosításaihoz. 2013-ban az arany árfolyama lefelé indult el, véleményünk szerint, 2014-ben ez a trend folytatódni fog, vagyis érdemes lesz bevásárolni belőle. Portfóliónknak a kockázatvállalási kedvünk függvényében egy 10-20%-át érdemes aranyba fektetni. Egy érdekesség, hogy az aranyárfolyam az elmúlt 130 évben 3-szor is produkált majdnem 30 éves periódust, ahol csak esett az árfolyam.

 

Konkrét ajánlatunk: BÁV fizikai arany, befektetési alapokon keresztüli arany vásárlás, pl.: Uniqa Gold

Mit kell tudni a befektetési alapokról?

A befektetési alapokat egyfajta értékpapír csokornak érdemes elképzelni. Ezeket egy alapkezelő kezeli, aki a meghatározott befektetési politika szerint válogat bele részvényt, kötvényt, határidős ügyleteket, stb. Mivel szakember kezeli az itt elhelyezett tőkénket, ennek meg van az ára, ezt hívjuk alapkezelési díjnak. Éppen ezért ez drágább befektetés, mint egy sima értékpapír számla. Hosszabb távon azonban, ha nem vagyunk szakértők ez a típusú segítség nélkülözhetetlen. Mivel sokféle mögöttes instrumentum lehet a befektetési alapunk mögött, ezért a kockázatot mi magunk választjuk meg, szemben az eddigi befektetési formákkal. Általában 5 év felett érdemes ezt a konstrukciót választani. Érdekesség, hogy vehetünk állampapírt is befektetési alapokon keresztül, és adott esetben jobb eredményt is kaphatunk, mint amit elért a mögöttes instrumentum. Erre nagyon jó példa a Groupama Államkötvény, ami 1997-2013-ig 8,82%-os átlag hozamot ért el évente.

Mennyire érdemes garantált eszközalapot választani?

 

A garantált alapoknak 3 fajtája van, mégpedig:

  1. Tőkegarancia: Nem összekeverendő a tőkevédett alappal, amelynél ugyanis olyan befektetési politika folyik, hogy a tőkénk nem veszhet el, de a tőkegarantáltnál erre garanciát is kapunk. Ennek a védelemnek azonban ára van, így a tőkegarantált alap a jelenlegi banki kamatokat meghaladó, azonban hosszútávon mégis csak az állampapír alatti hozamot tudja csak teljesíteni.
  2. Hozamgarancia: Lényegében ez az alap olyan, mint egy lekötött betét, alacsony hozamot ad és csak a leginkább kockázatkerülő befektetőknek javasoljuk. Főleg bankbetétek és pénzpiaci alapok vannak mögötte, ezért vállalnak rá garanciát. Az átlagos éves hozama 1-2% körül mozog. példa: CIG Pro tőke és hozamvédett alap
  3. Árfolyam maximum garancia: A három garantált befektetési alaptípus közül ezt javasoljuk, leginkább, mert az árfolyam maximum garancia egy olyan garanciát jelent, hogy a futamidő alatt elért legmagasabb árfolyamon váltják vissza a lejáratkor a befektetési jegyeinket. Ez így egyfajta „technikai tőkegaranciát” is jelent. Példa: Uniqa DWS II, ez a német nyugdíjalap, amit a Deutsche Bank kezel.

 

A garantált eszközalapokat is hosszabb távra javasoljuk, valamint ha befektetésünk a végéhez közeledik és már nem a hozam az elsődleges szempont, hanem a tőke értékállósága. Továbbá azoknak a befektetőknek is hasznos, akik nem akarják menedzselni a portfóliójukat.

2013 legnépszerűbb befektetései az abszolút hozamú alapok

 

Amikor befektetési alapot választunk, akkor azt tudnunk kell, hogy ezeknek az alapoknak mindig szigorú szabályozású befektetési politikájuk van. Így, amikor nagy változás történik a piacon, az alapkezelő lehetőségei korlátozottak, kivéve az abszolút hozamú befektetési alapoknál. Itt ugyanis nincs ilyen jellegű megkötés, vagy százalékos felosztás a befektetési alap lehetséges diverzifikációjáról. Maximális hozamra törekszik tehát bármikor van lehetőség például shortolásra, így még a zuhanást is előnyünkre tudjuk fordítani.

Befektetési politikájuk is eltérhet egymástól.Nézzünk meg 3 különböző stratégiájú, mégis a múltban eredményesnek bizonyult abszolút hozamú befektetési alapot:

 

  1. Concorde VM: Az egy éves állampapírhoz igazítják a hozamot.
  2. OTP Supra: A célja az éves 30%, 15-20%-os szórással.
  3. BlackRock Global Allocation Fund: Az alap 50%-ban államkötvényt tartalmaz, ezen felül pedig, olyan világméretű vállalatokba fektet, mint a Google.

 

A három abszolút hozamú alap együttes éves átlag teljesítménye a múltban 14,95%/év. Konkrét javaslatunk: Uniqa Abszolút Hozam eszközalap (egyszerre tartalmazza a fent említett 3 alapot)

 

Babakötvény befektetési háttere 2014-ben

A Babakötvénnyel kapcsolatban nagy újdonság, hogy 2014 februárjától, nem kell évente eladnunk majd mindig új kötvényt vennünk, hanem egy 19 éves lejáratú állampapírba fektethetünk. Nem is akármilyenbe, hiszen ez garantálja az infláció feletti 3%-os kamatot. Ez akkor lenne rendkívül hasznos, ha rövidebb távra is elérhető lenne ilyen típusú állampapír. Így hosszútávon nem biztos, hogy ez lesz számunkra az optimális befektetés.

Felejtsük el a bankot?

Megnéztük 2014-re rövid-, közép- és hosszútávra milyen lehetőségeink vannak, és rá kellett jönnünk, hogy bankba tartani a pénzüket anyagilag rendkívül előnytelen, mert folyamatosan értéktelenedik. Ennek a cikknek a segítségével mindenki el tud magának készíteni egy általános portfóliót. Ha megfelelő szakértelme is van hozzá, akkor örülünk, hogy segítettünk, viszont ha nincs nagy tapasztalata a befektetési piacon, vagy szeretné, hogy mindig aktualizálva legyen az Ön portfóliója, akkor kérje segítségünket.

Ezt a cikket 2628 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555