Befektetéshez kötött életbiztosítás

Verba György

Mi is az a befektetéses életbiztosítás? Miért ez a legnépszerűbb életbiztosítás? Számos kérdés lengi körül a megtakarításos életbiztosítások ezen formáját. Mi most igyekszünk a titokról felrántani a leplet, és megválaszolni minden kérdést, ami felmerülhet a befektetési egységekhez kötött életbiztosítással kapcsolatban.

Mi az a befektetéshez kötött életbiztosítás?

 

A köznyelvben rengeteg szinonimája van elég, ha csak a befektetési egységekhez kötött életbiztosításra, a befektetéses életbiztosításra, vagy a unit linked életbiztosításra gondolni.

 

Ez az életbiztosítás az esetek túlnyomó többségében csak nevében életbiztosítás. Általában van egy minimális életbiztosítási összeg, és ezt az ügyfelek nem is nagyon emelik fel, mert ők is megtakarításként, befektetésként tekintenek erre a biztosítási konstrukcióra.

 

Hivatalos nevéből adódóan (Unit linked életbiztosítás) unitokhoz, vagyis befektetési egységekhez kötött megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy a befizetéseinket a Biztosító befektetési egységekre, unitokra váltja.

Mi a kezdeti és a felhalmozási egység?

 

A kezdeti egységeket általában az első 2-3 év befizetéseiből képzik a Biztosítók. Az eddig történő befizetések lesznek az alapjai a kezdeti költség elvonásának. Minden további befizetésünk már felhalmozási, más néven megtakarítási egység. Azért fontos különbséget tenni a 2 egység között, mert ha véletlenül vissza akarnánk vásárolni a biztosításunkat, akkor ezt a visszavásárlási táblázat szerint tehetjük meg. A táblázatban található %-os szám viszont csak a kezdeti egységekre (az első 2-3 éves díjra) vonatkozik, a felhalmozási egységekre nem.

Mi az előnye a befektetéses életbiztosításnak?

 

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításnak számos előnye van, nézzük is meg gyorsan:

  1. Tőzsdei tapasztalat és tudás nélkül tudjuk reálértéken gyarapítani a pénzünket.
  2. Gyakorlatilag nagybefektetői előnyökhöz jutunk, akár egy havi 10.000 forintos megtakarításnál is.
  3. A világ szinte bármely régiójába befektethetünk.
  4. Szakemberek kezelik a pénzünket.
  5. Kamatadó és EHO kedvezmény, már 3 évtől
  6. Különböző biztosítási védelmeket is választhatunk
  7. Akár rokkantsági, vagy haláleseti díjátvállalásra is van lehetőség (gyermek megtakarításnál, ez egy fontos szempont)

 

Láthatjuk, hogy mind befektetési, mind az életünkhöz kapcsolódóan számos olyan tulajdonság birtokában van a unit linked életbiztosítás, amivel nehéz versenyezni.

Miért lesz nyereséges a befektetéses életbiztosítás?

 

Egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, amivel mi is találkoztunk. Az alap szituáció a következő:

Hallottam olyanról, hogy valaki befizetett 10 év alatt 900.000 forintot és csak 630.000 forintot kapott vissza a végén.”

 

Az első válaszunk erre, hogy ez nem unit linked típusú befektetéses életbiztosítás volt, hanem egy klasszikus vegyes életbiztosítás, ahol a befizetéseinkből nem csak megtakarítást fizettünk, hanem kockázati díjakat is.

 

Másodszor pedig, egy klasszikus vegyes életbiztosításnál nem publikus, hogy milyen befektetésekkel él a Biztosító, míg egy befektetéses életbiztosításnál mi magunk választjuk meg, hogy milyen befektetési alapokba helyezzék el a pénzünket. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításunk kockázatát is mi magunk választjuk meg.

 

A unit linked életbiztosítás akkor lehet csak veszteséges, ha túl hamar hozzányúlunk, és megszakítjuk a megtakarítást. Tudomásul kell vennünk, hogy ez egy közép-, és hosszú távú megtakarítási forma, 10 év alatt senkinek nem javasoljuk.

 

Összegezve a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás egy sokkal letisztultabb, átláthatóbb költségszerkezetű és hatékonyabb megtakarításos életbiztosítás, mint a klasszikus vegyes életbiztosítás.

Megéri befektetéses életbiztosítást választani

 

Most, hogy már tudunk mindent, amit a befektetéses életbiztosításról tudni kell, félelem nélkül választhatunk céljaink eléréséhez egy ilyen konstrukciót. Ebben a bejegyzésben ugyanis mindent leírtunk, amit csak tudni lehet egy befektetéses életbiztosításról. A kérdés csak az, hogy melyik Biztosító rendelkezik a számunkra optimális életbiztosítással? Kérjen egy 1 órás személyes konzultációt szakértőnktől, és ő telefonos egyeztetés után találkozik Önnel, és megtalálja erre a kérdésre a választ.

Ezt a cikket 2547 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555