Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Verba György

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a kamatok) ezért nem érdemes a folyószámlánkon tartani a pénzünk. Tegyük TBSZ számlára? Csak akkor, ha amúgy is figyeljük a tőzsdét és van időnk rá, hogy figyeljük a számlánkat és kereskedjünk. Mi marad, akkor nekünk megoldásként? Hát az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás.

Miért az Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások?

  • Ez a befektetési forma rendelkezik ugyanazokkal az adózási kedvezményekkel, mint egy TBSZ számla. A 3 év után 8%, és 5 év utáni kamatadó mentesség pedig vonatkozik az itt gyűjtött tőke utáni nyereségre.
  • Már 2 évtől egészen élethosszig gyűjthetjük itt a pénzünk, tehát már rövidtávon is megérheti. Nyilván minél tovább tartjuk benn a pénzünk, annál jobban járunk.
  • Rugalmasan tudunk pénzt kivonni az egyszeri díjas befektetéses életbiztosításból, anélkül, hogy a szerződésünk megszűnne.
  • Haláleseti szolgáltatást is nyújtanak, valamint az itt összegyűlt tőke illetékmentesen a kedvezményezettre száll, nem pedig örökösödési illeték után kizárólag a törvényes örökösre.
  • Jóval alacsonyabb költségek mellett, már itt is megtalálhatóak különböző bónuszok, nem csak a folyamatos díjas befektetéses életbiztosításoknál.
  • Várhatóan magasabb hozamot érünk el, mint egy 3-4%-os kamatozású bankbetét.
  • Befektetési alapokat tudunk vásárolni,tehát ezeket az alapokat kezelik a szakértők, vagyis kisebb kockázattal magasabb hozamra van kilátás.

Mikor érdemes ezt választanom?

Minden olyan esetben javasoljuk ezt az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítást, amikor van felhalmozott tőkénk, és nem szeretnénk vele foglalkozni, hanem rábízzuk a szakemberekre. Középtávú célok megvalósítására is alkalmas az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás. Gondoljunk a lakásönerő kiépítésre, vagy egy esetleges autóvásárlásra, de természetesen az itt felhalmozott tőke szabadon felhasználható bármire. Kiemelten javasoljuk az idősebb korosztály részére, mert magas a belépési korhatár és így örökösödési illeték nélkül hagyhatunk pénzt az utódaink részére.

Mibe fektethetem a pénzem?

Ezeknél az egyszeri díjas biztosításoknál, ugyanúgy, mint a folyamatos díjasnál a Biztosítót tulajdonképpen csak arra használjuk, hogy befektetési alapokat vásároljunk. Ez azért éri meg nekünk, mert szakemberek által kezelt befektetéshez jutunk, anélkül, hogy különösebb szakmai tudásra lenne szükségünk. Természetesen mi határozzuk meg, hogy milyen felosztásban, milyen alapokba tegyék a pénzünk.

Melyik egyszeri díjas életbiztosítást válasszam?

Ez már egy meglehetősen nehéz kérdés, de mi megvizsgáltuk, hogy akár már rövidtávon is melyik lehet kifizetődő. Így 4 Biztosító 4 egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítására szűkült a kör, ezek pedig: az Aegon Select, az AXA Hozamstaféta, a Metlife Selection és az Uniqa Medália.

Sok hasonlóságot és sok különbséget fedezhetünk fel, ha alaposan megvizsgáljuk őket. Mielőtt egyesével is kiveséznénk a befektetéses életbiztosítások egyszeri díjas változatát, nézzünk meg egy összehasonlító táblázatot, amely megmutatja, hogy azonos hozamok mellett hogyan is teljesítenek. 6 millió forintot fektetünk be, 8%-os hozamot feltételezve. A táblázat pedig az év végén hozzáférhető összegeket mutatja különböző biztosítói költségek, visszavásárlási értékek és a kamatadó után.

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

A fenti táblázatban kiemelve látjuk a 4. és a 6. évet, ugyanis innentől előbb 10% a kamatadó, majd az 5. év után nem kell kamatadót fizetnünk megtakarításunk nyeresége után. A számok önmagukért beszélnek. Most vegyük sorra a biztosításokat egyesével:

Aegon Select

Az Aegonnál a 10-25 évig lehet tőkét elhelyezni és minimum 3 millió forintot. A Biztosító a haláleseti szolgáltatását úgy határozta meg, hogy, ha a biztosítottunk 10 évnél korábban hal meg, akkor a befizetett díj, vagy a befektetésünk aktuális értéke közül azt fizeti ki, amelyik a magasabb. 10 év után hasonló a térítése, de itt az aktuális befektetésünk 101%-t hasonlítja össze a befizetett díjjal. (magyarul 10 év után 1%-kal több)

Ha belegondolunk ezzel egyfajta tőkegaranciát vállal. Mivel 18 és 80 éves kor között lehet ilyen egyszeri díjas befektetéses életbiztosítást választani és a lejárati kor pedig 100 év, ez a konzervatívan gondolkodó idősebb embereknek ideális megoldás.

AXA Hozamstaféta

Az AXA egy úgynevezett whole life, vagyis egész életre szóló biztosítást nyújt. Ez azt jelenti, hogy elvileg nincs lejárata, gyakorlatban bármikor visszavásárolható, sőt 10 év után konkrét futamidőt is adhatunk neki. A minimális díj 1 millió forint, viszont csak 16 és 65 éves kor között lehet pénzt elhelyezni. Halálesetnél a befektetésünk aktuális értékét fizeti ki az általunk megjelölt kedvezményezettnek. A Hozamstafétánál amikor pénzt helyezünk el,akkor ennek a felét 50%-t fix 2-3 éves és/vagy fix 5 éves távra szóló értékpapírba kell helyezni. Ezzel korlátozza a lehetőségeink.

Metlife Selection

A Selection hasonlóan a Hozamstafétához élethosszig tartó szolgáltatást nyújt, de itt már 5 év után van lehetőség konkrét lejárati időpontot megadni, ha szeretnénk. A minimális díj 400.000 forint, és belépési kor is rendkívül rugalmas, mert 18 és 95 közt van, a lejárati kor pedig 100 év. Egyedi szolgáltatásként, ha a szerződésünk első évében elhaláloznánk, akkor a befektetett tőkénk 10%-t pluszban kifizeti a kedvezményezettünknek. Amiben még egyedi az a következő: az 5. évben a befektetett pénzünk 4,6 vagy akár 8%-t bónuszként jóváírja számunkra. (600.000 forint alatt 4%, 800.000 forint alatt 6%, e felett pedig 8%) Elsősorban nagyobb összegre javasoljuk, mert szemben a többi Biztosítóval, itt az 1 millió forint feletti összegre nem vonnak le kezdeti költséget. Vagyis ugyanolyan költségek mellett fektethetünk be 1 millió forintot, mint 15 millió forintot, bezzeg a bónusznál nincs nominális felső érték.

Uniqa Medália

A Medália megengedi számunkra, hogy befektetésünk konkrét futamidőre szóljon, vagy akár élethosszig is. Az egyik pozitívuma ennek az egyszeri díjas befektetéses életbiztosításnak, hogy amennyiben több, mint 2 millió forintot helyezünk el benne, akkor kisebb költséget számol fel nekünk. Viszont összegtől függetlenül 10 évig a pénzünk 0,7%-t évente a hozamon felül jóváírja a számlánkon egyfajta bónuszként. Amiben teljesen egyedi ez a megtakarítás, az nem más mint, hogy már az első hónaptól 100% a visszavásárlási értéke. Ezen felül 250.000 forintos baleseti halál szolgáltatást ad nekünk ajándékba.

Összegzés

Összehasonlítottuk 4 Biztosító 4 egyszeri díjas befektetéses életbiztosítását, és megállapíthatjuk, hogy ezek annyira alacsony költségekkel rendelkeznek, (a bónuszokról nem is beszélve), hogy a legmegfelelőbb megoldást jelentik egy 4-5 éves távra. Továbbá nagy előnyük, hogy az idősebb korosztálynak kiemelt figyelmet szentelnek. Amennyiben további részletekre kíváncsi, vagy kérdés merült fel Önben, forduljon hozzánk bátran, mi állunk az Ön rendelkezésére.

Ezt a cikket 2678 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555