Egy életbiztosítás olcsó befektetés is lehet, ha jókor kötöd

Richter Ádám

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok 87%-a gondolja úgy, hogy szüksége van életbiztosításra, ennek ellenére csak a felük biztosította be magát. Hogy a többiek miért nem? A legtöbben a drágaságot jelölték meg akadályként, pedig ez elhárítható lenne.

Ha jobban megnézzük, ki mikor kötötte az életbiztosítását, rögtön látszik, hogy nem feltétlen a vagyoni különbségek miatt találja valaki drágábbnak a biztosítás fenntartását. A válaszadók 31%-a 26 és 35 éves kora között kötötte meg az életbiztosítását, vagyis alacsonyabb tarifával kaptak ajánlatot a biztosítótól. Hiába telt el adott esetben 15-20 év a szerződéskötés óta, ők még mindig a huszonéves egészségügyi állapotukhoz mérten fizetnek (alacsony) tarifát.

Ahogy írtunk is erről korábban, a biztosítók alapos egészségügyi felmérést tartanak a szerződés megkötését megelőzően, és az eredményektől függően állapítják meg a kockázati díjrészt. A legkedvezőbb díjat a 29 év alatti férfiak és a 39 év alatti nők kapják, persze közülük is az jár a legjobban, aki nemdohányzó, nem túlsúlyos, szellemi munkát végez és a családja is egészséges. A kor előrehaladtával nőnek az egészségügyi kockázatok, ezért a magasabb életkorhoz magasabb díjú életbiztosítás társul.

Tájékoztató jelleggel – érdekességként – összeállítottunk egy táblázatot, ami megmutatja, hogy a 30 évesen megállapított havi díj átlagosan hány százalékkal nő 5-10 évente. Hogy a példát érzékletesebbé tegyük, kiszámoltuk, hogy egy 5000 forintos díj mennyit emelkedik az idősebb szerződők esetén:

Konkrét, valódi életbiztosítási termékeknél a számok eltérhetnek, de egy nagy átlagot alapul véve az arányok helytállóak lehetnek a kockázati díjrészek esetében (illetve nőknél a drágulás későbbre tolódik). Azt látjuk, hogy 45 éves korra a biztosítás kockázati díja megduplázódik, 50 éves korra pedig megtriplázódik. 55 év felett pedig valóban igen drágává válnak az életbiztosítások. Ha 25-35 éves korod között kötsz biztosítást, rengeteget spórolhatsz.

Egy életbiztosítás 5, 10, 15 vagy akár 20 évre is megköthető. Viszont amikor lejár a futamidő, akkor új szerződést kell kötnöd a biztosítóval (ha folytatni szeretnéd), és a költségeket ugyanúgy levonják, mint az első alkalommal. Ráadásul a tarifát is újra fogják kalkulálni, ami emiatt drágább lesz. Ha 45 éves korodban jár le a 15 éves életbiztosítás, és újat kötsz, akkor – ahogy a táblázat is mutatja – többet kell fizetned, mint első alkalommal.

Így tudsz még többet spórolni

Ilyenkor jönnek kapóra az egész életre szóló (whole-life) életbiztosítások, amiknek nincs lejárata. Nem jelent ez túl nagy kötöttséget? Nem, mivel a hozamot 10 év után kamatadó-mentesen kiveheted a befektetési életbiztosítások esetében. A költségeket javarészt az első 2-3 évben vonják le, és a futamidő előrehaladtával arányaiban egyre csökkennek. Eseti számlára helyezhetsz el pénzt bármikor, amire ugyanúgy járnak a hozamok, viszont bármikor kiveheted ezt az összeget (6 év után kamatadó-mentesen).

Az életbiztosítások a kockázatok kivédése mellett megtakarításként, befektetésként és nyugdíj előtakarékosságként is funkcionálhatnak. Ezért sem mindegy, hány éves korban és milyen időtartamra kötöd meg a szerződést.

Szeretnél megtakarítani?

Ha érdekel, milyen életbiztosítások vannak a piacon, és milyen hozampotenciált tesznek neked elérhetővé, vagy bármi egyéb kérdésed van, akkor írj nekem, és egy ingyenes tanácsadás keretében megbeszélhetjük a tudnivalókat.

Ezt a cikket 1381 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555