Cafeteria: Változások 2014-re, mire figyeljünk?

Verba György

Lassan megszokhatjuk, hogyha változásról van szó, akkor az valószínűleg nem érint pozitívan minket. A Cafeteria változásoknál ezt nehéz megítélni, de vegyük csak szépen sorba mi várható.

 

Utalvány szigorítás

Egyértelmű szigorítás várható az eddig igen kedvező adózású és adómentes juttatások körében a Parlament elé terjesztett törvényjavaslat alapján. A módosítás minden bizonnyal a jövőben egyértelműen kizárja azokat az utalványokat a kedvező adózási körből, melyek visszaválthatóak, készpénzzé alakíthatóak –  a Piac és Profit szerint.

 

Lakáscélú támogatás

A munkáltatók hosszú évek óta adhatnak a munkavállalóiknak adómentes lakáscélú támogatást. A munkavállaló ezt szinte mindenre fordíthatta (lakásvásárlás, építés, korszerűsítés és bővítés), kivéve a meglevő lakáshitel törlesztésére. Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, akkor ez megváltozik, és a lakáshitelek törlesztését is támogathatja a munkáltató, ami sok embernek hasznos lehet.

 

Pénztári változások

A mostani helyzet szerint akinek van valamilyen pénztári tagsága (önkéntes nyugdíj, egészség vagy önsegélyező), és befizetéseket teljesít, az a befizetett összeg 20%-t, maximum éves 100.000 forint állami támogatást írnak jóvá a számláján. Ha valaki több pénztári tagsággal rendelkezik, akkor is az összes pénztári tagságot tekintve legfeljebb évi 120.000 forint lehet az állami támogatás. Az új adócsomagnál ez olyan irányba változna, hogy ez a keret összesen éves 150.000 forintra emelkedik a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva. Viszont a pénztárakra külön-külön nem lesz keretösszeg, így akár egyetlen pénztári számlánkra kérhetjük az összes tagságunk után járó állami támogatást.

 

Biztosítási változások

2013-ban a kockázati életbiztosításokra vonatkozik egy szabály, mely szerint: „, havonta, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan fizetett díja adómentes”. Ezzel csak annyi a probléma, hogy ha negyedéves vagy féléves díjfizetésű konstrukciót választottunk, akkor is ehhez a bizonyos havi 30%-hoz viszonyították a befizetést. Így néha adókötelessé vált.

2014-ben ez a probléma megoldódni látszik, ugyan a 30%-os szabály megmarad, de a biztosítások éves díját megvizsgálva, kiszámolják a havi díjakat és ezt viszonyítják az aktuális minimálbér 30%-hoz.További változás, hogy a kockázati életbiztosítás fogalmát szigorítani fogja az új rendelet. A jövőben nem minősül kockázati életbiztosításnak az az életbiztosítás, melynél a Biztosító szolgáltatása nem haladja meg a befizetett díjakat és ezek hozamait. Így az ilyen biztosítások esetén a kockázati életbiztosításokra vonatkozó kedvezményes adózás lehetőségei sem lesznek igénybe vehetőek. Ez a kis- és középvállalkozások számára nem jó hír.

Ezt a cikket 2681 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555