Befektetés gyerekeknek

Verba György

Szülőként az a feladatunk, hogy gyermekünket felkészítsük az életre, és az otthon elsajátított emberi normák, viselkedés mellett a gyermek megfelelő képzése is ide tartozik, amire viszont anyagilag érdemes felkészülni. Könnyen lehet, hogy egy jobb diploma, egy magasabban megfizetett állás múlik a mostani választásunkon, ezért tekintsünk hát a gyermek megtakarításra befektetésként, mi pedig megmutatjuk, hogy melyik befektetés lehet sikeres.

 

Keressük a bankban az optimális gyermek megtakarítást?

 

Mivel most befektetésként tekintünk a gyermek megtakarításra egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem ez lesz a legkifizetődőbb gyermek befektetés. Az átlagos banki kamatok ugyanis 2-3% körül mozognak, ami rendkívül alacsony, és a kilátások szerint (további alapkamat csökkentés várható, ami magával hozza a banki lekötések kamatainak csökkenését) ez egyhamar nem is változik, így hiába előnyös a banki lekötések likviditása a gyermek megtakarítási számla nem lesz optimális befektetés számunkra.

 

A Start számla jó befektetés?

 

A Start számla befektetési szempontból érdekes, és sokaknak vonzó is lehet. Egyfelől évente a befizetéseink 10%-át, legfeljebb havi 500 forint állam támogatás kapunk, kisebb összegnél egyfajta garantált kamatként is felfoghatjuk. Ezen felül egy olyan 19 éves állampapírba fektetik a pénzt, ami infláció feletti plusz 3%-os hozamot termel. Itt csak arra kell figyelni, mint a banki megtakarításoknál, ha alacsony az infláció (mint most), akkor alacsony lesz a hozamunk is (jelenleg 5% körül mozog). Szintén egy-két éven belül nem várható jelentős változás, így a gyermek megtakarításainknál minimum két évig kisebb hozamokkal érdemes kalkulálnunk, de mint tudjuk, a garanciáknak mindenhol ára van.

 

Válasszuk a biztosítói megtakarítási programot?

 

Szinte minden biztosító rendelkezik gyermek megtakarítási programmal, aminek a különlegessége egy díjátvállalási opció. A lényege az, hogyha a szülő elhalálozna a megtakarítási időszak alatt, akkor a biztosító magára vállalja a díjfizetést a futamidő végéig. Ennél nagyobb garanciával egy gyermek megtakarítás sem rendelkezik. Ami a befektetést illeti, profi alapkezelők igyekszenek minél nagyobb nyereséget elérni számunkra, az általunk összeállított befektetési portfólió által. Az elmúlt 5 év adatai alapján egy 6-8%-os éves átlaghozam reálisan elérhető, de fontos, hogy időnként változtassunk a befektetési portfóliónkon, ami évente többször díjmentesen meg is tehetünk.

 

Egy gyermek jó befektetést érdemel

 

A gyermek megtakarítások összehasonlítását ezúttal a befektetésre hegyeztük ki. Mivel gyermekünknek optimális esetben 19 éves megtakarítást tudunk indítani, ezért minden évben a lehető legnagyobb profitra érdemes törekedni, tehát kiemelten fontos, hogy milyen gyermek megtakarítást választunk, és hogyan kezeljük az esetleges változásokat. Igényeljen egy személyes szakmai konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja Önnek az ideális gyermek befektetést, és mindig naprakész információkkal segíti Önt.

Ezt a cikket 2409 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555