Egyre népszerűbb befektetés a versenyló a leggazdagabbak körében

Gyimesi Henriett

Bár hazánkban kevésbé jellemző, nemzetközi szinten a milliomosok és milliárdosok kész vagyonokat hajlandóak versenylovakba fektetni a megtérülés reményében. Ugyan vannak elképesztő sikertörténetek ezzel kapcsolatban, mi mégis óva intünk attól, hogy amennyiben nincsenek millióid, amit nyugodt szívvel áldoznál erre, ilyen kockázatos befektetésben gondolkodj – más lehetőségeket azonban érdemes lehet megfontolnod annak érdekében, hogy megnövelhesd a megtakarításaidat.

A lovaglásnak, a lovassportoknak világszerte egyre többen hódolnak, ugyanakkor a versenylovak tenyésztésének és vásárlásának hátterében sokszor pénzügyi megfontolások is szerepet játszanak. Azonban jelentős tőkét igényel ebbe belevágni, és magas kockázattal is járhat – szerencsés esetben viszont igen jövedelmező is lehet. A sikeres versenylovak igazán sok pénzt hozhatnak tulajdonosuk konyhájára, az azonban legtöbbször kiszámíthatatlan, melyik állat teszi majd gazdaggá a gazdáját. Éppen emiatt, akik szerencsét próbálnak ezen a vonalon, sem erre teszik fel mindenüket.

És bár igazán izgalmas befektetési lehetőségnek tűnhetnek a versenylovak, valamint az alacsony kamatok miatt hajlamosak vagyunk magasabb kockázatokra is a magas hozamok elérése érdekében – mint például aranyat veszünk, devizát váltogatunk, kriptovalutába fektetünk, vagy a nagyon gazdagok éppen méregdrága lovakat vesznek – mi mégis óva intünk attól, hogy a gyors siker reményében gondolkodás nélkül fejest ugorj egy nagyon rizikós befektetésbe. A lassan járj, tovább érsz elvet érdemes szem előtt tartanunk pénzügyi kérdésekben is. Éppen ezért utánajártunk a versenyló-őrületnek, hogy bebizonyítsuk, a hihetetlen sikerek bár nagyobbat szólnak, ebben az esetben is sokkal nagyobb a bukás esélye, mint a meggazdagodásé.

Nemzetközi piac

Tavaly szeptemberben tartották meg az Amerikai Egyesült Államok Kentucky államában található Keeneland lósportkomplexumában az egyévesek vásárát, ahol összesen 377 millió dollár értékben, több mint 3 ezer angol telivér fajtájú versenyló cserélt gazdát – ez nagyjából 105,5 milliárd forintnak megfelelő összeg. A legdrágább állat 2,4 millió dollárért, vagyis nagyjából 672 millió forintért kelt el, de összesen 3 lóért fizettek több mint 2 millió, 27 lóért pedig több mint 1 millió dollárt. Hozzátartozik a történethez az is, hogy nem csak a lovak ára borsos, de a havi fenntartásuk is több tízezer dollárra rúg – azaz több millió forintba kerülnek a gazdájuknak ezek az állatok a megvásárlásukat követően is.

Az viszont tény, ha valaki jól választ, sokszorosan megtérülhet a befektetése.

A tavalyi év sztárját, Justyfyt például egyévesként 500 ezer dollárért, körülbelül 140 millió forintért vásárolták, jelenleg pedig sikereinek köszönhetően 75 millió dollárt, azaz nagyjából 21 milliárd forintot ér.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy mindenki, aki versenylóban fekteti a pénzét, ilyen nagyot kaszálhat: hozzáértők szerint ugyanis a vásárlások 90%-a veszteséggel végződik, ami azt jelenti, hogy elég kockázatos befektetésnek minősül lovakba invesztálni. Éppen emiatt inkább azok próbálkoznak ezen a területen, akiknek van miből, és akiknél a bukás sem okozna akkora problémát – vagyis a leggazdagabbak. Emellett pedig egyéb befektetésekkel is rendelkeznek, köztük sokkal kiszámíthatóbbakkal is.

Persze azok, akik ebbe fektetik a pénzüket, igyekeznek úgy vásárolni, hogy a lehető legtöbb esélyük legyen a sikerre. A csődörök például többe kerülnek, ugyanakkor kelendőbbek is, mint a kancák, mert általában a versenyeken jobb eredményeket érhetnek el, továbbá aki már lovat vásárol, nem is áll meg egynél, hogy így növelje annak a lehetőségét, hogy legalább valamelyik befusson. Például a már említett, néhány hónappal ezelőtti vásáron

az Egyesült Arab Emirátusok alelnöke 27 lovat vett összesen 20 millió dollárért, azaz nagyjából 5,5 milliárd forintért.

Az sem mindegy, milyen a vérvonal, a pedigré, persze ez már az árat is növeli. Sokan nem is feltétlenül egyévesként veszik meg a lovakat, hanem megvárják, míg versenytapasztalatot szerez: ebben az esetben azonban már fennáll a veszélye, hogy csak igen drágán lehet megszerezni egy-egy állatot, ha sorra nyeri a versenyeket – ahogyan a már említett Justyfy ára is 150-szeresét éri most már ahhoz képest, mint amennyiért egyévesen vették.

Magyar viszonyok

Miután 2017-ben a mozikba került Herendi Gábor Kincsem című filmje, sokak számára ez a történet ugrik be először a versenylovak kapcsán. Az angol telivér szülőktől származó, Blaskovich Ernő tápiószentmártoni lótenyésztő birtokán született állat valóban a magyar lósport és lótenyésztés legyőzhetetlen csodájának számított, számos európai országban, 13 versenypályán 54 alkalommal állt rajthoz, és 54 győzelmet is aratott a 19. század végén.

2008 elején újabb hazai versenylósiker robbant be a köztudatba, akkoriban Overdose nevével volt tele a sajtó.

Őt 2006-ban 3 ezer eurónak megfelelő angol fontért – nagyjából 870 ezer forintért – vásárolta meg a gazdája, fénykorában pedig 3,5-4 millió euróra tartották az árát – azaz közel 1 milliárd forintra. Sajnos ez a siker azonban nem tartott sokáig, mert az angol telivér 2008 őszén lesántult egy műhiba következtében, és ezt követően egy 2009-es budapesti verseny kivételével már nem tudta visszanyerni korábbi formáját. Bár 2010-ben 1,5 milliárd forintos törzstőkével Overdose Vagyonkezelő Kft. is alakult azzal a céllal, hogy visszanyerhesse régi önmagát, azonban 2012 végén végleg visszavonultatták.

Bár léteznek kiemelkedő sikerek, valójában a lóverseny, és önmagában a ló mint befektetés Magyaroszágon nem akkora üzlet, mint nemzetközi szinten.

Persze a hazai tulajdonosok sem költenek keveset: 10 millió forintokat fektetnek versenylovak vásárlásába, a tréningjükbe és a versenyeztetésbe, ugyanakkor általánosságban nem érnek el világrengető sikerekkel – inkább csak arra elegendőt, hogy visszanyerjék a költségeiket.

Legyél te is befektető!

Ahogy írtuk tehát, ahhoz, hogy versenylovakba fektess, milliókra lenne szükséged – ráadásul kérdéses, mennyiben térül majd meg az, amit erre fordítottál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs olyan befektetési lehetőség, amivel kisebb tőkével indulva, sokkal kisebb kockázatot vállalva meg tudnád növelni te is a megtakarításaidat.

Ilyen megoldás lehet például egy befektetéssel kombinált életbiztosítás.

Ezzel a megtakarítási eszközzel ugyanis lehetőséged nyílik arra, hogy különféle összetételű és kockázati szintű értékpapír-csomagokat (főleg befektetési alapokat) válassz magadnak, amivel különböző iparágakba, régiókba vagy cégcsoportokba fektetheted a pénzedet – az eszközalapok palettája pedig igen széleskörű. Tehát te döntheted el, mibe fektessék a pénzedet, ezzel pedig azt is te választhatod meg, mekkora kockázatot vállalsz a magasabb hozam érdekében.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás során attól függően változhat a hozamod, amit kaphatsz, hogy hogyan teljesít az értékpapír-csomag, amit választottál.

Bár az értékpapír-csomagok (vagy eszközalapok) között te választasz, tőzsdézned már nem neked kell, a biztosító által megfizetett befektetési szakértők felelősek azért ugyanis, hogy minél jobb hozamot termeljenek számodra. Reálisan 7-8%-os hosszú távú átlaghozammal érdemes számolni, de érdemes leszögezni: ez a lehetőség minimum 10 évvel számolva, de inkább még ennél is hosszabb távon éri csak meg igazán.

Kérd szakértő segítségét!

A befektetéssel kombinált életbiztosítások tekintetében számos ajánlattal találkozhatsz, és a befektetési portfóliódat is sokféleképpen alakíthatod. Érdemes tehát alaposan utánajárnod, ha ezt a lehetőséget fontolgatod, hogy biztosan úgy dönts a végén, amivel hosszútávon aztán elégedett lehetsz. A honlapunkon számos hasznos cikket találsz még a témában, de személyes tanácsadás keretében az egyik független szakértőnk is segíthet a választásban.

Ezt a cikket 706 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555